Kocnice 110

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

canonlbp

Kocnice 110

Post by canonlbp »

Pozz svima... :wink:
Prije par dana prilikom kocenja pocelo mi je nesto da struze u prednjem desnom tocku, a nakon nekog vremena u voznji pocelo je i da skripi. Prvo sam pomislio da su diskovi ili pakne, pa sam skinu tocak, ali sve je na svom mestu i sve je u dobrom stanju. Jedino kao da se javlja manji otpor kad okrenem kotac, imam osecaj kao da se pakne nakon pustanja kocnice ne vrate, odnosno nekako mi je premali razmak izmedju pakni i diska. Prvo sam pomislio da ce se pakne s vremenom potrositi i da ce prestati struganje/skripanje, ali s vremenom samo se stanje pogorsava, sve jace skripi. Pakne sam promjenio prije nekih 5000km, tako da nisu pretereno nove, a nisu ni potrosene...
Zanima me u cemu je problem? Komsija mi je preporucio da ispusem kocnice, kaze da je mozda zrak usao, ali koliko ja znam kad zrak udje kocnice nece da koce, dok kod mene sasvim normalno koci...
Jeste li vi imali slicnih problema? Sta je vasa preporuka...?! :?:

djape1977

Post by djape1977 »

kupi grafitne disk plocice (u bgd oko 30e za starije lade). 90% sanse da su one. jeftine su napravljene od kojekakvog djubreta.
pokusaj: skines plocice na des.tocku, grubom smirglom granul. 40-60 skines 1mm debljine kocionog materijala sa obe, vratis sve na auto.

!!!!!!!!!prvih 3-4 kocenja ce slabo kociti desna strana!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!neka ti neko pomogne. kad montiras plocice i tocak ( auto jos uvek na dizalici)jedan treba da stisne kocnicu nekoliko puta dok drugi okrece tocak. kad se tocak "ukopa u mestu" dok je stisnuta kocnica onda je ok!!!!!!!!!!

ako je posle ovoga struganje prestalo ptoblem su bile plocice. sila kocenja ce se ujednaciti posle 10-ak kocenja u voznji, zato u pocetku oprezno. problem resen privremeno, desice se opet jer je los kvalitet plocica. menjaj ih sto pre jer lose plocice JEDU diskove
Last edited by djape1977 on Mon Feb 04, 2008 1:02 am, edited 1 time in total.
j***** auto bez kardana

finaldesign

Post by finaldesign »

jedno offtopic pitanje: šta majstori preporučaju, koji je interval promjene pločica na 110 ili 111 modelima? naravno pod uvjetom da je normalno vožen auto...

djape1977

Post by djape1977 »

kad se potrose :mrgreen:

jeftinije plocice se sporije trose, vise trose diskove i slabije koce
skuplje se brze trose, manje trose diskove i bolje koce.

moja preporuka - grafitne lucas, ferodo, textar, BREMBO....
j***** auto bez kardana

finaldesign

Post by finaldesign »

:) to sam si i mislio...

canonlbp

Post by canonlbp »

Evo upravo sam namontirao nakon sto sam sve napravio po savetu [i]djape1977[/i] i za sad nista ne struze. Malo sam i klip sto potiskuje pakne ocistio jer se nakupilo strugotine od pakni. Pokusao sam ovde po gradu (Tuzla) naci grafitne pakne, ali nigde ih nema (skroz je slaba ponuda za "novije" Lade).
Uglavnom ostavit cu ovako za sada, a u medjuvremenu cu potraziti neke bolje...
p.s.
Na jednoj od pakni kad sam ih skinuo s unutrasnje strane primjetio sam kao nekakvu ogrebotinu...?! Jel moguce da je to od nekog kamencica sto je upao izmedju pakne i diska, da nije on strugao, hm...

djape1977

Post by djape1977 »

u jeftine pakne i disk plocice se u smesu dodaju metalni opiljci od mesinga, bakra i aluminijuma jer su jeftiniji od "prave stvari". to je ujedno i razlog za nesnosnu skripu koju plocice cesto proizvode (metal o metal) zato i trose diskove.

p.s.
nije od kamena, nemoguce je da bilo sta upadne izmedju diska i plocice. kad pedala nije stisnuta, razmak je 1/2mm max. ogrebotina je od malo veceg komada metala iz plocice. ako i ima ostecenja na samom disku, ne obracaj paznju, uglacace se posle par stotina km.

