Pozdrav svima,
Interesuje me gde se moze u Beogradu nastelovati potrosnja plina u Samari, posto ja imam strasnih problema ako tako mogu da nazovem sa potrosnjom.
ugradjen je TNG Landirenzo pre 3g.i 5 meseci. u pocetku bilo je dosta zajebancija oko stelovanja (trzala, gasila se zezala i sl.)onda je naisao jedan period kada je da kazem *lepo radili*, zatim sam promenio filter za gas na 20.000 predjenih km, sada opet pocela da zeza.
Hiljadu puta sam isao da mi to podese i na kraju ista stvar.
Inace vozim je po Beogradu. Bocu od 60l napunim i u najboljoj varijanti ako izvucem 300 km to je odlicno, prosek po gradu 260-280 km.
Kada vozim po autoputu u kombinaciji sa naseljenim mestom i kolskim
(seoskim putem bez asfalta nekih 20 km gde moram ici skoro sve 2-om) izadjem na 450-500 km i vozim joj koji dan ovde na posao.
Da napomenem da mi je najcesca relacija pored Ade-Hipodroma i do Dedinja gde su jutarnje guzve neverovatne, kreni-stani, cekanje na rampi, tako da nekih 7-10 km predjem za pola sata u proseku.
Auto redovno odrzavam, ulje ne trosi, svecice (super Bosna) menjam
dva puta godisnje, kablovi silikonski skoro novi, filteri redovno se minjaju,
paljenje nastelovano. Ima manjih problema kod jutarnjeg startovanja
motora kada je vlaznost povecana. Zimi je palim i gasim na benzin. Sada kada je otoplilo kad prebacim na benzin malo trza i dok se ne zagreje radi samo na pola sauha. Kad je motor zagrejan pali i na tng i na benzin bez problema, a u voznji ponasa se sasvim normalno.Pri malo vecim usponima kao da slabije vuce, ali ide, vec 5-u god. tako je vozim.
Ako imate slicnih iskustava pomagajte savetima,
Hvala svima na razumevanju i pozdrav
Radovan, Beograd
Gde i kako podesiti potrosnju TNG-a-Pitanje
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
To ti je zaista velika potrosnja,nemam iskustva sa tvojim isparivacem,ja imam Lovato,ali kod tebe nesto debelo nije uredu.Nije samo servis to sto si naveo,vec ces verovatno morati da zamenis membrane u isparivacu,ako ih ima.Iz tvog posta nevidim koliko je trosila kad si ga ugradio,mozda je losa i ugradnja.Da bi znao da si sve uradio,potrebno je:da zamenis filter vazduha,da karburator sredis,da lepo radi na benzinu,da zamenis membrane,koje su verovatno posle 3 godine,ocvrsle,da vidis da li su ti kablovi o.k,svecice promeni,bosna su najgore i ja sam koristio bosnine,pa kupio druge bosnine,pa primetio da me jedan cilindar zajebava,i na kraju sam uzeo NKG,sasvim druga prica i mirniji rad.Tek kad sve ovo uradis,mozes da stelujes i za to ti netreba neki majstor,jedino ako je racva skroz odvrnuta moze da ti trosi toliko,ali tada ce auto i da leti,sam je zavijes,dok nevidis koliko je to normalna vuca u odnosu na benzin.
