Menjac na 112-ici

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

(V)lada
Automobil: Lada 112 16v

Menjac na 112-ici

Post by (V)lada »

Skoro sam kupio 112-icu (1,5GLi, 16v, 2003. god) i ovako generalno auto je ok. Nego u voznji ponekad se trese menjac(?!) Mozda nije nista strasno ali nekako iritira pa bih voleo da znam sta bi moglo da prouzrokuje te vibracije?
Korpa i lamela nisu menjane (presla je tek 25000 km), a od nje bi najpre moglo da dolazi to "drhtanje" menjaca... Svaki savet je dobrodosao... :wink:

(V)lada

Post by (V)lada »

Ma uzeo sam je pre nekih mesec dana i nikako da docekam lepo vreme pa da ceo dan provedem pored nje... A mislis da moze da bude do nosaca?

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Не брини, 'оће то са тресењем понекад.

Ne brini, 'oće to sa tresenjem ponekad.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

(V)lada

Post by (V)lada »

Mislis da onda nista ne diram menjac - neka trese... Eeeee kad bi kod Rusa bilo sve stegnuto ne bi vise bio Rus... :)

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Kod moje 112-tice isto trese mjenjač i nekada se čuje, što zna biti iritantno. Koliko se sjećam mjenjač se tresao od kada je kupljena, a valjda se sada nešto malo rasklimalo pa se počelo čuti (sada ima preko 100000).
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

(V)lada wrote:Mislis da onda nista ne diram menjac - neka trese... Eeeee kad bi kod Rusa bilo sve stegnuto ne bi vise bio Rus... :)
Мислим да то изгледа да 'оће код 16V верзија, пошто је тако и код мог друга.

Mislim da to izgleda 'oće kod 16V verzija, pošto je tako i kod mog druga.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

djollonny
Automobil: kalina 1117 1.4 16v

Post by djollonny »

nisam nesto primetio da se i kod mene trese toliko! i ja imam 16v. pogledaj nosace motora i obavezno reaktivnu polugu! crna sipka koja ide uporedo sa polugom menjaca i vezana je jednim krajem na kuciste menjaca, a drugim na kuciste nosaca poluge kojom menjas brzine! njene veze mogu da se razlabave. ona za to i sluzi da se rucica u kabini ne drma mnogo!

(V)lada

Post by (V)lada »

E hvala vam ljudi na sugestijama... Cim se istopi ovaj sneg, eto mene ispod lajke... :lol:

rascho

Post by rascho »

Ja sam riješio problem trešnje i drčanja mjenjača. Sa plastičnim vezicama sam omotao spoj ručice mjenjača sa crnom šipkom. Zatim sam zalijepio dvije metalne pločice sa svake strane ručice mjenjača i provukao plastične vezice i preko njih pa do crne šipke. Na taj način sam rasporedio vibracije na različite dijelove ručice mjenjača pa više ne dolazi do rezonancije. Znam da je malo seljački, ali radi.
Inače probao sam stegnuti sve šarafe na spojevima, ali to nije pomoglo. Mislim da je problem upravo u tome što ručica mjenjača rezonira pri određenom broju okretaja pa počne drčati.

James_2101

Post by James_2101 »

Ja sam je kupio novu... Trese, ponekad.
Ja sam to lako resio. Vise ne drzim ruku na menjacu dok vozim... :D
Hladno pivo, vrela cica i moja draga Lada 110tkica!

(V)lada

Post by (V)lada »

rascho wrote:Ja sam riješio problem trešnje i drčanja mjenjača. Sa plastičnim vezicama sam omotao spoj ručice mjenjača sa crnom šipkom. Zatim sam zalijepio dvije metalne pločice sa svake strane ručice mjenjača i provukao plastične vezice i preko njih pa do crne šipke. Na taj način sam rasporedio vibracije na različite dijelove ručice mjenjača pa više ne dolazi do rezonancije. Znam da je malo seljački, ali radi.
Inače probao sam stegnuti sve šarafe na spojevima, ali to nije pomoglo. Mislim da je problem upravo u tome što ručica mjenjača rezonira pri određenom broju okretaja pa počne drčati.
Pa da, najvise se oseti kad ga ubacis u trecu pri malom broju obrtaja... Izgleda da cu morati da primenim taj tvoj princip "smirivanja" menjaca. :)
A jel se ta crna sipka vidi iz kabine kad se skine onaj skaj ili moram da se zavlacim ispod? :?:

rascho

Post by rascho »

Sve se vidi iz kabine. Crna šipka i ručica mjenjača su spojene jednim šarafom koji s jedne strane ima plastični završetak (koji služi za ubacivanje u rikverc), a s druge običnu maticu. Ja sam s jednom plastičnom vezicom (onom električarskom za kablove) obuhvatio taj plastični završetak i ručicu mjenjača, a s drugom maticu i ponovo ručicu mjenjača. To mi je dalo najbolje rezultate u smislu da smanjuje drčanje, a ne smeta kretanju mjenjača naprijed-nazad. Probao sam više konfiguracija sa različitim uspjehom :lol:

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

ima neka plastika,bela,mala koja legne tu negde kod rucice,hoce da pukne,zato trese i cuje se,300 dinara u auto ladi kosta.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

nikolabg

Post by nikolabg »

altinjanin wrote:ima neka plastika,bela,mala koja legne tu negde kod rucice,hoce da pukne,zato trese i cuje se,300 dinara u auto ladi kosta.
au chovece ti bas resio da odgovoris na sve postove...... :)
nema veze od kad su

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

pa sta cu,kad imam vremena na poslu,pa ajd da se malo druzimo... :lol:
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Post Reply