Zadnja vuca VS prednja, VS 4x4. Ko ovde vlada...

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Snaga sa na vasem automobilu prenosi na...

Prednje tockove
21
40%
Zadnje tockove
28
53%
Na sva cetiri
4
8%
Nemam pojma
0
No votes

Total votes: 53

Alekre

Post by Alekre »

Da, i zamisli Vipera FWD. Agresivna kocenja i leteo bi ti zadnji deo svuda po putu. Plus zamilsli koliko bi se namenjao homo - zglobava.

BKS_tmo

Post by BKS_tmo »

He he, znas da su ameri pravili V8 Kadilake sa prednjim pogonom. Kad se to upari sa njihovom sasijom i ogibljenjem - pa ja ne kontam kako se to uopste moze i voziti. Ja sam mislio da su Italijani ludi zbog Alfi i Lancia sa vecim motorima i prednjim pogonom ali kad sam ovo video samo sam se prekrstio.
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]

Alekre

Post by Alekre »

Znam. Mada oni su vise za cruise down the higway :)

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Glasao sam poodavno, naravno FWD :D

BKS_tmo

Post by BKS_tmo »

Marko wrote: Oldsmobile Toronado, American Muscle, sa preko 400 konja, a prednja vuca... I nista mu nije falilo.
Ako mu nista nije falilo, zasto su ostali muscle automobili (sa konvencijalnim pogonom) bili neuporedivo popularniji i na ulici a o trkama da i ne govorim.
Marko wrote: Ne prave se jaki automobili sa zadnjom vucom, zbog lezanja, kocenja, itd
O da, itekako se zbog toga prave.

Marko wrote: ...vec zato sto prednja vuca ne moze da prenese vise od 180-200 konja na podlogu. Na startu, ona stoji u mestu i slajfuje...
Start je najmanji problem (u danasnje vreme), krivine su ono sto zadaje velike muke takvim automobilima (sa velikim motorima i pogonom napred). Pogledaj samo kakva je vremena Rade sa C20LET od 300 konja pod haubom kadeta pravio na 402 trkama.

Marko wrote:Evo strucnjaci...
A jel mozes ti da razgovaras sa nekim (bilo kim) a da ge ne vredjas...
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]

Alekre

Post by Alekre »

Istina je to sa startom. To sam uzivo video na trkama (quarter mile).

Pazi to da U.S makine leze kao sifonjeri? Mora da imas celu kolekciju u garazi pa znas, svi je sirok pojam'. BTW, tim automobilima nije prioritetno dobro lezanje u krivinama. Tvoje pljuvanje po njima je neosnavano, veoma mali broj US masina se prodavalo u Evropi. Da je drugacije, verujem da bi imali drugacije sisteme oslanjanja.

Image
Image

Image

Zna se kakve masine trebaju za to. Long white Cadillac :wink:

Igor

Post by Igor »

Pljuvanje po americkoj industriji ne razumem, ona se VRLO DOBRO specijalizovala za ono sto je prosecnom Amerikancu (pu) potrebno. Da malo bolje pogledas neki US film video bi da uglavnom (!!!) preovladjuju dugi siroki putevi kako u gradu tako i van njega. Izvini ali meni neko da na takvom putu ponudi masivan, komforan i mek auto uz sve one opcionalne drzace za limenke i frizider za iste ne bih se ni malo bunio. Glavni razlog zasto su nastali FWD automobili jeste zbog ustede na masi i kompaktnosti celog pogonskog sklopa cime je dobijena mogucnost za proizvodnju malih gradskih automobila. Da se odmah razumemo, kukao sam dok nisam presao na RWD, sada kukam za sperom, ne gledam nazad. :mrgreen:
Ne bih zeleo da pocne prepucavanje u vidu vozackog umeca i slicno ali sigurno je da bi kod ISTOG modela automobila (obratite paznju na ovo) koji je propisno odradjen u FWD i RWD postavci uvek superioran ovaj drugi. Najjednostavnije, kom se pocetniku nije desilo da pogresno odmeri krivinu i udje prebrzo... odgovor je svakom, meni se i dalje desava ali zbog drugih razloga :lol: .
FWD baca NOSOM van krivine, RWD baca BULJOM van iste. FWD u tom slucaju zahteva oduzimanje gasa ili eventualno kratko kocenje pa ponovo pun gas da bi ga iscupao i vratio na pravi put... postoji velika sansa da neiskusan vozac ovo ne uradi kako treba pa mozda cak i zakoci i samo produzi pravo u sta li vec.
RWD, slicna prica, gubitak kontrole ali bitna razlika, prednji kraj je usmeren ka izlazu iz krivine sto zbog mnogo razloga olaksava izlazak iz iste. Dovoljno je napomenuti to da se upravljanje i pogon odvijaju na dve razlicite osovine (sto kod FWD nije slucaj) i stoga je moguce (moguce ai ne mora!) uraditi kontrolisano proklizavanje sto u slucaju FWD nikako ne moze!
Drugo pitanje to sto bih kroz uski brdovit put (Kosutnjak ili Avala npr.) pre vozio FWD nego RWD... jednostavno generalno su u pitanju manja vozila, manje mase i prednja vuca kod vozaca koji zna granicu ovde ima prednost jer se trudi da ne dodje do proklizavanja a isto tako dobar vozac RWD jednostavno nije u mogucnosti da kroz istu krivinu prodje istom brzinom zato sto nema dovoljno mesta da pusti dupe i zato sto je zbog toga osudjen na to da prodje sporije (ponovo, RWD su u principu veci automobili).
Meni bi licno najvise odgovarao onaj Smart roadster sa nekih 200KS ako se dobro secam i centralno smestenim motorom. To je prava stvar... ali je i dalje RWD. :wink:

