Ulje oko svjecica??

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

finaldesign

Ulje oko svjecica??

Post by finaldesign »

Vlasnik sam lade 111... Primjetio sam kada sam mijenjao svjećice nakon kupnje auta, da oko njih ima dosta ulja (sa vanjske strane). Je li to neki veći problem, i kako to riješiti?

Također još jedan drugi problem, oko kartera, dolje, nakuplja se dosta ulja isto, pa mi se čini da treba neke dihtunge mijenjat, jel neko zna koji su to dihtunzi i koja im je cijena otprilike? i kak se mijenjaju?

...puno pitanja imam za prvi post :oops:

p.s. volim da mi je sve uredno oko mašine... :)

finaldesign

vrlo mala...

Post by finaldesign »

Marko wrote:Kolika ti je potrosnja ulja?
mala, ljetos (8 mjesec 2006-e) sam mjenjao ulje, (tada sam kupio auto) i jucer sam bas napunio 10.000 km i opet promijenio ulje, a potrosnja nikakva... ako sam dolio 3-4 deci ulja proteklih mjeseci (od kad sam ga kupio)...

nije strašno, ali hocu da to bude cisto (bez kapi ulja)... :lol:

bgzoka

Post by bgzoka »

koje je godiste Lada i koliko je presla?

finaldesign

Post by finaldesign »

bgzoka wrote:koje je godiste Lada i koliko je presla?
2001. godise, presla je 108.000 kilometara, ima plin ugradjen... 1.5, 16V motor...

finaldesign

Post by finaldesign »

Marko wrote:A sada, nakon promene svecica, kada skines jednu, kakva je glava? Suva ili masna?
masna... znaci svjecica je masna iznutra i izvana...

finaldesign

Post by finaldesign »

Marko wrote:Onda je nemoguce da imas tako malu potrosnju ulja...

ali sad sam se sjetio, kad smo prvi puta mijenjali ulje prije pola godine, mozda smo ulili malo više od 4 litre... pa mi se mozda zato isprva ucinilo da ne trosi puno, sveusvemu kada se zbroji sigurno je oko 1 litre ako ne i malo vise progutao od onda....

bgzoka

Post by bgzoka »

4 litra ulja u ovaj motor je previse.

Znam za jedan slucaj bas 111 - tke kojoj je jedna svjecica bila nauljena. Dijagnostika je pokazivala prolematicnu brizgaljku, ali je problem bio u zaptivci lezista svjecice.

A za ulje koje ti se pojavljuje na karteru, mozda ne bi bilo lose da provjeris da li je crevo iberlaufa dobro zategnuto na donjoj strani. To je ispod sipke za merenje nivoa ulja.

BTW, interesuje me koliko kosta ova Lada u HR, pa ako nije tajna koliko si ju platio

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Reci nam koje svecice imas na ladi. Mislim da je to veoma vazno, jer zamascena svecica, tako stoji i u fabrickom uputstvu, je najverovatnije znak neispravnosti svecice.

Za ladu 110,111,112 su preporucene sledece marke i modeli svecica:

NGK BPR5E-VG zazor 0,8mm
CHAMPION RN9YC zazor 0,7mm
BOSCH WR7DC zazor 0,7mm
BERU 14R-7DU zazor 0,7mm

finaldesign

Post by finaldesign »

bgzoka wrote:4 litra ulja u ovaj motor je previse.

Znam za jedan slucaj bas 111 - tke kojoj je jedna svjecica bila nauljena. Dijagnostika je pokazivala prolematicnu brizgaljku, ali je problem bio u zaptivci lezista svjecice.

A za ulje koje ti se pojavljuje na karteru, mozda ne bi bilo lose da provjeris da li je crevo iberlaufa dobro zategnuto na donjoj strani. To je ispod sipke za merenje nivoa ulja.

BTW, interesuje me koliko kosta ova Lada u HR, pa ako nije tajna koliko si ju platio
bas cu danas provjeriti to crijevo, pa javim sto sam otkrio...

ovakvu ladu (111) je moj otac kupio prije tocno godinu dana, i platio ju 8.000 eura (nova iz salona)... sad za iste novce prodaju i sa ugrađenim plinom...

ja sam svoju platio 2.000 eura polovnu...

finaldesign

Post by finaldesign »

josif visarionovic wrote:Reci nam koje svecice imas na ladi. Mislim da je to veoma vazno, jer zamascena svecica, tako stoji i u fabrickom uputstvu, je najverovatnije znak neispravnosti svecice.

Za ladu 110,111,112 su preporucene sledece marke i modeli svecica:

NGK BPR5E-VG zazor 0,8mm
CHAMPION RN9YC zazor 0,7mm
BOSCH WR7DC zazor 0,7mm
BERU 14R-7DU zazor 0,7mm
mislim da su boschove svjecice gore trenutno, nesjecam se tocno koje, vjerovatno ove preporucene... znam jer kad sam kupovao, bas sam isao u ducan sa dijelovima za ladu, i sa prodavacem uzeo prema katalogu tocne... a mijenjao sam ih prije pola godine kada i ulje isto...

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

2000 eura polovna 111, e to je kod nas naucna fantastika.

