moja lada 2111

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Imre
Automobil: Honda Civic Tourer

Post by Imre »

Ja sam narucio carbon foliju,treba da mi jos stignu led diode da sredim osvetljenje (na isto mesto se stavljaju (u leziste) kao kod obicne sijalice),kod sata idu nove brojke (nesto sam radio u Photoshopu).Celu srednju konzolu prekrivam sa carbonom da ne bi izgledalo,kao da su od Lego kockica sastavljene.Mislim da ce biti dobro...
Jel si ti sredjivao instrument tablu (nove brojke,osvetljenje itd..)?To bih zeleo isto da sredim,ali kad sam video kako su je zbudzili...

finaldesign

Post by finaldesign »

Imre wrote: Jel si ti sredjivao instrument tablu (nove brojke,osvetljenje itd..)?To bih zeleo isto da sredim,ali kad sam video kako su je zbudzili...
što se tiče instrument table to sam radio, ali vrlo je zeznuto, pogotovo što se tiče rastavljanja, ima negdje tu i moj post o tome kako ju otvoriti i zatvoriti... mijenjao sam na njoj sve lampice u plave led diode, i još nabacio dodatnih led dioda unutra, ali nisam zadovoljan kako je ispalo, tako da sad radim novu preradu: napravit ću novu plastiku za instrument tablu od pleksiglasa identičnog oblika i rupa za kazaljke, a na nju ću zalijepiti mutnu (imitacija pjeskarenog stakla) foliju a na tu foliju zalijepiti onda print sa novim brojkama itd...

a za centralni dio konzole ću raditi isto kao ti, samo neću karbon foliju, nego ću napraviti masku od stakloplastike odnosno fiberglasa...

Imre
Automobil: Honda Civic Tourer

Post by Imre »

Ako mozes,napravi par slika kad budes sredjivao instruzment tablu.Kako sam primetio nije dovoljno da stavim plave led diode,posto je sama ploca ofarbana u zeleno gde su brojke...e,da imam rezervnu instrument tablu da se malo poigram...

finaldesign

daljinsko zakljucavanje

Post by finaldesign »

Evo nakon nekog vremena opet sam se poceo bavit svojom ladom, sad je dobila novi upgrade - daljinsko zakljucavanje :)

posto sam ja fanatik za "uradi-sam" poslove, tako je i ovo ispalo...

daljinsko zakljucavanje sam kupio u zg-u u Chipoteci marka Velleman (kit pod sifrom K8057 i K8059) a cijela stvar dođe u 2 kutije (prijemnik sa relejima i daljinski), ali je fora u tome da treba sve elemente sam zalemit :) meni je to bilo i zabavno i poučno, pošto sam vičan lemljenju... a naravno jeftinije je nego gotova stvar ;)

uglavnom da ne duljim evo malo slika, kako sam ja to uklopio:

Image
na slici iznad je prijemnik (mozak operacije), zuta žica je antena

Image
na slici gore: tu sam izvukao kontakte za releje van kutije, te dodao prekidač da mogu ugasiti po želji

Image
na slici gore: tu su dakle spojnice za sve potrebne žice, zapravo sve što treba je +12V, masa, i 2 žice sa vozačevih vrata (smeđa i bijela)

Image

Image
gore: evo ga, glavom i bradom - daljinac, sa baterijom od 12V

Image
ovo je prednja strana kutije, tu su i plastične kapice, da se vidi koja ledica svjetli, zapravo nebitno za krajnju uporabu, ali je dobro da nemoram raskapat kutiju ako hoću nešto mijenjati kasnije :)

I to je to. Mrsko mi je bilo slikati zamazanih ruku ugradnju u auto, ali zapravo je vrlo jednostavno išlo:

- prvo sam skinuo tapicirung sa vozačevih vrata, locirao žice koje idu do motorića centralnog zaključavanja, od tamo sam uzeo SMEĐU i BIJELU žicu i na njih se zakačio i izvukao sve do centralne konzole dole gdje je kompjuter (tamo mi je i kutija sa prijemnikom daljinskog sad)

