Pozdrav, novi sam na forumu i super je da se vlasnici vozila pomazu, svaka cast.
da se predstavim my name is Dejan, RisKantni Dejan
Imam pitanje vezano za akumulatore, uopste o mom problemu ukratko.
Od pre 2 meseca sam ponosni vlasnik lade samare 1.3 petoro vrata, kraj 89. godine,
Vozilo poznajem znaci bas dugo, najbolji prijatelj se ucio voziti na njemu (otimao od caleta)

, znaci njegov cale prvi vlasnik, on ga i odrzavao, znaci motor mislim da je EXTRA, ali problem je PRVO PALJENJE auta tokom dana. Znaci nebitno rano ujutru ili popodne,a kasnije tokom dana pali OK bez problema. Znaci ne bas svaki dan ali cesto je potrebno baaaas verglati, cak OD PRE 4 DANA SAM UGRADIO PLIN DA NEVERUJE COVEK ALI vec 2 puta(dana)NISAM MOGAO UPALITI (MADA SKRECEM PAZNJU JEDNOM SAM VEC MORAO PUNITI AKUMULATOR). Zamenim ti ja akumulator sa starog auta (skodilak 45Ah) i nekako vec upalim ali nije resenje.
Znaci danas sam malo smirglao spoj oko mase, treba jos koroziju vec nekako da skinem, ok tipican problem.
pitanja:
1. kada sam nekako upalio sa 45-icom (Ah -iz skodilaka) izmerim ja voltazu akumulatora sa upaljenim motorom i ona je iznosila 14,2 V, a vidim da je "turbo dvigatelj" napisao da ne bi trebalo da je veca od 13.4 ako se ne varam. DA LI JE TO PROBLEM, I DA LI TREBA MENJATI REGLER?
2. aKO I ODLUCIM (VEROVATNO) da uzmem novi akumulator, da li smeta uzeti jaci od propisanih 55Ah, tj. ima li to svoje prednosti i koje, ODNOSNO IMA LI NEGATIVNIH POSLEDICA (npr. da ga ne moze dopuniti kako treba)

:
3. MOLIM SAVET: naime voznja nocu, znaci SVETLA, ZMIGAVAC (klasika) u toku same voznje (kretanja) normalno je sve, ali kada treba da parkiram auto dam zmigavac i krenem rikverc KAD ONO KRENE TEK TEK DA SE NAZIRE UPALJENA LAMPICA ZA AKUMULATOR KAKO BLINKA, ALI BAS JEDVA PRIMETNO, ZNACI ISTO NA OBA AKUMULATORA SE DESAVA.
STA MOZE BITI UZROK, ODNOSNO KOJE JE MOGUCE RESENJE OVE ENIGME?
uzeti u obzir da sam pre 20-ak dana 1.put punio akumulator, pre 2 dana 2. put, i da je majstor prilikom redovnog servisa dotegao kais, i izmerio navodno OK punjenje samog akumulatora, ZNACI NA OBA AKUMULATORA BAS ISTI SIMPTOMI s tim da je 45-ica izgleda u boljem stanju pa sa njom nekako i upalim, mada nekako mi laicki receno deluje da to MALKO SPORIJE VERGLA NEGO STO TREBA ALI SVE TO SAMO PRVO PALJENJE TOKOM DANA.
GDE TRAZITI RAZLOG: STRUJA ILI DOVOD- MESAVINA GORIVA (tesko je palio i pre ugradnje plina ali samo jednom me izneverio)
Zaista bih bio zahvalan na dobrodoslim savetima, i vidim da su neki clanovi foruma imali RELATIVNO priblizne probleme,
HVALA