Vazdusni mehur u sistemu hladjenja grejanja i kako resiti
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Vazdusni mehur u sistemu hladjenja grejanja i kako resiti
Cao Lada druzino,naleteo sam na po meni jedan zanimljiv klip o ladinim problemima sa grejanjem ili hladjenjem. Posto vec drugu godinu vodim bitku sa losim grejanjem pola You Tube-a sam morao da pregledam,sve Vazove i njihove motore da bih na kraju naisao na ovaj klip gde je po meni sve lepo objasnjeno. Video je na ruskom jeziku,ali kad se ukljuci opcija CC pa u settings subtitles,auto translate izaberemo Bosnia jer je prevod zadovoljavajuce dobar. Ko ima vremena,nek pregleda klip i ostavi utisak ovde na forumu,a ja za vikend radim sve sa klipa ne bi li poboljsao grejanje.
evo link :https://www.youtube.com/watch?v=uJLr-tNNa5k
evo link :https://www.youtube.com/watch?v=uJLr-tNNa5k
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Re: Vazdusni mehur u sistemu hladjenja grejanja i kako resiti
Ispravan sistem na 11x ladama je samoodzraciv jer ima prelive na najvišim tačkama oba hladnjaka. X puta punio sistem i ni jednom nisam morao skidati neko crevo, čak i sa TNG-om. Dovoljno do paljena ventilaotra zagrejati sistem sa otvorenim čepom ekspanzione posude i gotovo. Jedini problem vidim ako je isparivač postavljen visoko pa se u njemu nahvata vazduha ali to nije ladina krivica
Sada sam za vikend probao na uzbrdici sa otvorenom posudom na 90C da drzim na oko 3000obrtaja I izbacivao mi vazduh na crevu od malog hladnjaka kabine. Ovo sam pokusao iz razloga sto mi lose grejanje do bola.
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
I kakvo ti je sad grejanje?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
Malo bolje greje al ni približno kako je grejalo pre 3-4godine. Jedino na A brzini greje malo toplije dok 1,2,3 jako mlako duva. I pritom radna temp ne prelazi 75C tj.skala stoji na crti između 50 i 90c
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Tebi je kombinacija kvarova, termostat ne zatvara skroz i klapne u ventilaciji ne rade kako treba
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
@bruyoni
potvrđujem.
potvrđujem.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
Klapnu sam ja već davno posrbio
stalno pucala plastična i probušio Klapnu, montirao zicu da sa njom otvaram I zatvaram Klapnu. Il je otvorena ili zatvorena. Nema zezanja dal dize ili ne.
Jedino onda termostat da zamenim. I uzivam u grejanju
hvala dobri ljudi.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Pre zamene termostata, proveri ga na sledeći način: Upali auto hladan i nek radi 3-4 minuta ili ga kratko provozaj. Onda pipni gornje crevo hladnjaka. Ako je mlako, a verovatno jeste, onda termostat otvara mnogo rano ili je zaglavljen otvoren pa zato nemaš grejanje. Kod mene na Nivi, gornje crevo hladnjaka je skroz hladno sve dok kazaljka ne stigne vrlo blizu radne temperature, koja je oko 90°C. Tek onda otvara, a grejanje već uveliko duva toplo.
Hvala Dare pokusaću to pa javljam rezultat.