dpavlov wrote:Vi u vecim gradovima mozete da birate i pumpe i cenu, ja imam jednu privatnu gas pumpu gde gas kosta 44 dinara. Danas je cale u bocu za sporet na gas cija je zapremina 12 litara sipao 20 litara!? Kako je to moguce, nije mi jasno, ima li veze sa spoljnom temperaturom ili sa nekom mutljavinom oko gasa, ne znam.
Mutljavina
Meni su jednom u bocu od 60 lit sipali 65
dpavlov wrote:Vi u vecim gradovima mozete da birate i pumpe i cenu, ja imam jednu privatnu gas pumpu gde gas kosta 44 dinara. Danas je cale u bocu za sporet na gas cija je zapremina 12 litara sipao 20 litara!? Kako je to moguce, nije mi jasno, ima li veze sa spoljnom temperaturom ili sa nekom mutljavinom oko gasa, ne znam.
To si u pravu.Mi barem mozemo izabrati pumpu po volji a vi ste osudjeni na tu jednu pa sta vam Bog da.
To je boca od 12kg, a u nju moze da stane i visi od 20l gasa.
Danas je cale u bocu za sporet na gas cija je zapremina 12 litara sipao 20 litara!? Kako je to moguce, nije mi jasno, ima li veze sa spoljnom temperaturom ili sa nekom mutljavinom oko gasa, ne znam.
Zapremina boce za domacinstvo je 12Kg ili oko 18l, s`tim da ako je pritisak na pumpi malo veci moze da napuni i 20l.
Po mom misljenju sipati 20l je RIZICNO jer boca za domacinstvo NEMA sigurnosni ventil. Zato je i tocenje tih boca na pumpama ZABRANJENO. Ako vec punite, punite do 15l kada je boca prazna.
Meni je potrosnja oko 10.5l zadnjih 800km. Uglavnom sipam na OMV mada nisu uvek sjajni.
Evo poslednje merenje,sipao sam na MB gasu i trosi 12,to mi je rekord sa te pumpe-pozitivan ,mada je meni motor malo losiji,tako da bi mozda i bilo jos bolje
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Ja se za sada drzim na 11L po gradu,neki put posrce malo vise kad su guzve.Inace plin sam sipao na nekoliko razlicitih mesta i po meni najbolji je sa OMV pumpe.Gas im je boljeg kvaliteta nego na ostalim pumpama u Kg-u i auto mi najbolje ide kad natocim kod njih
Ajde da ne bude samo da kudimo pumpe,pohvale imam za Euro gas pumpu-u Beogradu i Subotici,i Lika promet na Zrenjaninskom putu,na te dve mi nikad nije bio los gas OMV kako kad
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Sad sam se setio da imam broj149/150 SAT revije od 28. 12. 2006. godine. U tekstu pod naslovom "Ko prodaje maglu a ko auto-gas" govori se o ispitivanjima kvaliteta TNG-a na pumpama po Srbiji. Da li ste znali da standard za gas JUS B.H2.134 vazi u Srbiji jos od 1962. godine?! Elem, TNG je smesa propana i butana, s tim sto butana ne sme da ima vise od 65%, ako ga ima vise menjaju se osobine gasa na nizim temperaturama i povecava se potrosnja. Standard ne odredjuje granicu ca oktanski broj.
Postoji i novi, jos uvek nevazeci standard, koji se odnosi samo na TNG kao pogonsko gorivo u vozilima, dok prethodni nije pravio razliku izmedju TNG-a za vozila i onog za domacinstva. On je identican evropskim. Ne propisuje sadrzaj propana i butana, ali definise minimalan oktanski broj (ne pise koji je).
E, nasao sam, min. oktanski broj po evropskim propisima je 89.
Sto se tice pumpi na TNG, kazu da je gas najkvalitetniji na Atako pumpama. Uzorkovali su gas sa jedne Atako pupme u Preljini pored Cacka i utvrdili da je oktanski broj 92,3 te da gas ima malo sumpora sto ga cini ekoloski prihvatljivijim. OMV kod Ade Ciganlije ima TNG sa 91,3 oktana, dok su na pumpi Fluks - AVIA izmerili 88 oktana, sto je ispod standarda.
Tako je, autogas bi trebalo da ima 104 oktana.
Sto se tice tog SAT-a, recimo i da su ti podaci bili OK, gas na pumpama varira od isporuke do isporuke, tako da se nesto ne uzdam bas u njih, ali naravno cim je izasao, kupio sam ga da pogledam sta su zakljucili, ali nista konkretno sem da ni jedna pumpa, vise-manje ne zadovoljava standarde....
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!