TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Lele, lele, lele, kakve sve nebuloze o potrosnji procitah ovde :roll:

Pravilo broj 1: POTROSNJA SE NE MERI U GRADU.
Gradska voznja je vrlo promenljiva kategorija, zavisi od grada do grada, od sata do sata (da li je "spic" ili nije), od omiljenih ruta za stizanje od tacke A do tacke B (neko voli kraci put, a kroz ulicice, a neko duzi, a kroz bulevare), a moze se desiti i recimo sledeca situacija:

Pitam lika sa Ladom Standard (VAZ 2101) i ugradjenim plinom kol'ko mu trosi i on kaze 13 l po gradu. Ja kazem kako to nije moguce, kako taj auto benzina trosi po gradu vise od toga, ali on ne odstupa. A onda se ispostavi kako covek zivi u Zemunu a radi u Vrcinu. Tipicna gradska voznja, nema sta!

Takodje, moguce su situacije tipa: cista gradska voznja = "ma samo sam po gradu vozio ceo mesec, samo sam jednom skoknuo do Cacka" :mrgreen:

Ajmo sad malo teorije i prakse, za Samaru 1300:

TEORIJA:

1.Ganc nova Samara trosi negde oko 6.5 litara BENZINA na 100Km na otvorenom putu. Dakle ove nase trose samo vise od toga, nikako manje, al' nek bude 6.5, za sad.

2.Kad se na karburatorski sistem ugradi plin, potrosnja u litrima raste za nekih 30%. Ajde, moguce je "ustrojavanjem" preko onih srafova smanjiti to, ne nekih 20% i to je to. Dakle, dobijamo da bi Samara iz tacke 1. u uslovima iz tacke 1., sa ugradjenim i "ustrojenim" plinom trosila NAJMANjE 6,5*1,2 = 7,8 litara.

3.Potrosnja u gradskoj voznji, a misli se na gradsku voznju u pravom smislu, znaci bez "vrdanja" van grada, za automobile sa karburatorskim sistemom je za oko 50% veca nego u vangradskoj. Ajde posto je plin u pitanju, koji zbog svojih karakteristika omogucava nesto ekonomicniju voznju na niskim nego na visokim obrtajima, nek bude 40%. To daje 7,8 * 1,4 = 10,92 litara na 100Km.

Dakle, u ovom teorijskom modelu uzeti su NAJBOLJI MOGUCI USLOVI i potrosnja u gradu ispada oko 11 litara. NE MOZ' BRE MANjE.

PRAKSA

Niko od nas nema ganc novu Samaru (posto to vise, jel'te, ne postoji).

Moja u gradskoj voznji ne moz' da sidje ispod 12 litara nikako, obicno je 13-15 litara.

Dok sam bio van zemlje 6 meseci cale je vozio auto i nije mogao da spusti ispod 16 litara (posto voli da skracuje put vozeci kroz ulicice, a i cesci je gost saobracajnih spiceva.

NIKO koga licno poznajem nije uspeo da potrosnju u gradskoj voznji smanji ispod 13 litara.

Dakle, price kako Samara trosi ispod 11 litara plina na 100Km U GRADU bih u biblioteci trazio pod kategorijama "Lovacke price", "Bajke" i "Naucna fantastika" :lol:

Ako neko i dalje tvrdi kako mu Samara u gradu trosi ispod 11 litara plina, taj:
-Ne zna sta je gradska voznja;
-Ne zna pravilno da izmeri potrosnju;
-Napravi po neki "izlet" van grada (selo, susedni grad...) i zaboravi da ga uzme u razmatranje;
-Ima neispravan cajger;
-Laze

Pera

Post by Pera »

Prvo gradska voznja nikako ne moze da bude pouzdanije merilo potrosnje nego otvoreni put,u gradu je dovoljno da 5 puta ne prodjes na zeleno,dok sacekas da se ono upali,krenes,ubrzas to vec dize potrosnju.

Na benzinu tesko da moze ispod 7 na otvorenom,mada ekstremno penzionerskom voznjom i autom u odlicnom stanju moguce je.

Ne znam da li raste bas toliko,kod mene ako je kvalitetan plin trosi 10 % vise,ako ekstremno los trosi i do 40 % vise,ali to je retko

U cisto gradskoj voznji u Beogradu trosi najcesce 12l sa poprilicno losim motorom (kompresija),ali je sve ostalo (paljenje,plinska instalacija,el.instalacija itd...) odlicno :) ,desava se da skoci i do 14 ako je plin los ili je bas hladno,ali kao sto rekoh retko,kapiram da je motor kako treba bilo bar litru manje :)

Kod tebe tu nesto nije kako treba,pogotovo sto guzve u Kragujevcu tesko mogu da budu kao u Beogradu.

Kakve su to Samare kad nijedna nije uspela da sidje ispod 13,jednom dok jos motor i nije bio toliko los sam izmerio i 10l u gradu.

