Naime,prepirka se vodi oko toga da li motor treba grejati u mestu kad se hladno upali ili odmah krenuti u voznju "Vecita"dilema i stalna tema za raspravku...
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
"Vecita"dilema i stalna tema za raspravku...
Vec poodavno sa drugarima imam raspravku vezano za "upotrebu" nezagrejanog vozila!I u mnogim casopisima i u raznoraznim emisijama se govorilo o ovoj temi,a mi ni dan danas nismo zakljucili ko je u pravu!
Naime,prepirka se vodi oko toga da li motor treba grejati u mestu kad se hladno upali ili odmah krenuti u voznju
:
:
: Moje misljenje je da treba odmah voziti,ali naravno na nizim obrtajima motora i bez turiranja!Bas me interesuje sta vi mislite
:
:
: 
Naime,prepirka se vodi oko toga da li motor treba grejati u mestu kad se hladno upali ili odmah krenuti u voznju Oj Užice, mali Carigrade
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Sustina je da posle paljenja na nizoj temperaturi, motor ne treba podizati na neke vece obrtaje. E sad da li se odmah vozi ili ostavi da se malo zagreje, mislim da nema neke velike razlike...
Ja licno ostavim motor da radi u mestu kad god mogu, najvise iz razloga da se auto makar malo zagreje pre nego sto sednem u njega....
Ja licno ostavim motor da radi u mestu kad god mogu, najvise iz razloga da se auto makar malo zagreje pre nego sto sednem u njega....
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!
Ne zagrevati motor u mestu, definitivno je stvar koju radim. Dakle, kako i Milan i Marko rekoše, pali i lagano vozi dok se motor ne zagreje.
Izuzev u jednom slučaju. Ako je napolju napadao sneg ili ledena kiša, da se ne bismo posmrzavali u kolima, prvo upalim motor, očistim auto i onda vozim. To je nažalost jedino rešenje zimi, rad jedno 2-3 minuta na 1100-1200 o/min, dok se sve ne očisti i ne sastruga sa stakala.
Izuzev u jednom slučaju. Ako je napolju napadao sneg ili ledena kiša, da se ne bismo posmrzavali u kolima, prvo upalim motor, očistim auto i onda vozim. To je nažalost jedino rešenje zimi, rad jedno 2-3 minuta na 1100-1200 o/min, dok se sve ne očisti i ne sastruga sa stakala.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
Ja greneralno krenem cim moze, dakle sto ranije, ali: ako npr. upalim na -5 na PLIN, obavezno cekam nekoliko minuta u mestu da "slozi" ljudski, jer ako pokusam odma' da krenem, ugasice se!
Srecom, plin izaziva mnogo manje ovih problema sto ih pominje Marko, jer je mnogo losiji rastvarac uljnog filma, a ako i dospe nekim cudom u karter, nema sanse da ce se tu dugo zadrzati - isparice.
Srecom, plin izaziva mnogo manje ovih problema sto ih pominje Marko, jer je mnogo losiji rastvarac uljnog filma, a ako i dospe nekim cudom u karter, nema sanse da ce se tu dugo zadrzati - isparice.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Ja sam sebi nashtelovao paljenje kako mi reche drug "ranije" tako da ujutru ma koliko god bilo hladno napolju pali bez sauha i naravno odmah krecem nikad ne zagrevam motor za tih 2-3 min auto motor podize temp (prema skali 50 st/c) chim krenesh motor sagoreva vise goriva i brze se greje samo shto ima razlike u ekspanziji odnosno toplotnoj moci goriva benzin-plin . 
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
pitajte sportiste da li treba da se zagrevaju pre takmicenja i sve ce vam biti jasno. materijal koji se trosi mora se zagrejati pre upotrebe. to je cista mehanika, termodinamika.dosta vozila u vojsci su ruska (ZIL, URAL, KRAZ) i u svakom pravilu pise: pustiti motor da radi u mestu dok se temperatura ulja i tecnosti za hladjenje ne zagreje do 50 stepeni. Izuzetno, moze se vozilom krenuti i kad je temperatura 30 stepeni.
ja vozilo uvek zagrevam do prve kazaljke. jedino leti krenem odmah jer je tad toplo. ali ako hocete da vam motor dugo traje morate ga zagrevati.rusi znaju zasto.
ja vozilo uvek zagrevam do prve kazaljke. jedino leti krenem odmah jer je tad toplo. ali ako hocete da vam motor dugo traje morate ga zagrevati.rusi znaju zasto.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
Koliko ja znam, mada napominjem da nisam neki strucnjak, klipovi odnosno karike se brze sire usled zagrevanja nego zidovi cilindra, pa samim tim kod hladnog motora povecavaju habanje. Ono sto ja radim je da prilikom hladnog starta upalim motor sa povucenim sauhom, bez dodavanja gasa, isti odmah vratim na najnizu mogucu poziciju, sacekam minut da radi tako u mestu, vratim sauh skroz i polako vozim do zagrevanja na radnu temperaturu. Ali NIKAD ne vozim sa izvucenim sauhom, ni najmanje. Kako rece moj majstor, samara 1300 posle 150000 km ima fabricku kompresiju, nesto oko 9,9 na svakom cilindru.
Koliko se ja secam u uputstvu za Samaru je pisalo da je stepen kompresije oko 10. E sad, ne secam se dobro, ali mi se cini previse 12 bara, jesi li siguran?Marko wrote:Treba da ima preko 12 bara fabricki.
Last edited by milek on Wed Jan 23, 2008 10:09 pm, edited 1 time in total.