Problem sa strujom

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

gorstak

Post by gorstak »

Hm,ovo je topik za struju..ok.ako ima negde tema o ovome ,preusmeravajte..
ovako...posle odredjenog vremena skupim kintu i kupim malo muzike za lejdi samaru(Xwave autoradio cd mp3 plejer i AHP zvucnike,13-ce)e sad posto se prvi put susrecem sa povezivanjem iste na nju...hm,da li ima znalaca ovde koji bi mi pomogli..
ovako..dobio sam i kablove uz zvucnike,duzine oko 2,5 metara svaki,valjda ce bude dovoljasto...i ok njih nije tesko montirati,stave se u leziste,da prostite nabiju se one buksnice na kraju kablova...i gotovo...e ali..
ima ono sto se zove evrodzek..njega sam dobio uz plejer...dakle na jednoj strani je onaj deo koji se priklucuje na zadnju stranu plejer aparata...to sam skontao...na drugoj strani je drugacije...dakle ima onaj izvod za pojacalo(Line-out left i Line-out right)koje mi ne ttreba,i na drugoj grani ono sto me stavlja u nedoumicu...dakle to je onaj kockasti dzek,muski,podeljen vertikalnom pregradom na dva dela A i B..u jednom je odeljak za zvucnike(po par poz i neg buksnice,zelene,bele,sive,ljubicaste...jel bese 4 x 50W...od kojih cu ja da koristim rear left i right,zelenu i ljubicastu) i drugi za napajanje..e to je onaj sto me buni...(u toj pregradi ima samo 4 pina,drug mi rece da je to tako normalno)...nalaze se na pozicijama
A4-zuta zicica......batery(+)
A5-plava....power antena
A7-crvena...ignition(Acc)
A8-crna...ground,uzemljenje....
neka logika mi govori da bi trebalo da tu dodje struja za audio uredjaj(de,de dajte mi kosku..)...sad ja nisam zabijao glavu dole,pa da vidim kakvi su izvodi ostavljeni za kasetofon...cini mi se da ima dve zicice ..crvena i crna...u paketu sa zvucnicima sam dobio i zenski terminal koji odgovara ovoj drugoj pregdradi sa 4 pina,s tim sto postoji i 5 zicica koja je narandzaste boje na kojoj pise dash light(ilumination) koja nema svoj pin na dzeku,a koji bi bio A6...e sad ono sto me interesuje...
dakle znam da crna ide na masu...ali gde idu ove ostale cetiri...crvena ,zuta ,plava i narandzasta?dal sve mogu na crvenu onu jednu....(takodje znam ako povezem plus i masu oce da dodje do kabadahisanija,ali ima neki osigurac na plejeru,pa me interesuje,dal on sta moze da predupredi,ili sluzi da kad zucne jaca struja-] na njega kao spasilac(15 A)....mislim nije neka nauka,ali ja reko cisto da pitam,posto u okolini nema ni jedan valjan majstor autoelektricar...
eh da izvinte na pisaniju,djavolji usb port se pokvario,pa ne mogu slike da prenesem na komp,lakse bi bilo da sam slikao..
pozdrav
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Spoji crvenu i zutu zajedno i na plus (crvenu) iz auta, crna na masu (crna iz auta) i to je to, narandzasta je osvetljenje kad upalis poziciju, ali taj plejer nema to, plava isto ostaje slobodna, ako nemas motornu antenu ili onu sa pojacivacem.

gorstak

Post by gorstak »

hvala tovarish...spasibo...

outsider

Post by outsider »

prvo da razjasnimo da se "onaj kockasti dzek,muski,podeljen vertikalnom pregradom na dva dela A i B" zove ISO konektor i da ti obavezno treba zenski deo koji ce imati i zice na drugoj strani (nemoj da pokusavas da na te muske delove navlacis zice sa buksnama-neces uspeti). Ako sam dobro razumeo, ti si dobio zenski deo koji nije isti tj. nije ISO nego ima neki drugi naziv ili oznaku. Ali tebi ta peta zica nije uopste bitna.

