TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

buzald wrote:palim svako jutro na benzin, zagrejavam 3-4 minuta. neki put i toku dana palim na benzin zavisi koliko je hladno.
Ha! :lol:
Kvaka broj 1 8)

Jos da izracunas koliko ti benzina ode u segmentu kilometraze za koji pravis obracun, pa da to sve prevedes na zajednicki imenilac (plin) i dobices stvarnu potrosnju.

Sve sto sam ja pisao o potrosnji plina u razlicitim rezimima voznje podrazumeva da se ISKLjUCIVO trosi plin, benzin nista.

Na jednom drugom forumu sam se raspravljao sa "sekventasima", tj. tvrdio sam da nije istina da im kola trose tako malo plina koliko se hvale. I na kraju se ispostavi da oni na svakih 10 litara plina pogore i po litar benzina (u proseku, zimi i po 2), posto je za sekvent pravilo da se pali iskljucivo na benzin.

Ako nekog zanimaju razni argumenti, ima na forumu www.cannonballforums.se u sekciji Autogas tema pod naslovom "Koliko benzina potrosite pored gasa"
buzald wrote:vozim svaki dan na relaciji banjica-zemun. pored kuce cveca idem do 70, kod SIV-a oko 80.
Ha! :lol:
Kvaka broj 2 8)

Podseca me na raspravu koju sam uzivo vodio sa likom koji je tvrdio da mu Lada 2103 trosi svega 13 litara plina po gradu. A onda se ispostavilo da lik zivi u Zemunu, a radi u Vrcinu. Mislim, stvaaaaarno...

OK, tvoj mit je BUSTED 8)

@Vigmir: koje "kvakice" kod tebe da trazimo? :wink:

Mozda ovo:
Vigmir wrote:Na otvorenom nikad ispod 8 litara.
Dakle k'o i meni! (meni na otvorenom oko 8.5 +- gore dole, kad je sve utegnuto kako treba)

E sad, kvaka je ta sto vangradskoj potrosnji od 8 litara odgovara gradska potrosnja od 12 litara, tj. "gradski prirast" je oko 50%. Meni sa 8.5 van grada ide na blizu 13 u gradu. To je taj odnos.

Dal' i ti mozda ponekad "svrljas" po auto putu ili mozda skoknes do nekog okolnog sela a ne prijavljujes? :lol:

vigmir

Post by vigmir »

Pera wrote:Viqmir,Buzald pa onda otkrijte kod kojih majstora idete,da odemo i mi :)
Stvarno ne mogu da verujem,nikad preko 10,jel govorimo o istom automobilu?
Ovde ima cak i ljudi koji su skoro radili generalne pa trosi vise,u cemu je onda fora? :shock:
Nema nikakve fore.Dosad sam stelovao gas samo jednom kod Rasica i to je to.Je... potrosnju jos cemo se posvadjati oko toga.Bitno je da sam ja zadovoljan i da su svi Ladisti srecni sto postoji TNG jer bi bez njega vise vremena provodili u busu nego u svojim mezimicama :D

Pera

Post by Pera »

Kakva svadja,nego me cisto interesuje :wink:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

buzald

Post by buzald »

relaciju banjica-zemun prelazim sledecom trasom: banjica-crnotravska-neznanog junaka-???(pored kuce cveca)-Rudo-autoput-Sava centar-PC Usce-Bulevar Nikole Tesle (pored SIV, ali blize Dunavu)-Karadjordjeva-Glavna (do poste u Glavnoj-blizu McDonaldsa). znaci po autoputu vozim samo preko gazele, istim putem se i vracam. imam do posla 19 semafora. na benzin ne predjem niti 1 (jedan) kilometar kad racunam potrosnju. grejem motor na benzin dok kazaljka ne dodje do oznake 50, tad prebacujem na plin i krecem. nije ventil plina zavrnut nego je otvoren skoro maksimalno (probao sam jednom sam da "stelujem potrosnju" pa sam zavrnuo ventil i nisam mogao da krenem kod Ruda uzbrdo na semaforu).
trosio mi je pre "opravke" oko 12-13 l plina po gradu, onda sam otisao kod decka (ovu pricu pricam 2. ili 3. put) koji nije automehanicar po struci, ali radi valjda kod kuce sa ocem. i coek uhvati da vrti razvodnik paljenja i taj ventil i jedno 10 puta aj sad probaj aj sad, meni je uvek isti bio zvuk motora i isto je "vukao", ali njemu nije (zna coek). i kad je nastelio kaze sad je u redu. od tada mi trosi oko 9(+1) litara plina po gradu.
sta da vam kazem jos?
nemam razloga da vas lazem. zelim samo da podelim iskustva kao sto svi i radimo na ovom forumu. :D
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Prava potrosnja bi bila 6mesci sabirati gorivo i kilometrazu i posle tog perioda reci : E moj auto trosi toliko i toliko.

Ovo je postalo ubedjivanje ko je u pravu a ko ne.

Ne vozimo svi isto. Na relaciji na kojoj meni moja samara potrosi max 8l/100Km mom sogoru moja samara potrosi 9l/100Km, a covek vozi vec 30 Godina, i bavi se automobilima i o njima zna 1000 puta vise od mene.

Isto tako na istoj relaciji kada nisam koristio 5 brzinu portosnja i meni skace na 9l/100Km.

Ovo je samo primer, a u pitanju je pola grad, pola otvoren put.

Inace kome potrosnja na samari ne pada ispod 10l - nesto nije u redu, jer ako menji moze da trosi malo moze na svakoj ispravnoj samari. O ostalom ne vredi diskutovati, jer ovakva diskusija nema smisla i nema kraja....

