Pravilo broj 1: POTROSNJA SE NE MERI U GRADU.
Gradska voznja je vrlo promenljiva kategorija, zavisi od grada do grada, od sata do sata (da li je "spic" ili nije), od omiljenih ruta za stizanje od tacke A do tacke B (neko voli kraci put, a kroz ulicice, a neko duzi, a kroz bulevare), a moze se desiti i recimo sledeca situacija:
Pitam lika sa Ladom Standard (VAZ 2101) i ugradjenim plinom kol'ko mu trosi i on kaze 13 l po gradu. Ja kazem kako to nije moguce, kako taj auto benzina trosi po gradu vise od toga, ali on ne odstupa. A onda se ispostavi kako covek zivi u Zemunu a radi u Vrcinu. Tipicna gradska voznja, nema sta!
Takodje, moguce su situacije tipa: cista gradska voznja = "ma samo sam po gradu vozio ceo mesec, samo sam jednom skoknuo do Cacka"
Ajmo sad malo teorije i prakse, za Samaru 1300:
TEORIJA:
1.Ganc nova Samara trosi negde oko 6.5 litara BENZINA na 100Km na otvorenom putu. Dakle ove nase trose samo vise od toga, nikako manje, al' nek bude 6.5, za sad.
2.Kad se na karburatorski sistem ugradi plin, potrosnja u litrima raste za nekih 30%. Ajde, moguce je "ustrojavanjem" preko onih srafova smanjiti to, ne nekih 20% i to je to. Dakle, dobijamo da bi Samara iz tacke 1. u uslovima iz tacke 1., sa ugradjenim i "ustrojenim" plinom trosila NAJMANjE 6,5*1,2 = 7,8 litara.
3.Potrosnja u gradskoj voznji, a misli se na gradsku voznju u pravom smislu, znaci bez "vrdanja" van grada, za automobile sa karburatorskim sistemom je za oko 50% veca nego u vangradskoj. Ajde posto je plin u pitanju, koji zbog svojih karakteristika omogucava nesto ekonomicniju voznju na niskim nego na visokim obrtajima, nek bude 40%. To daje 7,8 * 1,4 = 10,92 litara na 100Km.
Dakle, u ovom teorijskom modelu uzeti su NAJBOLJI MOGUCI USLOVI i potrosnja u gradu ispada oko 11 litara. NE MOZ' BRE MANjE.
PRAKSA
Niko od nas nema ganc novu Samaru (posto to vise, jel'te, ne postoji).
Moja u gradskoj voznji ne moz' da sidje ispod 12 litara nikako, obicno je 13-15 litara.
Dok sam bio van zemlje 6 meseci cale je vozio auto i nije mogao da spusti ispod 16 litara (posto voli da skracuje put vozeci kroz ulicice, a i cesci je gost saobracajnih spiceva.
NIKO koga licno poznajem nije uspeo da potrosnju u gradskoj voznji smanji ispod 13 litara.
Dakle, price kako Samara trosi ispod 11 litara plina na 100Km U GRADU bih u biblioteci trazio pod kategorijama "Lovacke price", "Bajke" i "Naucna fantastika"
Ako neko i dalje tvrdi kako mu Samara u gradu trosi ispod 11 litara plina, taj:
-Ne zna sta je gradska voznja;
-Ne zna pravilno da izmeri potrosnju;
-Napravi po neki "izlet" van grada (selo, susedni grad...) i zaboravi da ga uzme u razmatranje;
-Ima neispravan cajger;
-Laze