player ima neku, kao, svoju memoriju (pamti datum, podesavanje equalizera i slicne stvari) i zato jedna zica ide na stalnu struju (kod tebe je to A4).
po proizvodjecevim planovima, player treba da se ukljuci tek kad das "kontakt" i da se iskljuci kad iskljucis "kontakt" i zato tu postoji zica A7, ona je nesto kao kontrolna i napaja displej (dok A4 napaja vece potrosace i zato bi trebala da ima osigurac a A7 ga nema). tako je bar bilo kod mene.
A5 je izlazna struja iz playera, ukljucuje se tek kad ukljucis player i nju OBAVEZNO dobro izoliraj (ako je ne koristis za neku od antena koje je Miljan pomenuo) da ne bi dosla u dodir sa playerom (sa jednim kasetasem mi se to desilo i on je odmah i potpuno umro).

kablovi za zvucnike koje si dobio verovatno su mikroskopski tanki. ako te ne mrzi-kupi deblje (debele makar kao oni koji izlaze iz playera) i namontiraj njih. Kod muzike koja radi na 12v poslednje sto to treba je povecani otpor provodnika. Znaci, uzmi deblje zice za zvucnike i napravi najmanji moguci broj spojeva (ne nastavljaj kablove vise puta nego sto je neophodno)

Znaci, A4 ide na neko stabilno napajanje, sa debljim zicama, dovedeno sa nekog jakog osiguraca ili direktno sa amumulatora (osigurac na playeru ti je 15A jer je on veliki potrosac, ako ga vezes na neki od osiguraca u kolima koji je 8A i koji, naravno, ima i svog potrosaca koga je i ranije napajao-nece biti dobro). da ne pricam o pojavi da player ako dobija napajanje kroz tanke zice, gubi struju (znacajno smanji nivo osvetljenja) ili greje zice kad pojacas muziku i kad pocne da bije bas.

ja sam A7 vezao zajedno sa A4, a ti-kako hoces.

player ti ima 4 izlaza sa po 40-50w snage, zar ne? a ti mu kupis samo dve trinestice? zasto? :shock: i zasto ih stavljas nazad? trinestice se kupuju a)ako ti zafale pare za sedamnestice ili elipse
b)ako mnogo volis tapacire na vratima pa ne zelis da ih mnogo seces da bi ubacio sedamnestice
c)ako imas pojacalo i elipse i sedamnestice pa uzmes i trinestice cisto iz zajebancije.

ovako izgledaju moje sedamnestice. ruzno ali glasno :D

Image

salu na stranu, obavezno iskljuci izlaze koje ne koristis (kad ukljucis player nadji podesavanje koje ce ti svu snagu prebaciti na zadnje izlaze, obicno nije komplikovano)

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Jednom recju Zutu spoj na direktan plus da ti ne gubi memoriju i sl. i ona treba da je stalno pod naponom i kad je ugasen auto. Crvenu po izboru. Ako hoces da se radio gasi kad ugasis auto, nadji plus posle bravice a ako hoces da moze da radi i bez kontakta onda i nju na direktan plus.

Za kablove se apsolutno slazem...ako su mikroskopski - menjaj ih debljim.

P.S. Nista direktno na akumulator, obavezno preko osiguraca.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

sasar

Post by sasar »

ISO Connector
Image Image

Image

Connections for Block A - Power

1- N/A Phone mute(Kenwood)
2- N/A
3- N/A
4- Ignition +12v Yellow
5- +12v output Blue
6- Illumination Orange
7- Battery + Red
8- Ground Black

Connections for Block B - Speakers

1- Right Rear + Purple
2- Right Rear - Purple/Blk
3- Right Front + Grey
4- Right Front - Grey/Blk
5- Left Front + White
6- Left Front - White/Blk
7- Left Rear + Green
8- Left Rear - Grean / Black

Connections for Block C - Left hand side, uses Yellow plug

1- Line out Left Rear +
2- Line out Right Rear +
3- Line Out Ground/Earth
4- Line out Left Front
5- Line out Right Front
6- Switched Positive for Amplifier