- drugo, našao sam konstantan izvor od 12V i spojio na prijemnik, izvukao masu sa onog šarafa od mase pored vozačevih nogu, i pospajao sve na prijemnik

- treće, zapravo nema trećeg to je to :) pozatvarao sve i stvar radi iz prve ;)

Uglavnom trik daljinskog zaključavanja su te 2 žice Smeđa i Bijela, ukoliko dođu u kontakt s masom, auto se zaključava ili otključava, ovisno koja od te 2 dođe u kontakt s masom...

Naravno, druga je priča ako auto nema centralno.... :roll:

Što se dometa tiče, u uputama tvrde do 30 metara, ali to je valjda u idealnim uvjetima, na sobnoj temperaturi u vakuumu ;) tako da je realno domet 3-4 metra...
Sam kod koji se emitira radio valovima je "unique" 32 bitni, i može se mijenjati prema potrebi, odnosno ako neko oće na silu otvorit mora isprobat 1000000000 kombinacija ;)

finaldesign

Instrument tabla - Lada 111 - 2001.g.

Post by finaldesign »

Došao je red konačno, da sredim tu instrument tablu kako bog zapovijeda.
Kada sam prvi put pokušao srediti tablu, išao sam generalno na promjenu osvjetljenja brojki u plavo - međudim nije to tako dobro ispalo, jer LED diode nemogu dobro osvijetliti unutrašnjost kao žaruljice, drugim riječima potrebno je puno više LED dioda da bi stvar ispala kako treba... Na kraju sam natrpao LEDice unutra i dobio koliko-toliko nekakav rezultat koji je sličio ovome:

Image

Dobro, ajde, loša je slika pa se ne kuži ali uglavnom, loše sam to napravio, i nemogu preći preko toga da ne popravim stvar, i da bude po mom ukusu.... :)

Krenulo je ovako:

(Prvo malo napomena, ovo sam radio jako dugo, tako da svi oni koji budu pokušali nešto slično neka budu spremni na puuno strpljenja i pronalaženja prave opreme, alata i materijala...)

Prvo sam skinuo staru tablu, maknuo zaštitnu plastiku i slikao fino...
Image

zatim iz folije izrezao točan oblik za podlogu kako bih mogao precrtati oblik za rezanje na pleksi ploču debljine 1 mm, za to vam treba pismoslikar sa strojem za rezanje samoljepljivih folija
Image

zalijepio na ploču od pleksija...
Image

e sad je bilo vrijeme da rastavim instrument tablu na proste faktore i ofarbam kazaljke u novu kombinaciju boja: plavo-bijela
Image
na slici iznad se isto vidi već gotova nova tabla, odnosno pleksi podloga sa već zalijepljenom novom naljepnicom. Ta naljepnica je printana na digitalnom tisku (xerox), na PVC samoljepljivu bijelu foliju. I onda zalijepljena na pleksi...
Kazaljke su farbane sa "modelarskim" bojama, one se koriste za farbanje plastičnih modela aviona brodova itd... vrlo dobro prianjaju na plastiku, bez ikakvih primera, jer su već napravljene za korištenje na plastici.

Slijedi otvaranje table...
Image

I klasičan problem nakon skidanja kazaljki, ovaj mali sat od temperature motora se raspadne - tj. otvori mu se poklopac i iskoči mali zupčanik s oprugom, to treba fino namjestiti natrag...
Image
Image
Image

pošto sam već imao prije ubačene plave led diode umjesto fabričkog osvjetljenja, evo kako izgleda ako samo zamijenim podlogu sa cajgerima:
Image
Image
Drugim riječima: nije dobro ovo na gornjoj slici. To može bolje :) riješio sam tako što sam izbacio plastiku iznutra (koja zapravo služi samo radi provođenja svijetla do kazaljki kako bi one svjetlile), i tako što sam napravio kompletno novo osvjetljenje LED diodama.