Ako je trosila 16 tu nesto zestoko nije stimalo ili auto ili stil voznje.

Btw. dok sam pre vozio penzionerski,tipa krenem 3 metara,odma druga i tako da se motor ne dere,primetim da maltene i nema razlike u potrosnji ili je cak manja :o ako ga vozim malo ostrije-saltam na oko 3000 obr,tako da od tad to dostojno primenjujem :mrgreen: a i kazu da je bolje za motor :D
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

WebWolf

Post by WebWolf »

Da objasnim. Kada je na benzinu, ekonometar se (u zavisnosti od voznje) krece po celoj skali. Kada izadjem na neki pravac, i vozim u trecoj recimo, on dodje do kraja desno. Kada su neke ulicice i skretanja, on naravno da pada, i ide u narandzasti deo skale, kao i u drugim slucajvima gde motor zaista trosi vise. Karburator mi nije u fantasticnom stanju, pre svega imam problema sa njim oko paljenja i kada je hladan, ali kada je u pitanju vuca, nemam probleme. Potrosnja sa njim je garant preko 10l.

Sa plinom ekonometar u tim istim trenucima, kada je pri benzinu do kraja, ne prelazi trecinu skale, tj. retko, samo kada pritisnem kvacilo (kao i kod benzina sto jurne u kraj). Pri ubrzanjima kada se kod benzina ekonometar relativno brzo pomera ka desnoj strani skale, kod plina se isto desava samo mnoooogo sporije.
U svakom slucaju, ekonometar meni i ne znaci puno, jer znam da zdravije po motor ne mogu vise :) . Ovo sam rekao cisto da bi se znalo da se ekonometar ne ponasa isto na TNG i benzinu.

I druga stvar koju sam primetio sa TNGom, to je da moram da budem malo tezi na papucici gasa, ali vrlo malo, ali to je ocekivano, jer je TNG ipak manje kaloricno od benzina.

kizahood

Post by kizahood »

Pera wrote:Ako je trosila 16 tu nesto zestoko nije stimalo ili auto ili stil voznje.
Da, oko tih 16 l si u pravu, evo u kakvim je situacijama mereno 16 l u tri slucaja kod 2 auta:

1.Moj slucaj: to je bilo za vreme onih nekoliko najhladnijih dana oko Nove godine - upalim auto, pa onda dva minuta drzim nogu na gasu dok ne "slozi" (ler me zeza), pa onda jedno 5-10 minuta struzem led sa stakala, pa provozam kratku turu, a samo 2h kasnije opet auto okovan ledom :evil: pa se postupak ponavlja...

2.Slucaj mog caleta: Kao sto rekoh, on ce se u najgoru ulicicu zabiti samo da skrati put, ma koliko to bilo beznacajno skracenje. Pa njemu je zbog toga Florida trosila 12 l BENZINA, a sa Samarom je 16 l postigao kombiacijom takve voznje i zimskih uslova.

3.Slucaj mog drugara: Iskljucivo spicevi, iskljucivo kratke ture.

A stos' tice uslova voznje BG-KG... Jes' da su drasticno bolji u Kragujevcu, osim nekoliko stavki:

-Ovde semafore pobadaju na svakom cosku, trebalo ne trebalo, uzasno su lose nastelovani, nekad nema ni 100m izmedju 2, a nekad ih ima na sred ulice, gde ni ne postoji raskrsnica!!! :evil: Kod vas su morali malo vise da vode racuna, ponegde imate i zelene talase, da se spreci totalni kolaps;

-Ovde je sve blizu, pa auto od tacke A do tacke B nekad ne stigne ni da se zagreje, a zna se da pothladjen motor vise trosi od zagrejanog. Ture su nam krace - brze stignemo tamo gde smo krenuli, pa imamo i vise hladnih startova;

-Mi nemamo splavove do kojih se dolazi Ulicom Jurija Gagarina koja je nocu toliko lepo protocna da je to skoro pa kao vangradska voznja :D

-Mi nemamo auto-put kroz grad 8)

Pera

Post by Pera »

I ja vozim uglavnom kratke ture-od 3 do 5 km 80 %

Ja ne idem na splavove :mrgreen: :lol: :lol: :mrgreen:

Tacno je da u BG-u imas zelene talase,ali sta ti vredi kad zbog guzve mozes samo nocu da ih koristis :mrgreen: :lol:

A auto-put ti je znas koje olaksanje,u poslednje vreme nema veceg spica od njega-po danu :roll:

To sto ide tim ulicicama ume da bude jos gore,jer non stop usporava i ubrzava kad ulazi iz jedne u drugu :?

WebWolf

Post by WebWolf »

Hehe, srecom, u 70% mojih tura krecem se bulevarima i sirokim, prometnim ulicama, koje su u prednosti :D . (Od kuce do skole, od skole do kuce, uvek se nesto... salim se :) ) .

