mali problem - gasi se motor

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

mali problem - gasi se motor

Post by Dare »

Dakle ovako. U sred voznje obrtomer padne na nulu i kao da je oduzet kontakt. Auto pocne da usporava i motor se ugasi. Nije do kontakta - lampice svetle. Onda ide duuuuuugo verglanje i najzad upali. Evo danas vec tri puta tako i sad kao radi al rekoh da pitam zna li neko koji je uzrok tome, da ga izlecim ako mogu. Znaci definitivno je oko struje nesto, samo mi recite sta. Takodje bih voleo da mi neko objasni ulogu komutatora u celoj prici

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Jel karburator ili injection ?

djape1977

Post by djape1977 »

lici mi na problem koji sam jednom imao na mazdi 626. crko je komutator. odjednom stane, 10-15min kasnije sve ok i tako dva tri dana pa opet... promenio komutator i to je to
j***** auto bez kardana

draganjakov

Post by draganjakov »

a mozda je i crkla i bombina
lada je zakon

Dare

Post by Dare »

karburator.
ja sam skinuo kleme(prikljucke) sa bobine, samo ih preokrenuo i sad kao radi. samo se plasim da ne zezne kad ne treba.

za sta mu sluzi komutator? majstor kaze da pojacava struju, ali ja mu nesto ne verujem. cenim da bi se tad zvao transformator :mrgreen:

Miljan

Post by Miljan »

U pravu je majstor, u namotaju generatora signala u razvodniku se indukuje struja male jacine koju pojacava komutator posredstvom elektronskih komponenti, i tako pojacanu salje u bobinu.

Dare

Post by Dare »

znaci obrni-okreni ili je komutator ili bobina, nema trece.
aj da pitam i ovo posto vidim da ima znalaca: iz razvodnika izlaze 3 zice. cemu sluze pa ih je bas 3?
i zasto obrtomer pada na nulu kad se javi navedeni problem?

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Obrtomer ide preko bombine pa je moguce da bombina nije u redu i prekine se struja pa zato on padne na nulu. To je moje misljenje ispravite me ako nisam u pravu. :D
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

kad mi je crko komutator na mazdi prvi simptom je bilo ludovanje obrtomera. cas pokazuje nulu, cas zakuca na 8.000 a bez promene stvarnog broja obrtaja motora. valjda dobija signal sa komutatora?
j***** auto bez kardana

Miljan

Post by Miljan »

Isto ti je to, kod elektronskog paljenja bobina dobija signal sa komutatora, na razvodniku uglavnom ima ili dve ili tri zice zice, dve su za signal, a treca je masa. Kod onih sa 2 zice, treca (masa) je omotac kabla, tj. iznutra je opleten kabl da ne bi imao smetnje.

Dare

Post by Dare »

hvala.
za sad sve radi lepo, videcemo dokle ce. komutator se vozi u rezervi :D

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

A da li bi nesto dobijo kada bi bobinu za el. paljenje stavio na obicno posto znam da je ta bobina jaca.
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

Miljan

Post by Miljan »

Crkavale bi ti platine stalno, zato sto je ona niskoomska, drugaru na 128 tako neki "majstor" skinuo elektronski razvodnik, i stavio obican, sa platinama, a bobinu ostavio staru (za elektronsko paljenje) i sad svakih nedelju-dve menja platine.

Dare

Post by Dare »

da. ........jos i ovo: u slucaju da je uzrok zezanja bio los kontakt onih zica sto dolaze u bobinu (a verujem da jeste) da li bi se to odrazavalo na obrtomer onako kako sam opisao? ili mozda sad opet zavisi koja je od dve zice smercovala?

izvin'te na dosadi 8)

spasoje

Post by spasoje »

Možda je problem ler gas! Kod Lade ju labav šraf. Ovo je samo predlog. :mrgreen:
Ваз 2103, 1979.

Post Reply