Ja imam drugi problem,ne tako strasan kao tvoj,moja lajka je trosila do pre pola godine,oko 7 litra na otvorenom i 10 u gradu,sada se to malo promenilo,8-9 na otvorenom,a 12 u gradu,sve sam zivo izmenjao,kablove,svecice,kapu,ruku,membrane,isao na stelovanje karburatora i nista,ranije sam mogao da spustim sauh vec posle jednog kilometra i manje,a da drzi ler,sad,dok se nezagreje motor bar do 60 stepeni nesmem da spustim sauh,ugasice se.Primetio sam da dok se dobro nezagreje,menja ler,sam od sebe i pod malim sauhom.Kompresija sa mojim instrumentom je na dva cilindra 11.5 bara,a na druga dva 10.Neznam kolika je bila kad sam ga kupio,ali neverujem da je to uzrok.Zato tvoj post vazi i za mene,ali u blazoj varjanti
Ja imam drugi problem,ne tako strasan kao tvoj,moja lajka je trosila do pre pola godine,oko 7 litra na otvorenom i 10 u gradu,sada se to malo promenilo,8-9 na otvorenom,a 12 u gradu,sve sam zivo izmenjao,kablove,svecice,kapu,ruku,membrane,isao na stelovanje karburatora i nista,ranije sam mogao da spustim sauh vec posle jednog kilometra i manje,a da drzi ler,sad,dok se nezagreje motor bar do 60 stepeni nesmem da spustim sauh,ugasice se.Primetio sam da dok se dobro nezagreje,menja ler,sam od sebe i pod malim sauhom.Kompresija sa mojim instrumentom je na dva cilindra 11.5 bara,a na druga dva 10.Neznam kolika je bila kad sam ga kupio,ali neverujem da je to uzrok.Zato tvoj post vazi i za mene,ali u blazoj varjanti
Dopuna
Miki6969
Hvala na datom odgovoru, i da pojasnim, tj.dopunim prvobitni TXT
Kada sam ugradio plin, trosila je po gradu 12-14, na auto-putu 8-9 u zavisnosti od voznje i kolko je natovarena (mada je previse razmazena
.
Problem koji sam imao posle ugradnje, kada nije htela da vuce,trzala,gasila se i na 250km ode boca od 60l, otkriven je sasvim slucajno, a to je onaj sraf za podesavanje protoka plina. Oni ga nasteluju probamo sve radi, ja do kuce 2-3km i opet nece.On se u toku voznje odvije i gutala je plin.Sve delove su izmenjali pred mojim ocima, jer sam toliko bio dosadan da su pomislili da umisljam.Kada su slucajno videli da je taj sraf otisao, zamenili ga, i onda je sasvim druga prica. Do tada sam menjao oko instalacije i mehanike sve sto su zahtevali, plin sipam na jednoj pumpi, kada idem van grada desi se da promenim pumpu. Primetio sam da, kada sipam na MOL-ovim pumpama potrosnja je sasvim OK, a ostali, ko zna mozda kradu, mozda svasta sipaju-ko to zna.
Sada nisam detaljno kontrolisao "taj sraf", ali zadnje sto mi je receno, jeste da proverim visoki napon, posto sumnjaju na lose sagorevanje.
Ajd da vidimo i to, uradicu, zamenicu svecice, pa praticemo situaciju.
P o z d r a v
Hvala na datom odgovoru, i da pojasnim, tj.dopunim prvobitni TXT
Kada sam ugradio plin, trosila je po gradu 12-14, na auto-putu 8-9 u zavisnosti od voznje i kolko je natovarena (mada je previse razmazena
Problem koji sam imao posle ugradnje, kada nije htela da vuce,trzala,gasila se i na 250km ode boca od 60l, otkriven je sasvim slucajno, a to je onaj sraf za podesavanje protoka plina. Oni ga nasteluju probamo sve radi, ja do kuce 2-3km i opet nece.On se u toku voznje odvije i gutala je plin.Sve delove su izmenjali pred mojim ocima, jer sam toliko bio dosadan da su pomislili da umisljam.Kada su slucajno videli da je taj sraf otisao, zamenili ga, i onda je sasvim druga prica. Do tada sam menjao oko instalacije i mehanike sve sto su zahtevali, plin sipam na jednoj pumpi, kada idem van grada desi se da promenim pumpu. Primetio sam da, kada sipam na MOL-ovim pumpama potrosnja je sasvim OK, a ostali, ko zna mozda kradu, mozda svasta sipaju-ko to zna.