Danas sam bas eksperimentisao, cak i kada je auto na plinu u leru, ekonometar ne udara u desnu ivicu. Kada je na benzinu, ide do samog kraja.

Mene u principu hebe karburator, tako da se trudim da sto vise koristim plin, jer tada auto radi mnogo mirnije. Uglavnom ga i palim na plin. Dam kontakt, "strncnem 2-3 puta, i obicno upali. Uvece ga ostavim kadkad na benzin da bih ujutro lakse palio, ali posto je karburator los, ima obicaj da dimi malo, i da stuca, tako da opet izbegavam. Sauh koristim samo dok se ne "zagreje" tj. dok ne krene da radi glatko i bez istog. Neko moje zapazanje je da je to vreme mnogo krace na plinu, a mozda je i samo moja sugestija. Ono, dok obrisem stakla i retrovizore, vec mogu da potpuno zatvorim sauh, ili ga spustim na minimum. Da li gresim negde u postupku? :)

Inace, karb. sam cistio, i u ultrazvucnoj kadi, podesavao, i nikada nisam zadovoljan radom, a ocigledno je do njega, a nesto mi se cini da mog majstora i ne tangira mnogo (on misli da treba da uradi nesto samo ako automobil dibidus ne radi, znaci da se ne krece :) ), a ni ja ni cale nemamo nesto preterano znanja da se sa tim bakcemo, tako da nam plin dodje kao lekovito sredstvo :D .

P.S Izvinite na offtopicu, ovo sam sve trebao da napisem negde drugde...

Goxxy

Post by Goxxy »

Evo uskoro ću baš da potrošim plin i javiću vam potrošnju. Trebala bi da bude ispod 12-13l/100km samo po gradu Pančevu, gde su ture po 5-10 minuta u vr' glave.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

kizahood

Post by kizahood »

WebWolf wrote:Mene u principu hebe karburator,
Eeeeee.... Kad bi' ti ja dao moj na zajam, ti bi svoj "od blata pravio" kol'ko sutra :lol:

Tebi bar 'oce da upali na benzin. :wink:

Dacha

Post by Dacha »

Goxxy wrote:Evo uskoro æu baš da potrošim plin i javiæu vam potrošnju. Trebala bi da bude ispod 12-13l/100km samo po gradu Panèevu, gde su ture po 5-10 minuta u vr' glave.
Goxxy, meni je par ljudi reklo da se potrosnja TNG-a meri tako sto napunis bocu, vozis, recimo 100 km i ponovo napunis bocu te tako dobijes potrosnju, a ne da praznis bocu do kraja (mozda sam te lose razumeo?).
http://caribrod-city.myminicity.com/

http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Samo moze preciznije da bude ako praznis bocu do kraja.

Pera

Post by Pera »

Po meni sistem da se dosipa uopste nije tacan,jer sam jednom hteo da merim tako,napunio na pumpi oko 45 l (boca 60),vise nije moglo da stane,presao oko 90 km,vratio se na istu,i dospe mi lik 3 litre,sto nema veze sa zivotom :lol: :roll:
Ja merim kao i Goxxy,sipam,ne bitno da li je puna ili prazna,bolje da nije puna jer kad se puni najvise i kradu,zapisem kolko i vozim dok ne stane :)

buzald

Post by buzald »

svaki put na istoj pumpi mi stane razlicita kolicina gasa. od 32-36 litara, zavisi od njihovih ventila na koliko su nastelovani. tacna racunica je: isprazniti rezervoar do kraja, nasuti npr. 34,45litara gasa i sa tim preci 367 km. potrosnja gasa na 100 km je u tom slucaju: 34,45/3,67=9,38l/100km.

kod benzina je bolji nacin npr napuniti rezervoar do kraja i preci 100km i ponovo dosuti gorivo i racunica je jasna.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Goxxy

Post by Goxxy »

Evo, moj rezervoar prima 33 litre, prešao sam za sada 250km i trebao bih još da pređem. Po ovakvoj računici potrošnja je za sada samo po gradu 13.2l/100km.

Hajde, bio bi red još da padne ;)
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Dacha

Post by Dacha »

Treba uzeti u obzir da se boca nikada u potpunosti ne isprazni (kao upaljac, vidi se da nema gasa u tecnom stanju ali mozes da ga upalis, za kratko doduse pa sacekas malo "da skupi dusu" i oper mozes da ga upalis). To bi odprilike znacilo da je potrosnja manja nego sto je merimo odnosno auto stane ali ima malo gasa u boci.
http://caribrod-city.myminicity.com/

http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm

kizahood

Post by kizahood »

Aaaa, neeee, bilo bi to tako da je boca bila totalno prazna pre sipanja, ali nije, iz istog razloga koji pominjes.

Znaci "ispraznis" bocu i u njoj imas neki rezidual X. Onda sipas Y litara i vozis Z kilometara i kad auto stane, potrosnja je Y/Z*100 litara / 100Km, a u boci i dalje imas isti onaj rezidual X.

Post Reply