Kupih Samaru - problemi i pitanja

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

sasar

Post by sasar »

Idem odma posle posla da kupim sajlu 150 din nije puno našao u Auto formi (ex UKR u Partizanskoj). Hvala na brzom odgovoru :D

Pera

Post by Pera »

Imam problem na mojoj Samari vec par meseci.Situacija je sledeca:kazaljka za merenje nivoa goriva na instrument tabli je otisla skroz u levo,nije na rezervi nego je zakucala u minus :mrgreen: ,znaci ispod nivoa,a lampica radi posto je na rezervi,pa kada se mucka gorivo u rezervoaru treperi.Uopste se ne pomera,stala je tu i ne mrda.Sta bi tu moglo da se uradi i da li moze,da ne kupujem celu tablu zbog meraca za gorivo :evil: Nije nista strasno,ali me nervira :?
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Proveri prvo plovak u rezervoaru, mozda su se pokidale one zicice namotaja potenciometra, pa nivo ne pokazuje, a za rezervu su samo dva kontakta koja se dodiruju kad plovak padne skroz dole.

Daj kontakt i dodirni jednu zicu sa plovka na masu, ako kazaljka ode na max, znaci da je instrument na tabli ispravan. Kad dodirnes drugom zicom masu treba da se upali lampica za rezervu.

Pera

Post by Pera »

Hvala,probacu :wink:

Pera

Post by Pera »

Ljudi molim za pomoc,situacija na mojoj Samari je ovih dana sledeca,relativno lako upali kada je hladan,ali kada je vruc desava se da nema sanse da upali,vergla,vergla i nece... :evil: Skinem kabl sa od bobine do kape i ima varnicu,s tim da je ona zuckasta,ali je tako bilo i pre.Neki dan kada mi se to prvi put desilo,izmenjam kapu,ruku iako su bili maltene novi i isto;onda promenim komutator koji sam stavio pre godinu i po (ruski),sa starim (neki skroz crn) i radila je dobro do danas.Upali na pola kljuca ispred zgrade i krecem,postigne radnu temperaturu,ugasim ga,palim nema boga da upali :evil: Verglaj,verglaj nema sanse,sacekam jedno 15 min,prebacim na benzin i nekako upali... :roll:
Sta bi tu moglo biti????
Od delova sto se struje tice je maltene sve novo-bobina (ne greje se,ali mi nije jasno sto je varnica zuta),komutator je bio nov a sad je ovaj stari,kapa,ruka,kablovi,svecice,cak sam pre zamenio elektromagnetni prekidac u razvodniku cisti sigurnosti radi,ali nesto ne valja... :evil: :twisted: :evil:
Sumnjam na komutator,samo sto vise nemam drugi da probam,a cak ne znam da li je do toga pa ga ne bih uzimao za dzabe,da li je moguce da stari ispravan ode za dva dana,zbog cega bi mogao da izgori,btw.primecujem da je malo topao,ali ne mogu da utvrdim da li je to od motora ili od neke neispravnosti :( Btw.kako to da nova bobina baca zutu varnicu?
Pomagajte!!! :? :)

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Zuta varnica definitivno nije dobar znak. Ja glasam za komutator, ali moze biti bilo sta. To sto je sve novo ne znaci da je OK.

Slicno se meni desilo prosle godine i nisam nasao sta je. Posle nekog vremena stabilizovalo se i od tada sam presao jedno 15000km bez problema.

P.S. To sto se komutator malo greje je sasvim normalno - nista ne znaci.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Pera

Post by Pera »

Nemam pojma zasto,zuta varnica je bila i sa starom i sa novom bobinom.
Danas upali na pola kljuca i zagrejana i hladna,ali nisam siguran da ce tako ostati.Jurim ovih dana komutator za golfa.Verovatno da mora da se greje,ali sam skoro isparivac postavio izmedju kocionog cilindra i amortizera,pa je od komutatora udaljen samo 10 cm,ali pretpostavljam da to nema veze.Skinuo sam danas pa cu da prekontrolisem razvodnik paljenja.Sto je najcrnje pali ovih dana lakse nego pre,zagrejan bukvalno na pola kljuca,ali se izgleda nesto desava posle malo duze voznje :? Videcu

Pera

Post by Pera »

Posle danasnje potrage za komutatorima,za ruske nisam pitao niti imam nameru, rezultat je sledeci:
1)Na otpadima za polovan telefunkenov komutator traze 20-25 e :roll:
2)neki nemacki ruco,kazu jako dobar, ali 2800 din :roll:
3)italijanski APE,koristi se za Zastavu 1200 din
4)SWAG nemacki za golfa 1400 din
Svi su sa 7 izlaza.
Sta bi tu najbolje uzeti?

Miljan

Post by Miljan »

BOSCH ili Iskra.

Pera

Post by Pera »

Bosch nema nigde a pitao sam na sto mesta,da ne znas slucajno gde ima?

Miljan

Post by Miljan »

Pa ima valjda Bosch-ova prodavnica u BG, tj. predstavnistvo Robert Bosch GmbH, u Nisu ima prodavnica.

Ako ne nadjes nov Bosch ili Iskra, idi na neki otpad i skini sa Yuga ili Stojadina, to vrlo retko crkava, '89-90. god imaju Bosch, a '90-93. god. Iskra. Noviji imaju Cajavec, nije ni on los, ali su bolji Bosch i Iskra, oni su isti jer Iskra radi po licenci Bosch-a.

Pera

Post by Pera »

Hvala,pogledacu :D

Pera

Post by Pera »

Morao sam da zamenim i razvodnik paljenja,komutator sam stavio telefunken od golfa,za sad radi,ali sad alternator uopste ne puni,a stavljena mu je nova diodna ploca i novi lezajevi :evil: :roll: :evil:

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Regler?

Pera

Post by Pera »

I meni je palo napamet,menjan je prosle godine,da ne kupujem bez veze ide u ponedeljak kod elektricara :)

Post Reply