Problem sa motorom

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

milek

Problem sa motorom

Post by milek »

E, posto sam novi ovde, upucujem pozdrav svim ljubiteljima Lade Samare uz moju omiljenu recenicu:"Samo onaj ko vozi Samaru zna koliko je to, dobar auto!" :D Elem, posedujem Samaru 1.3, 1989. god. sa predjenih 140 000 km. Za sve ove godine, stvarno je malo ulozeno u nju, limariju bi trebalo da radim ove godine prvi put, a na motoru je, osim redovnog odrzavanja, zamenjen samo karburator. Motor je sasvim solidan, osim jednog problema koji se javio pre oko godinu dana. Naime, prilikom dodavanja gasa, u prvoj trecini hoda papucice, motor za trenutak zastane da bi posle toga naglo dostigao zeljeni broj obrtaja i onda je sve u redu dok broj obrtaja ponovo ne padne na minimalni i kada pocnem da dodajem gas.
E sad, prvo sam sumnjao na karburator, koji sam u medjuvremenu zamenio, a motor se i dalje ponasa identicno. Konsultovao sam se sa nekoliko majstora, menjao komutator, razvodnu kapu i tzv. halo davac ali opet isto. Pumpu za gorivo nisam menjao, moja pretpostavka je da nije do nje jer je ona posuda sa plovkom u karburatoru uvek puna dok motor radi. I tako, nikako da pronadjem sta je u pitanju, sto me u sustini jako nervira, jer uvek prilikom dodavanja gasa osetim to "stucanje" motora. Dakle, iyvinjavam se sto je moj post malo poduzi, ali sam unapred zahvalan svima koji bi mogli da pomognu...
Last edited by milek on Thu Jan 24, 2008 3:15 pm, edited 1 time in total.

nikolans78

Post by nikolans78 »

pozdrav,

Da li ti je nastelovano paljenje? Ako jeste, da li ti radi onaj vakumski korektor paljenja? To je onaj deo sto se nalazi na razvodniku, mozes lako da proveris da li je ispravan. Skines crevo sa drugog kraja (sa karburatora) i probas da duvas u njega. Ako mozes da duvas, znaci da je otisla membrana. Ako ne mozes, onda je verovatno ispravan. Sem toga, mogu biti i svecice, eto, to je ono sto mi ja palo na pamet.
pozdrav

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Da ne glavi sajla od gasa?

Alekre

Post by Alekre »

Presteluj karb, produvaj dizne. Probaj.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Vakuum te zeza, on bas zato sluzi, kad naglo dodas gas da primi. Moguce da je crevo porozno pa vuce fals vazduh ili je pukla membrana, probaj dok motor radi da skines crevo sa karburatora i povuci vazduh da mu stvoris vakuum, motor bi trebao da promeni zvuk, tj. poveca broj obrtaja.

Goxxy

Post by Goxxy »

Najpre će biti da je vakuum pumpica o kojoj Miljan i Nikola govore. Imao isti problem. Zamenio prokletinju i radilo bez problema dok nisam ugradio gas i dok se dizne nisu malo začepile.

Obzirom da je karburator zamenjen (pretpostavljam i naštelovan), vrlo verovatno da je ta mala vakuum pumpica.

I dobrodošao, naravno. ;)
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

lazza

Post by lazza »

niste u pravu, imam i ja isti prob, cistio karb, menjao vakum pumpicu, stelovao paljenje i jos dosta stvari . . . ali i dalje mi se to desava, zastane na delic sekunde, pa kad krene . . . elem, to se moze spreciti, to se desava samo kada je hladan auto i kad mu malko vise das gas!
znaci manje gasa i vozi skolski dok se ne zagreje auto!!!

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Jeste li svi vi sto ste menjali karburator, stavili polovan ili bas nov?

Goxxy

Post by Goxxy »

Koliko sam ja shvatio Mileka, to se njemu dešava i kada je motor hladan i kada je vruć, obzirom da se dešava samo kada je hladan, naglasio bi to čovek. Kod mene se isto tako dešavalo - bio motor vruć ili hladan, štucao je, odnosno javljala se "knedla" kada se stisne gas pri niskim obrtajima. Na dosta toga se sumnjalo, ali je na kraju bila vakuum pumpa.

Naravno da mi se i sada dešava da ima knedlu kada je hladan motor, to je sasvim normalno ako je sauh spušten prilično nisko pri vožnji sa hladnim motorom. Ako je sauh podignut koliko treba, neće štucati.

Josife - znaš i sam moju priču, polovan za 2000 dinara. Radi bolje od novog.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

milek

Post by milek »

E, ovako, provericu taj vakuum o kome pricate. Goxxy, upravu si, opisani problem je prisutan i kod zagrejanog motora s tim sto je kod hladnog nesto izrazeniji. Paljenje je inace dobro nastelovano i svecice su u redu, to sam zaboravio napisati u prvom postu.

Miljan

Post by Miljan »

A pumpica za ubrizgavanje goriva pri naglom otvaranju leptira ?
Mozda je pukla membrana ili je porozna. Iako si menjao karburator, lako moze da se desi da i na tom drugom ne valja ako je polovan, narocito ako je stajao duze vreme.

milek

Post by milek »

Ako jeste, da li ti radi onaj vakumski korektor paljenja? To je onaj deo sto se nalazi na razvodniku, mozes lako da proveris da li je ispravan. Skines crevo sa drugog kraja (sa karburatora) i probas da duvas u njega. Ako mozes da duvas, znaci da je otisla membrana.
Izgleda da malo propusta vazduh kad jako dunem. Ali malo, i to kad bas jako dunem. I ovo malo pravi problem, zar ne?
Iako si menjao karburator, lako moze da se desi da i na tom drugom ne valja ako je polovan, narocito ako je stajao duze
Napisao sam vec, motor se identicno ponasa nakon zamene karburatora (novim).

Miljan

Post by Miljan »

Jel menja zvuk motora kad dunes ili kad povuces vazduh ?

milek

Post by milek »

Jel menja zvuk motora kad dunes ili kad povuces vazduh ?
Miljane, rekao bih da uopste ne menja zvuk u oba slucaja, kad duvam u creavo kao i kad mu pravim vakuum, tj. uvlacim vazduh. Kako god, zamenicu tu pumpicu i crevo pa javljam da li je problem nestao. Do tada, hvala svima i pozdrav!

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Meni se to potpuno isto desava, ali samo kada vozim na benzin, pa predpostavljam da je kod mene, u pitanju karburator.(Pocelo 2000Km posle ugradnje gasa)

Doduse ako je paljenje previse kasno pravi isti problem.( To je kod mene bilo kada sam je kupio)

Inace imao sam slican problem sa vakuumom kada mi je prilikom pomeranja ploce u razvodniku jedna oguljena zica dodirivala masu...

Razlozi su prema tome na sve strane a pravi uzrok je ponekad tesko otkriti, ali naravno ne i nemoguce...

Pozdrav!

Post Reply