Ekonomer

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

WebWolf

Post by WebWolf »

Kod mene radi, rekao bih, mislim, ponasa se "logicno" samo sam ja sad zbunjen, u kom polozaju je najbolje da se nalazi kazaljka?

Da li ovo radi i ako je ugradjen TNG?

Dacha

Post by Dacha »

Naravno da radi i kada se vozis na TNG, tip goriva nema znacaja ovde. Znaci, zuta zona = veca potrosnja (kad dodas gas ide ka zutoj zoni, npr. prilikom preticanja).
http://caribrod-city.myminicity.com/

http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Znate shta zavisi kako je ugradjen TNG ima sa onom plocom shto se stavlja na karburator a ima i ona fora sa zabusivanjem karburatora jedino kod lada sa plocicom je tachan ekonomer . 8)
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Pera

Post by Pera »

Ja sam imao i jedno i drugo i uvek je bio tacan,mada koliko je to bitno :lol:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Pera wrote:Ja sam imao i jedno i drugo i uvek je bio tacan,mada koliko je to bitno :lol:
Bas tako. :lol:

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Verujte mi nije tacnije je kad je zabushen karb. dok ono sa plocicom em shto uvlaci mnogo vazduha + plina ide vishe da bi auto radio kako treba . :roll:

Pera

Post by Pera »

Isti djavo,ako je sve Ok isto i radi i trosi,imao sam dizne 3 godine,sad mesac i isti k...A kao sto rekoh jel uopste bitno da li je ekonomer tacniji ovako ili onako :lol:

Dacha

Post by Dacha »

A ti Pero si menjao sistem jer ovaj prvi nije valjao ili sta? Kazes da motor isto radi i trosi i ovako i onako, ali pitam jer kod mene je busen karburator a to je kao ranije radjeno, a sad se radi uglavnom taj moderniji sistem sa mesacem pa bih cisto da znam ima li i koje su prednosti sistema sa mesacem.

P.S. Izvinjavam se zbog digresije od teme, ovo je pre za topic u vezi TNG-a, ali eto da iskotistim priliku da pitam.
http://caribrod-city.myminicity.com/

http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm

Pera

Post by Pera »

Mislio sam (cuo) da ce sa mesacem biti bolje,a i hteo sam da ga postavim jer treba da menjam karburator,pa da njega ne busim,i stvarno nema nikakve razlike,sve radi isto,jedino sa mesacem mi se ne javlja rupa kad otvara drugo grlo,ali to je vec bilo do stelovanja,na tvom mestu bih ostavio tako :)

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Bolje je sa uvodnicima, idealno je kad se plin uvodi sto blize leptiru, a i ne smanjiju se performanse na benzinu, dok mesac i na benzinu gusi motor.

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Zabluda je misljenje da taj uredjaj precizno meri potrosnju goriva, jer ne uzima u obzir STEPEN PRENOSA u kojem se nalazi menjac. Uredjaj zapravo stavlja u odnos protok goriva sa brojem obrtaja motora i shodno tome zauzima polozaj.

NPR, voznja 80Km/h u DRUGOJ nikako nije ekonomicna (obaska sto je stetna po motor jer to je oko 6000 RPM), ali u takvom rezimu ekonometar pokazuje da je voznja ekonomicna - kazaljka je prilicno u desnoj zoni. S druge strane, ako vozite 90Km/h u PETOJ, sto je ekonomicnija voznja, kazaljka ide ka zutom polju.

Ipak, ekonometar je veoma korisna sprava, ako znate da ga citate! NPR, ako pri 70Km/h u cetvrtoj iz cista mira ide ka zutom polju, to je znak da vozite blagom uzbrdicom, koju golo oko ne registruje i preporuka da prebacite u trecu. Takodje, moze da signalizira da vam je neki tocak delimicno blokiran i pre nego sto pocne da smrdi na paljevinu. Dalje, pokazuje kako treba ekonomicno da ubrzavate - ako ste dali mnogo veliki gas prilikom ubrzavanja, "zakucace" se u zuto polje, a auto bi mogao da ubrzava i bez toga (doduse ne tako dobro, ali odlucite se u zavisnosti od situacije da li zelite da ubrzavate ekonomicno ("penzionerski") ili neekonomicno ("sportski").

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

I ja kazem da je bolje sa zabushenim karb. ekonomer meri tachno za benzin , a poshto plin u motor ulazi u gasovitom stanju nisam bash siguran da je tachan ali je tachniji od sistema sa meshacem , ako bash zelite da znate (Miljan zna) dovoljno je da imate samo jedan leptir na grani i doveden plin shto blize njemu i auto radi isto kao i sa kompletnim karb. 8) . Meni ekonomer sluzi kao obrtomer (poshto nemam obrtomer) gas drzim do zutog polja pa menjam brzinu jedino ako bash zelim da ubrzam teram ekonomer u zuto polje .

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Mogu vam reci da sam se od kada vozim samaru navikao na Ekonom i mislim da je odlicna stvar, mada se sve to oseti i bez njega....
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Nema veze da li vozis na plin ili na benzin, ekonomer ne raspoznaje gorivo, on reaguje na potpritisak u usisnoj grani, a on je isti pri odredjenom opterecenju i broju obrtaja bez obzira na gorivo.

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Ok . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Post Reply