Korpa i lamela nisu menjane (presla je tek 25000 km), a od nje bi najpre moglo da dolazi to "drhtanje" menjaca... Svaki savet je dobrodosao...
Menjac na 112-ici
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- (V)lada
- Automobil: Lada 112 16v
Menjac na 112-ici
Skoro sam kupio 112-icu (1,5GLi, 16v, 2003. god) i ovako generalno auto je ok. Nego u voznji ponekad se trese menjac(?!) Mozda nije nista strasno ali nekako iritira pa bih voleo da znam sta bi moglo da prouzrokuje te vibracije?
Korpa i lamela nisu menjane (presla je tek 25000 km), a od nje bi najpre moglo da dolazi to "drhtanje" menjaca... Svaki savet je dobrodosao...
- KamAZ driver
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Kod moje 112-tice isto trese mjenjač i nekada se čuje, što zna biti iritantno. Koliko se sjećam mjenjač se tresao od kada je kupljena, a valjda se sada nešto malo rasklimalo pa se počelo čuti (sada ima preko 100000).
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- KamAZ driver
Мислим да то изгледа да 'оће код 16V верзија, пошто је тако и код мог друга.(V)lada wrote:Mislis da onda nista ne diram menjac - neka trese... Eeeee kad bi kod Rusa bilo sve stegnuto ne bi vise bio Rus...
Mislim da to izgleda 'oće kod 16V verzija, pošto je tako i kod mog druga.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
nisam nesto primetio da se i kod mene trese toliko! i ja imam 16v. pogledaj nosace motora i obavezno reaktivnu polugu! crna sipka koja ide uporedo sa polugom menjaca i vezana je jednim krajem na kuciste menjaca, a drugim na kuciste nosaca poluge kojom menjas brzine! njene veze mogu da se razlabave. ona za to i sluzi da se rucica u kabini ne drma mnogo!
-
rascho
Ja sam riješio problem trešnje i drčanja mjenjača. Sa plastičnim vezicama sam omotao spoj ručice mjenjača sa crnom šipkom. Zatim sam zalijepio dvije metalne pločice sa svake strane ručice mjenjača i provukao plastične vezice i preko njih pa do crne šipke. Na taj način sam rasporedio vibracije na različite dijelove ručice mjenjača pa više ne dolazi do rezonancije. Znam da je malo seljački, ali radi.
Inače probao sam stegnuti sve šarafe na spojevima, ali to nije pomoglo. Mislim da je problem upravo u tome što ručica mjenjača rezonira pri određenom broju okretaja pa počne drčati.
Inače probao sam stegnuti sve šarafe na spojevima, ali to nije pomoglo. Mislim da je problem upravo u tome što ručica mjenjača rezonira pri određenom broju okretaja pa počne drčati.
- James_2101
- (V)lada
- Automobil: Lada 112 16v
Pa da, najvise se oseti kad ga ubacis u trecu pri malom broju obrtaja... Izgleda da cu morati da primenim taj tvoj princip "smirivanja" menjaca.rascho wrote:Ja sam riješio problem trešnje i drčanja mjenjača. Sa plastičnim vezicama sam omotao spoj ručice mjenjača sa crnom šipkom. Zatim sam zalijepio dvije metalne pločice sa svake strane ručice mjenjača i provukao plastične vezice i preko njih pa do crne šipke. Na taj način sam rasporedio vibracije na različite dijelove ručice mjenjača pa više ne dolazi do rezonancije. Znam da je malo seljački, ali radi.
A jel se ta crna sipka vidi iz kabine kad se skine onaj skaj ili moram da se zavlacim ispod?
-
rascho
Sve se vidi iz kabine. Crna šipka i ručica mjenjača su spojene jednim šarafom koji s jedne strane ima plastični završetak (koji služi za ubacivanje u rikverc), a s druge običnu maticu. Ja sam s jednom plastičnom vezicom (onom električarskom za kablove) obuhvatio taj plastični završetak i ručicu mjenjača, a s drugom maticu i ponovo ručicu mjenjača. To mi je dalo najbolje rezultate u smislu da smanjuje drčanje, a ne smeta kretanju mjenjača naprijed-nazad. Probao sam više konfiguracija sa različitim uspjehom 
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v