O felnama
Moderator: letnjikovac
O felnama
O felnama
Pre nego sto se odlucite za kupovinu felni treba obratiti paznju na slededece stvari:
a) Vizulnu ispravanost felne. Da li kriva, naprsla, itd.
b) Precnik centralnog otvora na felni. Precnik pomenutog otvora mora
biti ekvivalentan sa precnikom glavcine.
c) Broj rupa za brezone i njihovo rastojanje od glavcine.
d) Obavezno proverite da li ce kociona kljesta imati dovoljno prostora
za rad.
e) Offset felne. Offset felne je dimezija koja kazuje rastojanje od ose (sredisnje linije po sirini felne) i mesta gde se nalazi otvor na felni, koji naleze na glavcinu i izrazava se u milimetrima. Offset moze biti negativan, ili pozitivan.
Zbog cega je offset bitan?
Svaki model automobila ima definisano rastojanje izmedju tocka i osovine na kojoj se nalazi. Prilikom konstrukcije automobila to rastojanje je veoma bitno za odredjivanje sile koje ce delovati na trap. Ukoliko pogresite u izboru offseta sile ce na trap delovati na razlictim mestima od predvidjenih sto rezultira brze habanje trapa. Takodje moze uticati na upravljivost vozila.
f) Sirina felne. Bitna je za polazaj i oblik pneumatika posle ugradnje jer jedna dimezija pneumatika moze odgovarati razlicitim sirinama felni. Izrazava se u incima i cesto pored broja stoji oznaka “J” koja predstavlja oblik zavrsetka felne.
Pre nego sto se odlucite za kupovinu felni treba obratiti paznju na slededece stvari:
a) Vizulnu ispravanost felne. Da li kriva, naprsla, itd.
b) Precnik centralnog otvora na felni. Precnik pomenutog otvora mora
biti ekvivalentan sa precnikom glavcine.
c) Broj rupa za brezone i njihovo rastojanje od glavcine.
d) Obavezno proverite da li ce kociona kljesta imati dovoljno prostora
za rad.
e) Offset felne. Offset felne je dimezija koja kazuje rastojanje od ose (sredisnje linije po sirini felne) i mesta gde se nalazi otvor na felni, koji naleze na glavcinu i izrazava se u milimetrima. Offset moze biti negativan, ili pozitivan.
Zbog cega je offset bitan?
Svaki model automobila ima definisano rastojanje izmedju tocka i osovine na kojoj se nalazi. Prilikom konstrukcije automobila to rastojanje je veoma bitno za odredjivanje sile koje ce delovati na trap. Ukoliko pogresite u izboru offseta sile ce na trap delovati na razlictim mestima od predvidjenih sto rezultira brze habanje trapa. Takodje moze uticati na upravljivost vozila.
f) Sirina felne. Bitna je za polazaj i oblik pneumatika posle ugradnje jer jedna dimezija pneumatika moze odgovarati razlicitim sirinama felni. Izrazava se u incima i cesto pored broja stoji oznaka “J” koja predstavlja oblik zavrsetka felne.
Last edited by Alekre on Wed Jan 17, 2007 3:28 pm, edited 2 times in total.
Za starije lade odgovaraju felne od svih fiata. raspon srafova 4x98mm
kod starih fiata felne imaju veci ofset, tj. srce felne je povuceno ka unutra, tako da kad ih montirate na ladu tockovi izadju napolje. napred najcesce treba dodati jedan distancer od 5mm da bi ostalo dovoljno mesta za kociona klesta. distanceri odgovaraju od zastave, ima ih fabricki svaki yugo i 101/128, ima ih po otpadima na kilo. na prethodnoj lajki sam imao felne od fiata 132 5,5x14 i gume 195/60/14, pozadi je malo cesalo o rubove kad se bas natovari.
ima i druga opcija, ima lik u Zemunu koji siri postojece felne samo pod uslovom da nisu mnogo krive i trule. na mojoj sadasnjoj machini su rasirene na 7.5x13sa gumama 206/60/13
kod starih fiata felne imaju veci ofset, tj. srce felne je povuceno ka unutra, tako da kad ih montirate na ladu tockovi izadju napolje. napred najcesce treba dodati jedan distancer od 5mm da bi ostalo dovoljno mesta za kociona klesta. distanceri odgovaraju od zastave, ima ih fabricki svaki yugo i 101/128, ima ih po otpadima na kilo. na prethodnoj lajki sam imao felne od fiata 132 5,5x14 i gume 195/60/14, pozadi je malo cesalo o rubove kad se bas natovari.
ima i druga opcija, ima lik u Zemunu koji siri postojece felne samo pod uslovom da nisu mnogo krive i trule. na mojoj sadasnjoj machini su rasirene na 7.5x13sa gumama 206/60/13
j***** auto bez kardana
J ti oznacava jotazu, ili ti sirinu same felne... Prsten ne mora da se pravi, ima da se kupi... Centar Boban... Gume 206/60??????!!!!