Sada nisam detaljno kontrolisao "taj sraf", ali zadnje sto mi je receno, jeste da proverim visoki napon, posto sumnjaju na lose sagorevanje.
Ajd da vidimo i to, uradicu, zamenicu svecice, pa praticemo situaciju.
P o z d r a v
Miki6969 i meni se identicno desava sta i tebi dok se ne zagreje nece da radi lepo na leru i da napomenem nisam menjao nista oko plina cak ni filter ali sam ga danas izduvao i nasao svasta uzas (imam filter od filca ) svecice su bosna 1 krak ali ti imas ngk i isti su simptomi zna li neko sta je???
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.
Vidi da ne vuce negde fals vazduh-kuciste filtera,btw jel imas mikser ili dizne?
Ako je mikser moguce da cevi koje prolaze kroz kuciste ne dihtuju dobro.
Sraf za stelovanje mozes da odvrces i da ima poboljsanje,ali do neke mere,jer preko toga nastaje prebogata smesa i motor se gusi.
Probaj i da stavis ruku na usis i postepeno suzavas usis, pa gledaj da li se pojacava rad motora.Meni bez izolirke na usisu nece nikako da radi,a sve sam zivo pretreso
Ne znam da li si negde pomenuo stelovanje paljenja stroboskopom,ako jesi onda ok.
Pogledaj i vakum creva.
Ako je mikser moguce da cevi koje prolaze kroz kuciste ne dihtuju dobro.
Sraf za stelovanje mozes da odvrces i da ima poboljsanje,ali do neke mere,jer preko toga nastaje prebogata smesa i motor se gusi.
Probaj i da stavis ruku na usis i postepeno suzavas usis, pa gledaj da li se pojacava rad motora.Meni bez izolirke na usisu nece nikako da radi,a sve sam zivo pretreso
Ne znam da li si negde pomenuo stelovanje paljenja stroboskopom,ako jesi onda ok.
Pogledaj i vakum creva.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Re: Gde i kako podesiti potrosnju TNG-a-Pitanje
Kazes 60 l boca. A kol'ko staje u nju? Trebalo bi 48 l (onih cuvenih 80%), a npr. u moju staje 46 l max. (a isto 60 l boca).Burga wrote:Kada vozim po autoputu u kombinaciji sa naseljenim mestom i kolskim
(seoskim putem bez asfalta nekih 20 km gde moram ici skoro sve 2-om) izadjem na 450-500 km i vozim joj koji dan ovde na posao.
Ako je 48, onda je tebi potrosnja "auto-put u kombinaciji sa naseljem" oko desetke, sto uopste nije mnogo.
Ne nasedaj na lovacke price da van grada moze da trosi ispod 8 a u gradu ispod 12.
U takvim uslovima je 15+ normalno.Burga wrote:Da napomenem da mi je najcesca relacija pored Ade-Hipodroma i do Dedinja gde su jutarnje guzve neverovatne, kreni-stani, cekanje na rampi, tako da nekih 7-10 km predjem za pola sata u proseku
Naslusao sam se raznih prica i komentara, te kako im auto trosi 7 u gradu a 8-9 na otvorenom. Ali ja se rukovodim cinjenicom, ako na otvorenom predjem za sat vremena 100 km i pri tom potrosim bar 8l, a relaciju od 10km za 30 min i od toga 20 min kreni-stani, onda nikako ne moze da potrosi 0,8l, a tako svaki drugi dan.
Da je potrosnja povecana to stoji, ali treba raditi na tome kako bi se poboljsala. Pravac i vreme kretanja ne mogu da biram. Treba sagledati sve cinjenice pa traziti pravi uzrok.
OK, hvala na komentaru i pozdrav
Da je potrosnja povecana to stoji, ali treba raditi na tome kako bi se poboljsala. Pravac i vreme kretanja ne mogu da biram. Treba sagledati sve cinjenice pa traziti pravi uzrok.
OK, hvala na komentaru i pozdrav