Goxxy

Post by Goxxy »

Ma ljudi, moj Sputnik trosi 0 litara na 100 kilometara, verujte! A to samo zato sto je parkirana kod kuma u garazi posto sam trenutno preko grane! Pa ako ne verujete, sta cu vam ja. Dakle, moj Sputnik najmanje trosi od svih ovde pomenutih automobila! ;)

Ustvari kada malo bolje razmislim, trenutno trosi 0 litara na 0 kilometara :D
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Pera

Post by Pera »

buzald wrote:relaciju banjica-zemun prelazim sledecom trasom: banjica-crnotravska-neznanog junaka-???(pored kuce cveca)-Rudo-autoput-Sava centar-PC Usce-Bulevar Nikole Tesle (pored SIV, ali blize Dunavu)-Karadjordjeva-Glavna (do poste u Glavnoj-blizu McDonaldsa). znaci po autoputu vozim samo preko gazele, istim putem se i vracam. imam do posla 19 semafora. na benzin ne predjem niti 1 (jedan) kilometar kad racunam potrosnju. grejem motor na benzin dok kazaljka ne dodje do oznake 50, tad prebacujem na plin i krecem. nije ventil plina zavrnut nego je otvoren skoro maksimalno (probao sam jednom sam da "stelujem potrosnju" pa sam zavrnuo ventil i nisam mogao da krenem kod Ruda uzbrdo na semaforu).
trosio mi je pre "opravke" oko 12-13 l plina po gradu, onda sam otisao kod decka (ovu pricu pricam 2. ili 3. put) koji nije automehanicar po struci, ali radi valjda kod kuce sa ocem. i coek uhvati da vrti razvodnik paljenja i taj ventil i jedno 10 puta aj sad probaj aj sad, meni je uvek isti bio zvuk motora i isto je "vukao", ali njemu nije (zna coek). i kad je nastelio kaze sad je u redu. od tada mi trosi oko 9(+1) litara plina po gradu.
sta da vam kazem jos?
nemam razloga da vas lazem. zelim samo da podelim iskustva kao sto svi i radimo na ovom forumu. :D
Daj da odem i ja kod tog lika :)

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

buzald wrote:...na benzin ne predjem niti 1 (jedan) kilometar kad racunam potrosnju. grejem motor na benzin dok kazaljka ne dodje do oznake 50, tad prebacujem na plin i krecem...
Pa OK, ne vozis na benzin, ali ga ipak trosis - na zagrevanje motora. Dakle motor umesto da trosi plin da se zagreje, trosi benzin tako da taj plin koji bi se trosio na zagrevanje ostaje nepotrosen. I onda normalno dobijes neku manju potrosnju od realne.

Potrosnja u gradskoj voznji je od potrosnje u vangradskoj osetno veca iz dva osnovna razloga:

1.Gradski rezim - guzva, stani-kreni, semafori...

2.Veliki broj hladnih startova

Ti si ovo pod 2. eliminisao upotrebom benzina, a motor kad je hladan trosi mnogo vise nego kad nije.

Meni je oko Nove godine, ono kad je i najvisa dnevna temperatura bila ispod nule, trosio 16 po gradu, a sad kad je lepo vreme oko 12.5. Rezim voznje i relacije su ostale potpuno iste, dakle samo na kontu manjeg trosenja plina na zagrevanje motora potrosnja je pala za 25-30%!!!

Evo sad je toplije vreme, probaj jednom da izmeris potrosnju bez da ich koristis benzin, pa ces da vidis razliku.

milicevicv

Post by milicevicv »

kao da vam je bitno otprilike koliko trošite plina jer, dok je plin 50% jeftiniji od benzina netreba voditi računa :mrgreen:
nije sto je lada,al je zakon

Pera

Post by Pera »

Jeste jeftiniji,ali nije vise jeftin kao sto je bio :wink:
Moje iskustvo je da mi sa paljenjem iskljucivo na plin ovih dana trosi 12,5 l,ali su to sve destinacije od 2-3 km,krenem od kuce ujutru,stizem na odrediste,a motor se zagrejao tek na pola radne T,ostanem tamo pola sata,i tek na pola puta do kuce postize radnu temperaturu,tako da tu nesto drasticno ne moze da se popravi,istina da mi je motor u predgeneralnom stanju,ali bi to mozda spustilo za litar,na prolece radim generalnu pa cemo onda videti :)
Last edited by Pera on Fri Mar 28, 2008 7:10 pm, edited 1 time in total.

milicevicv

Post by milicevicv »

kada otvoriš motor videćes šta treba da se radi, za ladu je normalno da po gradu troši od 10-15l zavisi od vožnje
nije sto je lada,al je zakon

Pera

Post by Pera »

Znam sta bi trebalo da se radi,otvarali smo ga pre i menjali karike,ali nije dugo izdrzalo,jer su cilindri bili potroseni,kada ga sredim videcemo koliko trosi
Ide,pali,ali cim vidi brdo smori se :? :lol:

Goxxy

Post by Goxxy »

Zagreva se u mestu zahvaljujući grejanju u garaži. :lol: Kažem ja lepo, 0 litara na 0, 100 ili pak 10000 kilometara ;)
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Podelite 0 sa 0 pa da vidite sta pokaze digitron....
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

buzald

Post by buzald »

ovaj put merenje potrosnje kaze:
nasuto 38,56 litara gasa, predjeno 422,5 km.
proracun potrosnje kaze 9,12 l/100 km.
sve gradska voznja.
a vi kako ocete.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Post Reply