djape1977

Post by djape1977 »

moj drugar ima alfu 33 1.7, i to vec nije za voznju. cim joj pipnes gas, ispotpisuje se a kroz krivine :cry: . ako udjes u krivinu sa puno gasa jednostavno ide pravo

kadilak sa prenjim pogonom verovatno uopste ne moze da skrene :mrgreen:
j***** auto bez kardana

Alekre

Post by Alekre »

Marko wrote:Igore u potpunosti si u pravu...
Sto se Amerikanaca tice Alekre, dobro sam upucen u njihovu mehaniku :lol: :lol: , i znam kako se ponasaju. Jedan kolekcionar u Vrscu, gospodin Vesin poseduje 1968 Mustang 428 Cobra Jet... To je smejurija. Na 30kmh, gume skriiiiipe, (Bez gasa, znaci normalno skretanje), a na 40 vec pocinje klizanje... Kocnice na nivou Trabanta... Stvarno mi je zao, ali uvek su kasnili 40 godina za Evropom... I uvek ce, kako stvari stoje... Sad ce neko da kaze, BAR JE UDOBAN. E, tek tu nastupa tipicno retardirano Americko razmisljanje. Mekani amortizeri, mekana i ravna sedista. Sednes, i pomislis, sto je ovo lepo. Eee, nakon puta od 20 km, shvatis da imas zapaljenje misica... Nista te ne drzi u sedistu (Isti problem imao i 404 Pezo), vec se rukama stalno drzis za volan, cak i u najmanjoj krivini... I sada, to je sportski auto :lol: :lol:
Pre bi vozio Toyotu Yaris po tim njihovim putevima nego "Long white Cadillac"...
Pored svega, bar znam da nece da prokuva na svakih 20 minuta, kao ostali njihovi automobili u filmovima... :lol:
Igor je sve rekao, necu nista da dodajem. Bas to sto je rekao da je US auto industrija specijalizovana. Uostalom, to sto pricas je bilo 60ih. Sta je tvoj deda vozio 60ih? Moja tada nisu imali kola. Sta su Ameri terali 60ih? Koliko je kostao muscle u odnosu na neki Eu sportski koji je mogao da mu parira? To ti kazem. EU i US ne mogu da se porede.

A to sto im prokuva... Pa ne bi bilo zanimljivo da se ne kvare :) Onda bi uvek bezali cudovistima, vanzemaljcima...

milicevicv

Post by milicevicv »

kilogrami su u pitanju
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nije sto je lada,al je zakon

(V)lada
Automobil: Lada 112 16v

Post by (V)lada »

Bax-Lada 2107 wrote:Zeka nema dzabe jace zadnje noge :lol:
A zasto konj ne gura zapregu nego ide ISPRED nje!?! :roll: :lol:
Prednja vuca ljudi, sta vam je...

Bax-Lada 2107

Post by Bax-Lada 2107 »

Pa ne moze vozilo da gura prikolicu,nego je vuce.A kon nije bas toliko pametan da gura zaprezna kola,a i kada bih mogao inaze bih izvukao veci teret.
Uzmi i sam zidarska kolica pa ih vici sa dva dzaka cementa, a nakon toga ih guraj pa sam dodji do zakljucka. :wink:

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

To i ja govorim uzmite fizicki shta je lakse pa procenite bez pametovanja o opterecenosti i tezini na osovinama . :wink: :mrgreen:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Vigi

Post by Vigi »

pa ewo po logici ako si konj vuci, ako su ti stala kola pa ti guraj...

Ako si shmeker vozi 4x4
Ovo je izvod iz dosadashnjih 5 strana debate...

Svi znaju prednosti i mane swvih pogona i svi to voze zato shto im se svidja (ili ako nemaju para za bolje)

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Sta znam... moja 2105 je sa pogonom na zadnje tockove i nervira me uzasno zimi na nekim uzbrdicama itd... jer je lagana pozadi i onda naravno djuska mi zadnji deo ko lud a da izvuche nema leba :) Zato je meni ipak favorit prednja vucha...

Mada 4x4 je zmaj ali mislim da na 4x4 pogon snaga motora ide na sva 4 tochka pa je snaga po osovini manja nego kod podeljenog prenosa. Ok ima snagu da izvuche al ne i da ubrzava :)
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Post Reply