Last edited by Darkman on Thu Jan 31, 2008 3:03 am, edited 1 time in total.
J je oznaka za col ili inch - 2.54cm
7.5j - 19.05cm
najbliza (optimalna) sirina gume 195(mm)
postoje i gume i felne sa merama u mm, mada su kod nas veoma retke
primer: 200/60/330
dimenzije guma:
primer - 205/60/13
205mm sirina gazeceg sloja
60% sirine gazeceg sloja je visina bocnog zida gume
13 incha (33.02cm) unitrasnji precnik gume
7.5j - 19.05cm
najbliza (optimalna) sirina gume 195(mm)
postoje i gume i felne sa merama u mm, mada su kod nas veoma retke
primer: 200/60/330
dimenzije guma:
primer - 205/60/13
205mm sirina gazeceg sloja
60% sirine gazeceg sloja je visina bocnog zida gume
13 incha (33.02cm) unitrasnji precnik gume
j***** auto bez kardana
- KamAZ driver
najn, njet, nije , jok
pogledajte
http://lada-klub.com/viewtopic.php?p=18500#18500
da vidite felne i jos po nesto
pogledajte
http://lada-klub.com/viewtopic.php?p=18500#18500
da vidite felne i jos po nesto
j***** auto bez kardana
A sta bih ovde trebao da vidim? Prosirio si felne sa 6.5 na 7.5 j sa spric gitom, koliko sam ja shvatio...??? Jotaza ljudi je sirina felne... Znaci imate da pazite na sledece stvari:
- broj i rastojanje rupa za pricvrscenje na glavcinu, (4*100, 4*108 itd)
- velicinu centralnog otvora, (u cm)
- prostor koji je potreban kocionim kljestima,
- sirinu (izrazenu u J) i
- offset ili ET broj (izrazen u mm).
Kamaz, koje to vrste ruba felne postoje i imaju posebne oznake (J nisu oznake sigurno)? Da i ja nesto naucim...
- broj i rastojanje rupa za pricvrscenje na glavcinu, (4*100, 4*108 itd)
- velicinu centralnog otvora, (u cm)
- prostor koji je potreban kocionim kljestima,
- sirinu (izrazenu u J) i
- offset ili ET broj (izrazen u mm).
Kamaz, koje to vrste ruba felne postoje i imaju posebne oznake (J nisu oznake sigurno)? Da i ja nesto naucim...
spric git? sta si pio?
procitaj prethodne postove, sve je vec objasnjeno.
snimu fotke mog auta http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=1182 gde se vide felne na svoj komp, pa zumiraj, bice ti jasnije. sirio sam ladine felne sa 5.5 na 7.5. ranije su napred bile uze nego nazad, 5.5 rasirene na 6.5, sad sam skinuo te 6.5 i stavio na njih gume za sneg i gurnuo ih u garazu pa ako zavali sneg ici ce pozadi jer su sad na mom autu sve cetiri mekane letnje gume koje su po snegu cisto zlo, ne ide nikako
procitaj prethodne postove, sve je vec objasnjeno.
snimu fotke mog auta http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=1182 gde se vide felne na svoj komp, pa zumiraj, bice ti jasnije. sirio sam ladine felne sa 5.5 na 7.5. ranije su napred bile uze nego nazad, 5.5 rasirene na 6.5, sad sam skinuo te 6.5 i stavio na njih gume za sneg i gurnuo ih u garazu pa ako zavali sneg ici ce pozadi jer su sad na mom autu sve cetiri mekane letnje gume koje su po snegu cisto zlo, ne ide nikako
j***** auto bez kardana
- KamAZ driver
Ја нешто такво за значење тог Ј имам у глави, али ме не држи за реч. Па чак и да је другачији тип руба фелне N-тип, али све то нисам 100% сигуран.
А ево једног симпатичног линка - http://www.kouki.co.uk/Utilities/tyresizer.asp
Ja nešto takvo za značenje tog J imam u glavi, ali me ne drži za reč. Pa čak i da je drugačiji tip ruba felne N-tip, ali sve to nisam 100% siguran.
A evo jednog simpatičnog linka - http://www.kouki.co.uk/Utilities/tyresizer.asp
А ево једног симпатичног линка - http://www.kouki.co.uk/Utilities/tyresizer.asp
Ja nešto takvo za značenje tog J imam u glavi, ali me ne drži za reč. Pa čak i da je drugačiji tip ruba felne N-tip, ali sve to nisam 100% siguran.
A evo jednog simpatičnog linka - http://www.kouki.co.uk/Utilities/tyresizer.asp
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!