TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

outsider

Post by outsider »

zbog nedostatka vremena za odlazak kod majstora ja sam pokusavao da sam prouzrokujem smanjenje potrosnje. to, u prevodu znaci da sam po malo zavrtao slavinu koja napaja drugo grlo karburatora. rezultati su izostali. onda sam, iz revolta, zatvorio taj ventil potpuno (skoro 3 kruga). nekako stignem do pumpe ali jedva odrzavam motor u pokretu, normalno je radio tek sa gasom preko pola, ekonometar potpuno zbunjen luta levo-desno, na mali gas nikako (gusi se i muci kao da radi na 2 svecice), ni sa sauhom, ni bez... Kad sam polazio sa pumpe odvrnem ventil za krug ipo. upalim-sve ok. radi na mali gas, prima gas, ekonometar se vratio u normalu. i, sto je najlepse od svega, potrosnja je sisla na nekih 11 litara (grubo, ne previse detaljno mereno u iskljucivo gradskoj voznji). nisam mogao da verujem. ali nema teorije da mi je neko dosipao plin kad nisam gledao pa da mi je to poremetilo racunicu :D :D :D
buducnost je neizvesna ali se nadam da ce onih 16-17l za mene biti samo ruzna proslost.
inace, gas je uvek (osim jednom) bio OMV

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

buzald wrote:NAPOMENA: ujutro zagrevam auto na benzin do nekih 50-55 stepeni, zatim prebacujem na plin i vozim i svaki put kad startujem motor to radim na benzin.
HA! Znao sam da postoji neka "kvaka".

Pa vidis, ako uvek tako radis, onda je potrosnja od 10.5 litara u gradu sasvim moguca.

Moja teorija od 11 litara kao "minimumu minimuma svih minimuma" (realno 12+) podrazumeva da se ne potrosi ni kap benzina.

buzald

Post by buzald »

kizahood wrote:
buzald wrote:NAPOMENA: ujutro zagrevam auto na benzin do nekih 50-55 stepeni, zatim prebacujem na plin i vozim i svaki put kad startujem motor to radim na benzin.
HA! Znao sam da postoji neka "kvaka".

Pa vidis, ako uvek tako radis, onda je potrosnja od 10.5 litara u gradu sasvim moguca.

Moja teorija od 11 litara kao "minimumu minimuma svih minimuma" (realno 12+) podrazumeva da se ne potrosi ni kap benzina.

da, ali vecina ljudi ne zagreva motor u mestu nego u voznji na malom broju obrtaja, tako da kod njih nema ustede. sva potrosnja odnosi se na voznju.
za one koji zagrevaju motor u mestu oko 5 minuta na plin tvoja prica stoji.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Pera

Post by Pera »

Stvar je u tome sto plin guta ako se pali i vozi na isti,a ne zagreva na benzin.Velika je usteda,ako se na plin prebacuje kada se motor bar malo zagreje.Buzald probaj da uopste ne koristis benzin i trosice bar litru vise
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

kizahood

Post by kizahood »

buzald wrote:da, ali vecina ljudi ne zagreva motor u mestu nego u voznji na malom broju obrtaja, tako da kod njih nema ustede. sva potrosnja odnosi se na voznju.
za one koji zagrevaju motor u mestu oko 5 minuta na plin tvoja prica stoji.
Ne. Kod njih je usteda jos veca, upravo zbog tog predjenog puta na benzin. Ili si mislio na nas koji upalimo na plin i teramo odma'?

Bilo kako bilo, sama cinjenica da se pri hladnom startu NE koristi benzin veoma utice na potrosnju, vozilo se ili se grejalo u mestu, jer je potrosnja ubedljivo najveca dok je motor hladan.

Meni normalno trosi 12-13 po gradu (kad smo vec poceli sa gradskom voznjom... :roll: ), ali mi je tamo oko Nove godine trosio 16 - samo zbog hladnih startova i grebanja leda sa sajbe dok motor radi.

@Pera: Jeste litar, al' leti; zimi bude i 2-3 litra.

Pera

Post by Pera »

Rekao sam bar litru vise :) A to struganje leda dok motor radi,i tako jedno 5 minuta pod sauhom necu da komentarisem :roll:

kizahood

Post by kizahood »

Pa kad je mnogo 'ladno (zesci minus) bolje je kad se pali na plin pustiti malo da radi u mestu, nego kretati odma' (da, na benzinu vazi obrnuto). Dok motor radi u mestu, kroz isparivac tece mnogo manje plina nego kad se vozi, a da bi se uopste vozilo na toj temperaturi, potrebno je da se isparivac bar malo zagreje, da ne bi doslo do zaledjavanja.

Pera

Post by Pera »

Ako je grejanje isparivaca povezano kako treba i nema vazduha u sistemu,nema sanse da se zaledi,dok stojis u mestu greje se jako sporo.Od kad imam auto nikad mi se nije desilo da zaledi i kad je -20 i +20 :)

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

U prazan rezervoar dva puta sipano 37,54litra (1900din), predjeno iskljucivo po gradu 324km, potrosnja 11.58l /100km

kizahood

Post by kizahood »

Svaka cas' :D

Meni ovih dana zapalo da sam se vozio iskljucivo po gradu (sto se inace retko desava) i potrosnja je oko 12.5, sa cim sam zadovoljan. 8)

turbo dvigatelj

Post by turbo dvigatelj »

U lokalu mi ne prelazi 10.l-doduše u Čačku!Nije isto ako se vozi u BG,KG,NI ili ČA,VŠ,GM...Ranije sam sipao na OMV ali sada isključivo na pumpi AMSS u Preljini jer je zaista tačno ono što je pisao Alvirović u reviji SAT.Osim toga neću Šiptaru da ubacujem pare u džep (60% kapitala OMV ima Albanac).

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Evo najsvežijeg merenja Barajevo -BG-Pa i nazad znači kombinovana vožnja 99km stalo 9.8lit. Sipano oba puta na istoj pumpi do kraja dok nije isključila.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Isao sam ovih dana 3 puta u Pancevo.

Kretao sam sa punim rezervoarom, i u povratku na pumpi sipao pun (dok ne stane), dva puta potrosnja 7,3L/100Km(preko Titela, Perleza itd.)
Treci put preko autoputa do Beograda pa za Pancevo, stim sto sam u Beogradu jedno 45min ili stajao ili vozio u 1 brzini, potrosnja 7,4L/100Km.

Juce mi je supruga ostala bez gasa da 361Km, a u bocu stane 31,6L=8.75L/100Km.Voznja iskljucivo po Temerinu, i jednom ili dvaput do Novog Sada (20Km daleko). Uvek sipam na pumpi AVIA u Temerinu i uvek sipam pun.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

kizahood

Post by kizahood »

choksi wrote:Evo najsvežijeg merenja Barajevo -BG-Pa i nazad znaèi kombinovana vožnja 99km stalo 9.8lit. Sipano oba puta na istoj pumpi do kraja dok nije iskljuèila.
Suvise ti je mali uzorak.

Koliko se god trudio da uvek sipas na istoj pumpi i uvek dok ne stane sam, multiventil nije bas toliko precizan da zaustavi TACNO na 80%.

Meni skorije nestalo plina, dos'o na pumpu na benzin i stalo mi 45 litara; sledeci put dodjem na plin, jeste bilo pri kraju, ali ipak je bilo jos malo plina u boci, stalo mi 46 litara. A ista pumpa.

Goxxy

Post by Goxxy »

savke wrote:Isao sam ovih dana 3 puta u Pancevo.
A nisi se javio da svratiš? Ccccc... sram te bilo...
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Post Reply