!!!!menjaj plocice sto pre!!!!

drago mi je da sam bio od pomoci, duzan si mi pivo kad jednom dodjes u bg!
j***** auto bez kardana

milek

Post by milek »

Proveri kociona creva, nakon odredjenog vremena se suzavaju pa ne dozvoljavaju normalan protok kocione tecnosti i samim tim vracanje klipova nakon kocenja.

canonlbp

Post by canonlbp »

Izgleda da cu stvarno morati u BG, jer ovde je strasno losa ponuda delova za Lade i sta se nadje sve je neki zadnji fush... Cim uhvatim nesto slobodnog vremena eto mene po plocice, a mozda i jos nesto zafali u medjuvremenu :?.

canonlbp

Post by canonlbp »

[quote="milek"]Proveri kociona creva, nakon odredjenog vremena se suzavaju pa ne dozvoljavaju normalan protok kocione tecnosti i samim tim vracanje klipova nakon kocenja.[/quote]

Klipovi i klesta sasvim dobro rade, proverio sam to sve kad sam skidao plocice. Sve je samo do kvalitete pakni!

Eto prilike za distributere neka se prosire i na BiH, jer ovde je grozna ponuda, sve sama piraterija (narocito za Lade).
STA CES KAD SVI VOZE GOLFOVE... :D

djape1977

Post by djape1977 »

najavi se par dana unapred sa spiskom delova pa da da proverim gde ima
Proveri kociona creva, nakon odredjenog vremena se suzavaju pa ne dozvoljavaju normalan protok kocione tecnosti i samim tim vracanje klipova nakon kocenja.

milek: jesi li siguran da se suze? vidjao sam da postanu rastegljiva pa kad stisnes kocnicu ona se malo rasire pa ne prenose svu silu na klipove, prvi put cujem da se suze. ne kazem da nisi u pravu, samo ja jos nisam cuo za tu foru?
j***** auto bez kardana

canonlbp

Post by canonlbp »

Ok, svakako prije puta cu se informisati, hvala... ;)

milek

Post by milek »

milek: jesi li siguran da se suze? vidjao sam da postanu rastegljiva pa kad stisnes kocnicu ona se malo rasire pa ne prenose svu silu na klipove, prvi put cujem da se suze. ne kazem da nisi u pravu, samo ja jos nisam cuo za tu foru?[/quote]

Da, itekako se desava, starenjem creva smanjuje se njihov presek zbog interakcije sa kocionom tecnoscu, i postaje toliko mali da bukvalno ne dozvoljava vracanje klipova (mada intezitet pojave uvek zavisi od kvaliteta istih). Provereno.

djape1977

Post by djape1977 »

kao sto rekoh, covek uci dok je ziv. :!:

usput: kocioni i cilindri kvacila (valjda i creva) traju duze ako se koristi dot4 kociono ulje. manje nagriza gumice. provereno.
j***** auto bez kardana

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Re: Kocnice 110

Post by Ajvanho »

Pa dobro, video sam da je ova tema stara, ali zašto da otvaram novu sa istim naslovom.

Vreme je da zamenim pločice, ali ovde u Majdanpeku za Ladu 11x nema delova jer jedino ja u celom gradu imam takvu ladu pa niko ne drži delove na lageru. Inače svi delovi mogu da se naruče po potrebi, ali izvinte baš sad nema kod dobavljača. :evil:

Interesuje je da li na ladu serije 11x sa ventilirajućim diskovima odgovaraju pločice za samaru, ili mora da se stave baš za 11x, jer za samaru mogu da mi naruče fenox, a za 11x trenutno samo ruske.

Ili ako neko zna broj telefona neke prodavnice gde mogu da mi pošalju neke normalne pločice - fenox, valeo i sl.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

Post Reply