Tatamatina mala avantura

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Tatamata
Automobil: Lada Niva

Tatamatina mala avantura

Post by Tatamata »

Pozdrav svima,

Registrovao sam se ovde jer se nadam da bih mogao dobiti iskrene i realne savete u vezi ovog nesvakidasnjeg vozila - NIVE.

Hteo bih da se predstavim, zovem se Milan i iz BG sam, Ladu Nivu sam kupio iz jedne svoje "fantazije".
U zelji da decu sto cesce izvodim u prirodu, krenuli smo po obliznjim njivama i sumarcima, deci se to dopalo, a meni preselo... Cesto bi mi zaspali po povratku i onda nosenje na krke ili ruke dok ne stignemo kuci, a pored njih tu je i pun ranac i dosta igracaka. Da li trebam napomenuti da se uvek nesto ne ponese iz razloga sto nemam vise mesta u rancu ili rukama, a deca ko deca, sve duze i duze su ostajali u prirodi i trebalo je sve vise stvari. Resenje je doslo u jednom projektu koji se zove - Lada Niva kindergarten.

Ne bih se iskreno upustao u tu polemiku koje je vozilo najbolje za teren, sumu, njivu, sneg, potok, brdske staze i ostalo... jer je meni najbolje ono koje mi vrsi posao i ne trazi puno zauzvrat. A da se ne lazemo tu je i finansijski deo koji ove godine nije na nekom zavidnom nivou. Dakle - NIVA! :D

Mnogo toga sam zeleo da Vas pitam pre kupovine, ali... iz nekog razloga registracija na forum se oduzila, a meni prilika izletela, ja se uzajmio i pazario. Pa zato, svi komentari sto nisi pitao pre kupovine se svode na to da je administrator kriv :D :D :D :D :D

Lada 4x4 prva reg 5.12.2007. Evo slika dok je nismo iskaljali :)

Image
Image
Image
Image
Image

Moja pitanja ce biti svakojaka, ko moze da odgovori, cenim trud i izdvojeno vreme.

1.) Gume su mi lose. Sada je na njoj Kama 232 verovatno prva ugradnja, trule su i izlizane. Moje potrebe su najvise za voznju van puta i put do tog "van puta".
Ono sto sam procitao ovde da se par modela izdvaja, da li imate savet.

2.) Pokazivac goriva mi pokazuje preko pola a lampica se pali. Kome verovati? Kako popraviti?

3.) Vozaceva vrata se ne zakljucavaju

4.) Da li je ugradnja alarma i centralne brave u nju filozofija? Od gedzeta bih dodao i neki radio aparat, pozadi idu 13-ice zvucnici a napred? Nema nikakvu pripremu za radio.

5.) Koja sedista se mogu (prednja) smetiti u nju i koja bi po vama bila vredna truda prepravke i ugradnje?

6.) Da li je zamena felni legitimna prepravka, i koje se u nju mogu 1/1 ugraditi, samuraj, kia sorento, vitara ???

Imam milion pitanja ali to ce se vremenom iskristalisati... Zelja mi je i da samog sebe edukujem u cilju odrzavanja, jer dzabe sve ako zbog necega ostanem negde...

Hvala unapred.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Re: Tatamatina mala avantura

Post by aleko-2141 »

Dobro nam došao, forum je inače umro al ima nas jos par, koliko budemo mogli pomocicemo, generalno možeš dosta sedišta da ubaciš, čuo sam da su Alfina sedišta ubacivali, ako ti internet nije slaba tačka onda se uclanis na Ruski forum Drive2.ru i tamo sve imaš, samo što je sve na Ruskom. :-D

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Dobrodošao!
Dobro ti izgleda ova Niva.
A sad odgovori na pitanja:
1. Kama i511 će ti odlično raditi posao. Ja ih vozim i leti i zimi jer jeftine su. Posle 3-4 godine kad se stvrdnu, kupim nove prodam stare i tako u krug. Odlične gume za svaku priliku. I za sneg, i za suvo.
2. Digneš zadnje sedište i ispod je crni lim sa kvadratima. Digneš taj lim i naći ćeš rezervoar. E sad tu je tvoja Niva drugačija od moje pa ne znam detalje. Kod mene je samo plovak, a ti imaš i pumpu u rezervoaru. Valjalo bi izvaditi plovak i proveriti da li je ispravan.
3. Ni spolja ni iznutra, ili kako već? Da li radi brava tj da li se okreće cilindar kada gurneš ključ? Pazi, kod Nive se vrata zaključavaju u suprotnom smeru nego brava na kućnim vratima.
4. Nije problem, zavisi koliko poznaješ stvari. Ja imam alarm i centralnu i to je dodatak koji koristim najviše. Ne pamtim kada sam koristio ključ. Gledaj samo da alarm ima i opciju za otvaranje gepeka jer to je kod Nive vrlo korisno pošto je gepek nemoguće otvoriti spolja.
5. Gledaj od nekog vozila sa troje vrata zbog preklapanja i ulaska na zadnje sedište.
6. 5×139.7 je raspored rupa. U suštini bilo koje felne sem originala mogu biti ilegalne. Jedino da gledaš sa Nive Urban ali to kod nas nema polovno, a možda ni novo.

