Problem sa strujom

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Samar-Guja wrote:Bolje je da povezesh prekidach (dugme) direktno na termoprekidach onda necesh imati nikakvih problema .
Pa direktno je i vezano :roll:

Ne prolazi kroz tablu sa osiguracima.

Cemu uopste sluzi relej?

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Da rastereti prekidac, da ne prolazi kroz njega struja potrosaca.

kizahood

Post by kizahood »

Znaci li to da bi se problem mogao resiti i stavljanjem drugog prekidaca?

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Mozes da stavis jaci prekidac, koji izdrzava vecu struju, ali je bolje relej da se stavi.

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

Ventilatir na hladnjaku trosi vecu struju pa je samim tim potreban relej za njegovo ukljucivanje i iskljucivanje.Kontakti u prekidaci su slabi i netrpe protok velike struje zato je potrebno da prekidac ukljucuje i isklj relej a relej da ukjucuje i isklj ventilator.

kizahood

Post by kizahood »

Rekoh da sam duduk za struju, dakle samo najjednostavnija resenja: hoce li problem biti resen ako ugradim najobicniji prekidac predvidjen za kucnu mrezu od 220V? (npr. od stone lampe)

Znam da uvek mogu da odem kod elektricara da mi sredi to sa relejom, ali ima tu likova... :roll: Jednom mi jedan tako to prespojio da se ventilator palio uvek kad i farovi :shock:

Pera

Post by Pera »

Moze da se uradi sa prekidacem od 220 V,drugar ga ima na Aleku i radi vec tri godine,samo ako ti estetski efekat nije bitan :mrgreen:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

kizahood

Post by kizahood »

Pa mogu da skinem sa neke lepe lampe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

outsider

Post by outsider »

kad smo vec tu, da i ja nesto pitam
kakvi su simptomi crkavanja komutatora?
situacija je sledeca: iz stanja uobicajenog, relativno normalnog funkcionisanja moja samara je presla u stanje ne funkcionisanja. cale je vozio i kaze da je pocela da secka i cima a onda se jednostavno ugasila. znaci, vergla, rade sijalice na instrument tabli, radi muzika (plejer sam vezao na osigurac za ventilator), svetla, sve ALI ne baca varnicu na svecice. Cale misli da je komutator a ja sam nekako uspeo da ga ubedim da istrazimo ostale mogucnosti. zamenili smo kapu i ruku ali je situacija po pitanju varnice ostala nepomenjena jer bobina ne baca struju. stavili smo neku drugu (staru) i opet nista. inace, obe bobine su imale struju na oba mala srafa na koje se kace one tanke zice (naravno, zakacim zice, dam kontakt pa pipam probnom lampom) a na caletovoj nivi u takvoj situaciji struju ima samo ona strana sa oznakom B+. on nije dozvolio da skidam tu bobinu, jedinu za koju smo sigurni da radi. vec je bilo kasno popodne i jedina radnja koja je jos uvek radila imala je bobine za "obicno" i za "elektronsko" paljenje ali je nisam primecivao razliku (osim u ceni :D ) pa sam odlucio da sutra odem u radnju kod ljudi koje znam i kojima verujem.
i sad ja vas pitam: postoji li stvarno razlika izmedju bobina za jednan i drugi sistem?
zasto ove moje bobine imaju struju na oba srafa tj. da li je to normalno ili ne?
sta povezuje onaj kabl koji se ubada u razvodnik sa strane(on valjda ide do platina tj. onoga sto vrsi f-ju platina) i da li me mozda on j*be?
i, najvaznije pitanje, sta da radim ako ne dobijem varnicu ni od nove bobine?
inace, komutator je bosch i ja nekako ne verujem da je on crk'o jer ih bije glas da su veciti.
napominjem da joj napon punjenja nije bio bas sjajan, danju je bio malo preko crte, kad upalim svetla trebao mu je relativno veliki broj obrtaja da dogura do crte (ona je, valjda na 12v) a na leru ode bas nisko. akumulator je 75 ah, jos u garanciji (s njim bar nije bilo problema)

outsider

Post by outsider »

i tako ja danas zamenim i bobinu i komutator i ne postignem nista. i, onako u totalnom beznadju, krenem da rasturam dalje i nadjem glupost koja me je j*bala.

Image

jos uvek ne mogu da poverujem da nesto tako malo moze tako mnogo problema da napravi

Pera

Post by Pera »

Elektromagnetni prekidac razvodnika,ume da zeza,nije lose da uvek imas jedan u rezervi
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Dacha

Post by Dacha »

POTPUNO shvatam tvoje muke, ISTI problem sam imao i ja. Te zice su tako tanke da se ni ne primecuju kad se neka otkine :D , samo sam ja sazvao konzilijum pa smo uspeli da relativno brzo otkrijemo problem.
http://caribrod-city.myminicity.com/

http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Imao sam slican problem kada mi je jedna od tih zica bila oguljena i dodirivala masu kada je vakuum pomerao plocu u razvodniku. Rezultat: na leru radi ok i na malom gasu al' zato jesam li dodao gas, prekine paljenje. Sva streca skinem cevcicu za vakuum i dodjem kuci normalno, a zatim sam na tenane resio problem.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Goxxy

Post by Goxxy »

savke wrote:Imao sam slican problem kada mi je jedna od tih zica bila oguljena i dodirivala masu kada je vakuum pomerao plocu u razvodniku. Rezultat: na leru radi ok i na malom gasu al' zato jesam li dodao gas, prekine paljenje. Sva streca skinem cevcicu za vakuum i dodjem kuci normalno, a zatim sam na tenane resio problem.
Identičan problem imao. Stajala je kada joj se 'telo. Zamenio deo i od tada radi kao satić.

Ali dok smo utvrdili problem... katastrofa.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

outsider

Post by outsider »

imam i ja jednu oguljenu, crnu, ali ona nije pravila problem, crvena se otkinula i prouzrokovala prestanak rada (i to bas kad je cale uzeo kola da vozi babu i dedu u selo na slavu. nije hteo da ide nivom (jer se baba jedva popne u nju) ali je na kraju ipak morao). zaista nezgodan trenutak...
ali, zahvaljujuci njemu sada sam bogaitiji za jedno novo iskustvo :)

Post Reply