Uzeo sam tiskanu pločicu, već izbušenu i izrezao polukrugove koji odgovaraju vizualnom dijelu printanih cajgera...
Image
Image

...i krenuo sam lemiti led diode, ali ovaj puta SMD LED diode, kakve se koriste u mobitelima i sličnim napravama za osvjetljenje, male su oko 1,5x2 mm kockica, teško ih je lemiti jer su presitne, ali uz malo truda i pincetu sve se može...
Image

...nakon 1h prvi polukrug je gotov, još samo jedan takav i 2 mala... :)
Image

Sigurno se pitate kako svijetli to čudo? Mnogo dobro, rekao bih:
Image

I nakon nešto više od 4 sata, svi polukrugovi ili lukovi sa LED diodama su bili gotovi:
Image

Uslijedilo je spajanje na vodove za rasvjetu i ljepljenje polukrugova sa Loctite ljepilom i dodatno sa pištoljem za plastiku (premda ne preporučam pištolj sa plastikom jer ta plastika nije postojana na temperaturama koje se mogu postići u unutrašnjosti auta ostavljenog na suncu...)
Image

E sada je bilo potrebno onu pleksi ploču s početka postaviti natrag i zaklopiti sve...
Image
Image

...međutim tu sam previdio jednu stvar: osvjetljenje je bilo prejako i prosvjetljivalo je printanu naljepnicu... Naknadno sam to riješio tako što sam od CRNE MAT folije izrezao podlogu koja je zaljepljena sa stražnje strane pleksi ploče iznutra kako bi tabla stvorila kontrast i propuštala svjetlo samo na određenim dijelovima, a izgleda ovako:
Image

Drugi je problem taj što sam znakove kao check-engine i ostale prvotno ostavio bijelo, da se vide - a to nije dobro... to sam riješio tako što sam napravio nove printeve, posebno tablu s cajgerima ovako:
Image

...i posebno znakove, odnosno piktograme na transparentoj naljepnici ovako:
Image

...pa sam ljepio prvo znakove, a na njih onda zaljepio print sa cajgerima, a sa stražnje strane crnu podlogu, i to je bio onda pun pogodak :)

na kraju to izgleda ovako (ovo je stara slika još bez novih dodataka s folijom, nova finalna slika dolazi večeras...)
Image
Image

Ako tko ima volje za ovakve poduhvate, nek javi da mu šaljem fajlove za printanje itd. na PP :)
Last edited by finaldesign on Tue Jun 10, 2008 8:53 am, edited 1 time in total.

BKS_tmo

Post by BKS_tmo »

Svaka čast, super izgleda.
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Bravo!

BKS_tmo

Post by BKS_tmo »

Još samo da si imao providne kazaljke pa da i njih osvetliš sa po jednom diodom...
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]

finaldesign

Post by finaldesign »

BKS_tmo wrote:Još samo da si imao providne kazaljke pa da i njih osvetliš sa po jednom diodom...
da! :) to je u planu... ako uspjem nabaviti htjeo bih malo "dulje" kazaljke, ove originalne su prilično kratke... i još da svjetle... eh, samo treba pronaći negdje...

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Svaka cast!
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

dexter

Post by dexter »

Dobar rad u fotosopu, samo da po toj zamisli sredis masinu. Mislim na boju karoserije i stakla.
asfalt, polje, reka, laz - svuda prolazi moj VAZ!

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

E ovo bi mogao da ubacis i u uradi sam.

finaldesign

Post by finaldesign »

choksi wrote:E ovo bi mogao da ubacis i u uradi sam.
dobra ideja. sad ću to ubaciti... :)

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

E ovo se zove prerada istrument table .Bravo majstore . :shock: :mrgreen: :shock:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Bozic

Post by Bozic »

A koliko smeta pri voznji ovo,osecam pogledas nocu u tablu na na put i ne vidis pat sekundi nista....!

Post Reply