Ekonomer
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
- josif visarionovic
- Site Admin

- Samar-Guja
A ti Pero si menjao sistem jer ovaj prvi nije valjao ili sta? Kazes da motor isto radi i trosi i ovako i onako, ali pitam jer kod mene je busen karburator a to je kao ranije radjeno, a sad se radi uglavnom taj moderniji sistem sa mesacem pa bih cisto da znam ima li i koje su prednosti sistema sa mesacem.
P.S. Izvinjavam se zbog digresije od teme, ovo je pre za topic u vezi TNG-a, ali eto da iskotistim priliku da pitam.
P.S. Izvinjavam se zbog digresije od teme, ovo je pre za topic u vezi TNG-a, ali eto da iskotistim priliku da pitam.
http://caribrod-city.myminicity.com/
http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm
http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm
Mislio sam (cuo) da ce sa mesacem biti bolje,a i hteo sam da ga postavim jer treba da menjam karburator,pa da njega ne busim,i stvarno nema nikakve razlike,sve radi isto,jedino sa mesacem mi se ne javlja rupa kad otvara drugo grlo,ali to je vec bilo do stelovanja,na tvom mestu bih ostavio tako 
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Zabluda je misljenje da taj uredjaj precizno meri potrosnju goriva, jer ne uzima u obzir STEPEN PRENOSA u kojem se nalazi menjac. Uredjaj zapravo stavlja u odnos protok goriva sa brojem obrtaja motora i shodno tome zauzima polozaj.
NPR, voznja 80Km/h u DRUGOJ nikako nije ekonomicna (obaska sto je stetna po motor jer to je oko 6000 RPM), ali u takvom rezimu ekonometar pokazuje da je voznja ekonomicna - kazaljka je prilicno u desnoj zoni. S druge strane, ako vozite 90Km/h u PETOJ, sto je ekonomicnija voznja, kazaljka ide ka zutom polju.
Ipak, ekonometar je veoma korisna sprava, ako znate da ga citate! NPR, ako pri 70Km/h u cetvrtoj iz cista mira ide ka zutom polju, to je znak da vozite blagom uzbrdicom, koju golo oko ne registruje i preporuka da prebacite u trecu. Takodje, moze da signalizira da vam je neki tocak delimicno blokiran i pre nego sto pocne da smrdi na paljevinu. Dalje, pokazuje kako treba ekonomicno da ubrzavate - ako ste dali mnogo veliki gas prilikom ubrzavanja, "zakucace" se u zuto polje, a auto bi mogao da ubrzava i bez toga (doduse ne tako dobro, ali odlucite se u zavisnosti od situacije da li zelite da ubrzavate ekonomicno ("penzionerski") ili neekonomicno ("sportski").
NPR, voznja 80Km/h u DRUGOJ nikako nije ekonomicna (obaska sto je stetna po motor jer to je oko 6000 RPM), ali u takvom rezimu ekonometar pokazuje da je voznja ekonomicna - kazaljka je prilicno u desnoj zoni. S druge strane, ako vozite 90Km/h u PETOJ, sto je ekonomicnija voznja, kazaljka ide ka zutom polju.
Ipak, ekonometar je veoma korisna sprava, ako znate da ga citate! NPR, ako pri 70Km/h u cetvrtoj iz cista mira ide ka zutom polju, to je znak da vozite blagom uzbrdicom, koju golo oko ne registruje i preporuka da prebacite u trecu. Takodje, moze da signalizira da vam je neki tocak delimicno blokiran i pre nego sto pocne da smrdi na paljevinu. Dalje, pokazuje kako treba ekonomicno da ubrzavate - ako ste dali mnogo veliki gas prilikom ubrzavanja, "zakucace" se u zuto polje, a auto bi mogao da ubrzava i bez toga (doduse ne tako dobro, ali odlucite se u zavisnosti od situacije da li zelite da ubrzavate ekonomicno ("penzionerski") ili neekonomicno ("sportski").
- Samar-Guja
I ja kazem da je bolje sa zabushenim karb. ekonomer meri tachno za benzin , a poshto plin u motor ulazi u gasovitom stanju nisam bash siguran da je tachan ali je tachniji od sistema sa meshacem , ako bash zelite da znate (Miljan zna) dovoljno je da imate samo jedan leptir na grani i doveden plin shto blize njemu i auto radi isto kao i sa kompletnim karb.
. Meni ekonomer sluzi kao obrtomer (poshto nemam obrtomer) gas drzim do zutog polja pa menjam brzinu jedino ako bash zelim da ubrzam teram ekonomer u zuto polje .
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
- Samar-Guja