Ne znam kakvo je stanje na trzistu auto-delova u Hrvatskoj, ali je kod nas jos uvek blagi haos, tj. prepuni smo plagijata, a Boschovih delova pogotovo. Cak se original Bosch svecice tesko nalaze.

Zelim da kazem, da postoji verovatnoca da ti svecice nisu originalne.
Ako nije do njih, onda je problem ili u paljenju ili u brizgaljki.
Ako motor trosi ulje ili ako nisu ispravni semerinzi ventila, ulje u kompresionom prostoru bi trebalo da sagori, a na svecici koja radi u takvim uslovima bi se pojavila braon-siva skrama u vecoj kolicini, ponekad deblja i od same elektrode.

Alekre

Post by Alekre »

Dihtung kartera ne bi trebao biti skup. Ako ti se bas ne menja uzmi zaptivnu pastu i namazi dihtung sa obe strane. Crvene je boje i smrdi :wink:
Ako imas ulja po spoljnjem delu bloka motora, verovatno je dihtung glave popustio. Los dihtung glave kao posledicu moze imati mesanje ulja i vode. Mozes i da operes motor pa da ustanovis gde curi.

finaldesign

Post by finaldesign »

josif visarionovic wrote:2000 eura polovna 111, e to je kod nas naucna fantastika.
ma je ali u kakvom je stanju bila kad sam je uzeo... :roll: presudno mi je bilo sto ima plin... a inace je nebi ni pogledao...
motor je bio uredno servisiran... malo zapusten ali na prvi pogled sve je izgledalo uredno... posle sam mijenjao gume, lambda sondu, mjerac protoka zraka, prekidace za dizanje stakla, posudu za vodu brisaca, i tako jos neke sitnice... a od glavnih stvari auto ima limariju stucanu od leda..
k tome, kako je limarija stucana od leda pukla je sofersajba pa je i ona mjenjana... navodno je nesretnik (1 vlasnik) imao auto nekoliko dana kad mu ga je led stucao :shock:
josif visarionovic wrote: Ne znam kakvo je stanje na trzistu auto-delova u Hrvatskoj, ali je kod nas jos uvek blagi haos, tj. prepuni smo plagijata, a Boschovih delova pogotovo. Cak se original Bosch svecice tesko nalaze.
Ma mislim da su originalne, ipak je malo veca kontrola kod nas, ili mi se barem tako cini... a da ima plagijata i kod nas, dabome da ima, pogotovo sto se tice dijelova za starije aute :lol:
josif visarionovic wrote: Zelim da kazem, da postoji verovatnoca da ti svecice nisu originalne.
Ako nije do njih, onda je problem ili u paljenju ili u brizgaljki.
Ako motor trosi ulje ili ako nisu ispravni semerinzi ventila, ulje u kompresionom prostoru bi trebalo da sagori, a na svecici koja radi u takvim uslovima bi se pojavila braon-siva skrama u vecoj kolicini, ponekad deblja i od same elektrode.
prilicno sam siguran da nije do scjecica... znaci mora da je paljenje ili brizgaljke i zato ima ulja na svjecicama i oko njih?
probat cu ja i odvrnut svjecice sada, nakon 6 mjeseci koliko rade od kad su nove... pa cu vidjet kako izgleda.. znaci ako je smedje-sivi nanos na njima oko elektroda, imam problem sa semerinzima ventila ili brizgaljkama.... hmm cini se kao da ce popravak biti skup? :?:

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Odvrni sve cetiri svecice, upamti koja je sa kojeg cilindra, pa uporedi skramu. Tacno ces videti na kojoj ima najvise nanosa, ako ga uopste ima, a to znaci da veca kolicina ulja dospeva u taj cilindar od ostalih. Ako su podjednako masne, onda ili svecice ne odgovaraju tom motoru ili nesto nije u redu sa ubrizgavanjem. Medjutim, ako pretpostavimo da veci deo voznje lada provede na plinu, onda problem moze biti ozbiljniji.

Da sam na tvom mestu ja bih promenio svecice i stavio bih iskljucivo NGK, po mogucstvu neku iz V(ve) serije.

Meni se to desavalo na jednoj ladi, ali posle zamena teflona (semerinzi ventila), problem je bio resen.

Uostalom po svecici mozes videti da li motor sagoreva ispravno ili ne.

finaldesign

Post by finaldesign »

odvrnuo sam svjecice gore su boschove, sve imaju smedji sloj preko... a ULJA - ima ga i na onom gumenom kablu, i na svjecici odozgora i dolje... sve pliva u ulju...
- ocistio sam ulje i zavrnuo sve svjecice natrag kako su bile...
- danas sam si nabavio nove CHAMPION RN9YC svjecice pa kad stignem, gurnut cu ih da vidim kako ce se ponasat...

E, a sada imam drugi problem, dogadja mi se to da mi motor "puca" kad se vozim na plin... i to mi se dogodi svaki dan barem jednom... pogotovo kod startanja na semaforu, samo pukne i ugasi se... negdje sam nacuo da je to do "spasitelja detonacije" na usisnoj grani, kada on "ode" pocne pucat, pa bi ga trebalo mijenjat, jel to moze bit istina ili ne?

Post Reply