Dakle ovako. U sred voznje obrtomer padne na nulu i kao da je oduzet kontakt. Auto pocne da usporava i motor se ugasi. Nije do kontakta - lampice svetle. Onda ide duuuuuugo verglanje i najzad upali. Evo danas vec tri puta tako i sad kao radi al rekoh da pitam zna li neko koji je uzrok tome, da ga izlecim ako mogu. Znaci definitivno je oko struje nesto, samo mi recite sta. Takodje bih voleo da mi neko objasni ulogu komutatora u celoj prici
lici mi na problem koji sam jednom imao na mazdi 626. crko je komutator. odjednom stane, 10-15min kasnije sve ok i tako dva tri dana pa opet... promenio komutator i to je to
U pravu je majstor, u namotaju generatora signala u razvodniku se indukuje struja male jacine koju pojacava komutator posredstvom elektronskih komponenti, i tako pojacanu salje u bobinu.
znaci obrni-okreni ili je komutator ili bobina, nema trece.
aj da pitam i ovo posto vidim da ima znalaca: iz razvodnika izlaze 3 zice. cemu sluze pa ih je bas 3?
i zasto obrtomer pada na nulu kad se javi navedeni problem?
Obrtomer ide preko bombine pa je moguce da bombina nije u redu i prekine se struja pa zato on padne na nulu. To je moje misljenje ispravite me ako nisam u pravu.
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]
kad mi je crko komutator na mazdi prvi simptom je bilo ludovanje obrtomera. cas pokazuje nulu, cas zakuca na 8.000 a bez promene stvarnog broja obrtaja motora. valjda dobija signal sa komutatora?
Isto ti je to, kod elektronskog paljenja bobina dobija signal sa komutatora, na razvodniku uglavnom ima ili dve ili tri zice zice, dve su za signal, a treca je masa. Kod onih sa 2 zice, treca (masa) je omotac kabla, tj. iznutra je opleten kabl da ne bi imao smetnje.
Crkavale bi ti platine stalno, zato sto je ona niskoomska, drugaru na 128 tako neki "majstor" skinuo elektronski razvodnik, i stavio obican, sa platinama, a bobinu ostavio staru (za elektronsko paljenje) i sad svakih nedelju-dve menja platine.
da. ........jos i ovo: u slucaju da je uzrok zezanja bio los kontakt onih zica sto dolaze u bobinu (a verujem da jeste) da li bi se to odrazavalo na obrtomer onako kako sam opisao? ili mozda sad opet zavisi koja je od dve zice smercovala?