Akumulator

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

dris

Post by dris »

Hvala momci, predstavicu se naravno gde treba (sorry sto nisam pre),

HM, bas sam zbunjen, recimo danas je upalio bez problema.

Pada mi na pamet da sam u stvari veeeliki DUDUK za auto (sto i jesam) i da se MOOOZDA DESAVA SLEDECE: UPALIM - VOZIM CEO DAN (u nekoliko puta) - VRACAM SE MATICNOM BRODU :mrgreen: I UGASIM AUTO DOK JE NA PLIN-U. Pa onda sutra kad treba upaliti (na plin samo ako je zagrejan- bar za sada) on jednostavno treba da navuce gorivo, ali to kod mene bas traje ???? SAD PROBAVAM TU TEORIJU,

Svecice su menjane pre 20-ak dana, doduse natovarili su me cale i majstor da su mi dovoljne BOSNA-svecice kao OK su i rade posao, mada ako se ne varam da sam negde procitao da kog pogona na TNG treba narocito obratiti paznju na svecice (kvalitet)(videcu mozda padne neki NGK- bar kazu da su dobre). DA LI DA BOSNINE PRODUKTE STAVIM U AKVARIJUM :mrgreen:

KABLOVI SU JOS UVEK ORIGINALNI, TAKO DA ULAZE U UZI KRUG ZA ZAMENU.

"savke" 3. Koliki ti je ler tada? PA MISLIM DA JE LER DOSTA NIZAK- nakon 1-2 KM predjenih se makin stabilizuje i prede kao malo mace.

"kizahood" Kakav zvuk proizvodi prilikom verglanja "na hladno" - isti kao i "na vruce" MISLIM DA ISTO VERGLA I HLADAN I UGREJAN -s tom razlikom da kad upali bez problema zavergla na sekund i vec je upaljen motor tako da razliku i ne mogu uociti, ZNACI KAD JE UGREJAN PALI UVEK I TO IZ CUGA.

javljam kasnije kako se dalje ljubimac ponasa ujutru.

POZDRAV.

dris

Post by dris »

i da zaboravih jedan detalj, mozda veoma bitan, ekipa iz servisa u kojem su mi ugradjivali plin (pre 4 dana) su sa karburatora skinuli (ne znam kako da je nazovem) "granu" tj."usisni deo sa klapnom" jer je smetao za ugradnju isparivaca.

E SAD, OVO MI JE PRVI AUTO GDE UOPSTE POSMATRAM GASNU INSTALACIJU ISPOD HAUBE,

A I KONTAO SAM VALJDA ZNAJU STA RADE, MAJSTORI SU. sto bi se reklo svako svoj zanat zna TAKO DA IM NISAM KOMENTARISAO NISTA. DA LI JE OVO VAMA CUDNO?

pozdrav.

Pera

Post by Pera »

Grana?Jel imas mikser u kucistu ili su ubusene dizne?
Nesto je tu oko struje oslabilo,a vise dolazi do izrazaja na plinu.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Verovatno misli na granu za usis vazduha, hladno - toplo...predpostavljam.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

dris wrote:I UGASIM AUTO DOK JE NA PLIN-U. Pa onda sutra kad treba upaliti (na plin samo ako je zagrejan- bar za sada) on jednostavno treba da navuce gorivo, ali to kod mene bas traje ????
Auf, PA NARAVNO da ces morati da verglas kao LUD ako si auto ostavio na plinu, a pokusavas da upalis na benzinu.

Zasto bi uopste pokusavao da upalis na benzin ako si vec ostavio na plinu? Kad pohvatas "kvakice" videces da sasvim lepo pali na plinu cak i na "minusu". A kako je sezona minusa prosla, vise nemas bas nikakvih razloga da palis na benzin.

Sa "kvakom" koju gore napisah, meni sasvim lepo pali i na -5C, ne znam sta bi bilo da je jos hladnije, jednostavno nisam imao prilike da probam.

savke

Post by savke »

Pogotovo ako je AC pumpa losija, bez problema se isprazni akumulator.

Samara kad je sve OK ima na plin da upali i na -20 (samo moraas da rasteras pingvine iz kabine)
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Pera

Post by Pera »

savke wrote:Pogotovo ako je AC pumpa losija, bez problema se isprazni akumulator.

Samara kad je sve OK ima na plin da upali i na -20 (samo moraas da rasteras pingvine iz kabine)
Tako je 8)

dris

Post by dris »

"savke": "Verovatno misli na granu za usis vazduha, hladno - toplo...predpostavljam." BAS NA TO MISLIM, VALJDA NECU IMATI PROBLEMA SA TIME ZATO STO SU SKINULI?
NAPRAVICU FOTKU PA CETE UOSTALOM VIDETI.