Inače imao si divan razlog za kupovinu Nive. Neka ti je sa srećom i u zdravlju i veselju se vozikali.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Dobro došao, Dare odlično poznaje nivu i dao ti je odgovore. A zašto tako otežano ide registracija to mi neznamo, žale se i drugi. Ja sam se nekad davno registrovao za sekund a sad...
Tako je, kupio si nivu za naj lepše stvari boravak u prirodi.

Tatamata

Post by Tatamata »

Oho, helou maj frends.... pardon.... privet druzjami :)

Kama i511 ide iunutrasnja uz te gume, nisu tubeles, sta dobijam sta gubim, jel to lakse za orzavanje ili popravku kad nije tubeless guma?
Felne sam merkao od nekog sorenta, dal je neko mozda to montirao.
To su ovakve felne:
Image
Na njih 511 verovatno ne mogu ici... ili gresim?
Plovak cu da sacekam drugara koji malo zna o tome nesto pa da probamo zajedno. A i alarm i centralnu sa njim cu isto. Samo mi reci Dare koja je to tacno opcija i koju bravu za gepek da kupim, jel posebna ili ista?
Brava vozackih vrata krene ali ne zakljuca, suvozaceva rade. Nece ni iznutra kad pritisnem.

Cerka mi voli mnogo da se bakce sa internetom i pravi neke klipove, snima kojekakve igracke i lutkice, sad cu da je teram da se igra malo sa YouTube-om, postavicu link nekih nasih desavanja.

Ljudi, pa puno hvala svima koji su se ukljucili, brzo cu ja nadam se da sredim ovu ladicu kako treba pa da vas vise ne gnjavim.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Nema koga da gnjavis kada nas ima 5 :-D

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

nikako ne diraj plovak ako ti se pali rezerva samo povremeno u voznji. niva ima tanak a sirok rezervoar i bez pregrada pa gorivo juri sa jedne u drugu stranu veomna brzo bitna je skala i da li pokazuje normalno ili je zaglavljena...
brava ti je verovatno spala ili je bravica zapekla probaj za prvu ruku sa wd 40 a ako ne pomogne onda skidanje tapacirunga i malo prljanja ruku. napred zvucnike ionako motiras tako sto se proseku rupe u istom ili montiras samo nazad(10-tke)
sedista ako su iole dobra presvuces ili tapaciras ostalo ce ti doneti uglavnom vise muke nego koristi jer se gabariti razlikuju nece onda klizac da pomeri sediste napred, veca sirina i losiji polozaj nogu pri voznji itd. ugalvnom pitaj sve ce doci na svoje mesto polako
i naravno one felne treaza mnooogo sire gume(citaj skuplje)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dare

Post by Dare »

Gledaj samo da alarm na daljinskom ima i dugme za gepek. Onda ima i izlaz za motor koji bi povlačio sajlu umesto tebe.

Što se tiče plovka, ja sam ukapirao da je pokazivanje bezveze pa možda nije ispravan. Kod mene je kazaljka goriva jako spora i od davanja kontakta treba joj par minuta da stigne do tačnog položaja, a isto tako i da se vrati. Verovatno je tako napravljena da ne bi skakutala kako se gorivo talasa. Obrati pažnju da li tako i kod tebe radi.

Gume: Ova Kama i-511 je odlična. Stariji je koncept to sa unutrašnjom i u slučaju da se probuši, mora da se skida guma sa felne i posle da se balansira, dok kod tubeless može samo čep da se nabije. O tome nemoj da brineš jer jako retko se desi da se probuši. Ako se ne varam, za 16 godina desilo mi se 3 puta.

Zvučnici napred mogu i veći od 10cm ali mora da se seče lim iza tapacira. Ja sam stavio 17cm.
Image

Image

Detaljnije o rasklapanju vrata pogledaj ovde

Tatamata

Post by Tatamata »

Pozdrav jos jednom danas drugari.

Kazaljka rezervoara je pokazivala malo vise od pola a lampica se upalila skoro pa stalno da gori.
Sipao sam 15l bezolovnog i lampica vise ne gori, kazaljka se jeste pomerila na desno vidi se na recimo 3/4 da je sad, a lampica se upali tek po nekad na dzombama.
Takvo je stanje.

