U petak mi crče podizač desnog stakla iz čista mira. U subotu kupim polovan, skinem staklo, podizač, stavim novi i našrafim sve kako treba. Međutim, staklo ipak maši keder-klizač na okviru vrata izlazi van vrata.
Da li neko zna na koji način se šteluju podizači stakala za vrata da pogađaju u potpunosti okvir vrata. Znam da je Josif nešto napomenuo to, ali se ne sećam da sam igde pročitao detaljnije na tu temu. Da li se to radi štelovanjem dva šrafa na podizaču/staklu i na neki drugi način (recimo podešavanjem šipke klizača - po kojoj podizač klizi)? U pitanju su elementi 56, 57, 58 i 59.
Steluje se tako sto u'vatis rukom za vrh stakla i pomazes podizacu da gura kako treba. Kad dovoljno zatvoris da ne mozes vise da drzis ruku, izvuces ruku, a podizac ce valjda tih nekoliko cm sam da "ubode".
Jeste, sve vreme je staklo u klizaču (odnosno klizač sa "kederom" koji usmerava staklo) unutar vrata. Prethodno je staklo išlo kako treba sa starim mehanizmom. Kako sam zamenio mehanizam, staklo izlazi van vrata.
E, sada - šta je uzrok tog izaženja iz okvira vrata, iako je samo mehanizam promenjen, pitanje je sad...
Steluje se tako sto u'vatis rukom za vrh stakla i pomazes podizacu da gura kako treba. Kad dovoljno zatvoris da ne mozes vise da drzis ruku, izvuces ruku, a podizac ce valjda tih nekoliko cm sam da "ubode".
Imao sam isti problem kao i ti Goxxy kad sam kupio polovan podizač, razlog je bio u tome što se polomio jedan držač(ima ih dva) elementa 57 na slici inače ti držači(klizači) drže elemenat 57 u elementu 62 koji je zakrivljen i prati liniju vrata. Rešio sam problem tako što sam taj elemenat 57 skinuo sa starog podizača, ako to budeš radio traba će ti mnogo strpljenja i sreće da ti pri skidanju i montiranju nepukne držač.
Huh, zar taj element 57 nije običan cilindar koji klizi kroz 62? A ukoliko se dobro sećam, element 57 drži samo neka opruga i ništa više? Ne znam šta bi tu moglo da pukne.
A kao za inat stari podizač sam isti dan frknuo u kantu. Damn...
Možda je i rešenje da se dodatno i to jako malo iskrivi element 62 kako bi bolje pratio liniju vrata, šta mislite?
Ok, kapiram u čemu je problem. Veliki klizač na koji se šrafi staklo pomoću dva cilindrična klizača se kreće po cilindričnoj šipci. Ako jedan od ta dva mala klizača pukne onda veliki nema pravilan rad i ne klizi pravilno po šipki. Dakle, rešenje je - zamena sa valjanim klizačem.
Prvom prilikom proveriću da li je u tome problem. Ako su pukli nosači, onda do qrca... moraću nove da uzmem i da se više ne zahebavam sa time. Mada mislim da su više nego u dobrom stanju. Ako nisu pukli, samo ću nosač malko da iskrivim (tu šipku po kojoj se klizač pomera) kako bi lakše ušlo u okvir vrata.
Ionako me čeka zamena cilindara brava na obema vratima (red bi bio da imam jedan ključ za vrata i za prtljažnik) pa ću skinuti podizače i proveriti ih detaljno.