ZADNJA 2 DANA PALI OK. SAD SLEDI TEST FAZA SA PALJENJEM NA PLIN.

E, SAD KAZU DA BI TREBALO BAR 10% VOZNJE BAZIRATI NA BENZINU, A I PALITI NA BENZINU. VIDIM DA SU VASA ISKUSTVA DRUGACIJA.

HVALA.

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Presao sam evo skoro 30.000 na LPG od ugradnje i radi super, nemoras mnogo da se opterecujes benzinom, ja recimo kad napunim LPG rezervoar dodam jos par litara benzina, da kad nestane LPG mogu da se odvucem do pumpe (tri puta mesecno)...

Povremeno odi da ti presteluju pomocu mernih uredjaja ne na sluh i to je to. Svecice u skorije vreme zameni sa NGK.

Dacha

Post by Dacha »

Lepo ste objasnili coveku vecinu stvari, ja bih samo da napomenem da je potrebno s vremena na vreme voziti se malo i na benzin, cisto da ne bi zardjala benzinska instalacija i osusile se membrane.
http://caribrod-city.myminicity.com/

http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm

dris

Post by dris »

OK. pre registracije pada prvo novi akumulator, pa svecice. Koliko vidim da masa nije zadovoljna sa BLACK HORSE-em, znaci da vijam BOSCH.

narednih mesec dana merim potrosnju posto mi se cini malo povelika za plin. a za sada sam sipao samo na pumpi EKO na n.naselju i zamisli stade cca 50 litara u bocu od 50 litara, tako da cu verovatno da ih obilazim ubuduce.

HVALA POZDRAV.

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

dris wrote:E, SAD KAZU DA BI TREBALO BAR 10% VOZNJE BAZIRATI NA BENZINU, A I PALITI NA BENZINU.
Lupaju. :evil:

E sad, ima tu nesto, al' to se tice onih hi-tech_FI_sekvent sistema, ali nista od toga se ne odnosi na stare dobre karburatorske motore.

TACNO JE da ce doci do ubrzanog propadanja benzinskih sistema ako se vozi iskljucivo na plin, ali PA STA! Kad je Samara u pitanju, mnogo je jeftinije povremeno sve to izmenjati, nego se voziti 10% :shock: na benzin, a obaska sto ti sistemi propadaju u svakom slucaju.

Ja sam na plin presao preko 50.000 Km, a za sve to vreme da ako sam potrosio 15 litara benzina. Za sve to vreme karburator je malo zaribao (ko ga *ebe, ionako je mator - nikad nije menjan), jednom je menjana membrana pumpe, jednom cela pumpa, jednom creva za dovod benzina - sve svega oko 2000 dinara djuture.

Da sam vozio 10% na benzin, dakle 5000Km, sto je 500 litara plina koji bi bili zamenjeni sa 400 litara benzina, doslo bi se do razlike (po nekim srednjim cenama) od cak 12000 dinara, a nema garancije da ono sto je crklo ne bi crklo, naprotiv!

Dakle: pali na plin, vozi na plin. Povremeno (sta znam, mozda na 2 pune boce) provozaj 1-2Km na benzin, cisto da proveris da li je sistem crk'o.

savke

Post by savke »

kizahood:
Dakle: pali na plin, vozi na plin. Povremeno (sta znam, mozda na 2 pune boce) provozaj 1-2Km na benzin, cisto da proveris da li je sistem crk'o.
Tacno tako! Upravo tako ja radim.

Pera

Post by Pera »

Filter treba da stiti pumpu od prljavstine,ako u rezervoaru ima benzina uvek ga ima i u pumpi,tako da je taj pojam rad na suvo malo diskutabilan
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

outsider

Post by outsider »

ventil, a ne filter (koji sam greskom pomenuo prvi put), najcesce i ide posle pumpe (barem kod vozila koja sam ja video) ali onda ona ima sta da gura i pokusava da ga gura ali nema gde i mislim da se onda membrane bez potrebe naprezu i pucaju. razradjivao sam varijante da dupliram neka creva i obezbedim pumpi zanimaciju (da odredjenu kolicinu goriva vrti u krug po crevima) ali mislim da to ipak nema mnogo smisla...

inace, za nekih 2 meseca voznje samare nikako da "pohvatam kvakice" i da je nateram da lako upali hladna. treba mi tri duga verglanja. pojma nemam kako bi je palio da mi akumulator nije veliki (75 ampera). petica je palila tako sto joj tokom verglanja brzo podignem i vratim sauh, iz prve, bez greske. nivi povucem sauh do pola, kratko zaverglam (znam da nece NIKAD upaliti iz prvog pokusaja), pa posle 2 sekunde verglam ponovo i tada sigurno pali. ali samara me j*be samo tako
Last edited by outsider on Thu Mar 20, 2008 3:56 am, edited 1 time in total.

Post Reply