Skuplje gume bi verovatno donele i neki boljitak, ali ako je to skuplje x2 ili vise od i511 onda... kiselo grozdje :(
Ako mi potvrdite da su gume skuplje od 10.000 komad (nove) za one felne, odustajem sigurno. Situacija takva trenutno, imam nekoliko izdataka na njoj, i tek je registrovana, pa je i to bio izdatak. Mozda kad istrosim ove i511 pa bude srece.

Za alarm i centralnu sam razumeo sada, ali nesto sam citao da za gepek treba neki drugaciji motor od onog za vrata, ili sam pogresio?
I dalje nisam siguran da li ste mi odgovorili da "fabricki" napred je predvidjeno mesto za 10cm ili 13cm zvucnike, ne bih prosecao lim za sada.
I da li sam u pravu za pozadi da idu 13-ice?

Sto se sedista tice, izgleda da cu samo postojeca srediti ako je toliko nezgodno menjati postojeca. Nisu se ona raspala, ali nisu ni u sjajnom stanju, mozda ce sacekati period kad tapacir majstori nemaju posla pa se presvuci kako treba. Za sada skupljam ideje, ali ih necu menjati do proleca najverovatnije.

Sad ce biti ono redovno sto i kad uzmes svaki auto, menjane ulja, kaiseva, provera kocnica, kugle izgleda treba da se menjaju.... Auto je presao 105.840km i to je prava cifra. Unutra cu slikati, gledajuci ono sto se prodaje na oglasima, ja sam prosao odlicno. Platio sam je 1900 eura, registracija 250e, videcu za majstora koliko ce trebati, pa sto ostane do 2500, to je moj trenutni maksimum. Nadam se tom alarmu i centralnoj da mi ne njakaju kojekakvi dok ne napravim rupu u ogradi i ne naspem malo da nivelisem sa ulicom da mogu da uparkiram u dvoriste.
Tu racunam ne velike izdatke, oruk majstor drugar i ja, a ujak ce da vari i brusi i kroji metal, dobro mu to ide. Ne volim da stoji na ulici.
Ako ostane za mjuziku, super, mislim da hoce i da ne ostane, cenim investiciju od 50-60 eura u muziku (zvucnici napred nazad, mp3 tjuner i silikonski kablovi do zvucnika.

Ma bice ovo bombona... za 6 meseci se nadam fino opremnjena i doterana.

Auh... gume nisam racunao.... uhhh... 4 nove nadam se sa montazom i svim ne vise od 200 eura. Rodjak mi je vulkanizer i covek ljudina, dace na nekoliko rata ko dobar dan. Vec mi je pomagao sa tim.

Samo da je sto vise lepog vremena da se klinci navozaju i nauzivaju u jeseni.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

A reflektor na krov da se bolje vidi ako padne mrak? :D

Dare

Post by Dare »

Tatamata wrote: I da li sam u pravu za pozadi da idu 13-ice?
Da.

Tatamata

Post by Tatamata »

Dare wrote:
Tatamata wrote: I da li sam u pravu za pozadi da idu 13-ice?
Da.
A za napred na vrata ako ne secem lim mogu isto 13ice ili samo 10-ke ?

Dare

Post by Dare »

E to već ne znam. Gledaj da zvučnici zahtevaju što manju dubinu ako nećeš da sečeš lim. Mada ništa ne gubiš i ako isečeš.

angler
Automobil: Lada Niva 1.7i 4x4

Post by angler »

Dobrodošao na forum i čestitke na kupovini.
Što se tiče felni kod nas se mogu naći nove alu felne od Urbana, ima ih kod uvoznika u V. Stepe, a pošto su istih dimenzija kao i čelične na njih pašu i sve standardne gume za nivu a i fabričke su felne tako da ne bi trebalo da bude problema pri registraciji.
Ovakvih felni je bilo sigurno
Image

a ove bi trebalo da su im letos stigle

Image

Što se zvučnika tiče pozadi 13tice, napred možeš sta hoćeš ali ćeš gotova sa svakom dimenzijom morati da sečeš lim zbog dubine zvučnika.
Izvedbi za zvučnike na vratima ima raznih, skupljih i jeftinijih varijanti.
Najjeftinija varijanta je da samo isečeš tapacirunk i lim i ubaciš zvučnik a skuplja da stavljaš i neke nosače zvučnika, kao što sam ja radio.
Image
https://www.aliexpress.com/item/Pad-for ... 7476833503
Ja sam iz Vojvodine, imam libelu u glavi, nemoj ti meni nije uzbrdo

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

gume one za velike terence pocinju sa 15 000 pa nadalje, felne(aluminijumske) krecu od 70 evra po komadu pa nadalje.
i 511 mogu kao tubules ne treba unutrasnja. ali felne moraju biti dobre bez unutrasnje korozije sto ce cenejeni vulkanizer proveriti... puno srece u deljem sredjivanju...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Post Reply