Connections for Block C - Centre, uses Green plug

7 - Telephone Audio Input Signal - TEL +ve
8 - Second display, CLOCK (for radio sets with CAN databus communication CAN High)
9 - Second display, DATA (for radio sets with CAN databus communication CAN Low)
10 - Second display, ENA (not assigned for radio sets with CAN databus communication)
11 - Remote control, REM (not assigned for radio sets with CAN databus communication)
12 - Telephone Audio Input Signal - TEL -ve

Connections for Block C - CD Changer Right hand side, uses Blue plug

13- Data in
14- Data out
15- Clock
16- Voltage supply
17- Control Signal
18- Left & Right Channel Earth
19- Left Channel positive
20- Right Channel positive

gorstak

Post by gorstak »

uz plejer dobio iso dzek,koji sam opisao...a sa zvucnicima dobio zenski ISO koji je kao na Sasarevoj slici...bunila me ta narandzasta zicica...
Dakle ,zuta i crvena,zajedno se vezuju za zutu(et pogresio sam...nije bila crvena...)iz kola,crna za crnu,a plava i narandzasta se dobro izoluju .Kao i one izvode za zucnike koje ne koristim...
Zasto 13-ce...hteo sam ja i 10-ke,nego ih nije bilo :D ...salim se...ma jok nisam ja neki zaljubljenik za umiranje u lepoti,nego eto,da se ima sta da se slusa dok se cavrlja u kabini + duduk sam vam ja za izvlacenje snage iz zvucnika i tako te stvari,tipa sta je bolje ,sta je jace a i ...a i lepa im bila cena(a sisti dan kupovao i plejer)...1280 dinara,polypropilenski,i da vi's,nisu bas tanusni kabovi,ali sam kupio deblje...

gorstak

Post by gorstak »

e pa uspeo sam da ga povezem..dosao komsa i za dva sata ko dlanom o dlan....
e a glavna fora je da ona zuta zicica iz kola nije bila zuta nego bela :lol: ,e sa njom je bila komendija...koliko smo mi utvrdili,ona je bila uzeta sa nekog od svetala...dakle,bez kontakta,kada stavim prekidac za svetla u poziciju 1(pozicija)onda u toj zicici ima struje,ali nedovoljno(najslabija sijalica jedva zmiri i dosta kasno se pali)nedovoljno za rad plejera....ondak se mi setimo i uzmemo sa upaljaca,koji je u izvnanrednom stanju a i struja je cool,odnosno najkulja je...sad ne bih da ga silujem ali,posto ja ne pusim,nece mi trebati,a nemam neke posebne pootrebe za nekim punjacima(mobilni,kabinski ventilator,blah blah...)i eno ga ...sljaka...samo je jos fora sa antenom...obecao mi je drug jednu njegovu sa kadeta,od 18 dB,sto se stavlja iznad retrvizora,hvata mrtve turke ispod bosfora...ali to tek kad budem dolazio u bg...za sad sta bi valjalo uzeti a da ne kosta nesto puno...cisto zicu da ne uvlacim :roll:

outsider

Post by outsider »

one sedamnestice koje sam slikao placene su 1304 din.
znam da nije neka marka ali meni su vise nego OK (moj player ima svega 4x25w :oops: :( )

inace, kada sam ja kupio iso konektor na njemu u bloku "A" nije bilo pete zice (narandzaste) i zato sam jutros napisao da to sto pominje gorstak nije iso. uostalom, krajnje je nebitno, jedna zica gore-dole. vazno je da je covek povezao sve.

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Ja imam Xwave sesnestice i platio sam ih 1000din na sajmu automobila. 8) :mrgreen:
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

outsider

Post by outsider »

koliko ima vrsta samara? ja znam za 2108, 2109 i 21099
a koliko ima razlicitih elektricnih instalacija?
ja sam prvo naisao na ovu

Image

bila mi je relativno korisna (sa ranijim problemima) ali na njoj su prikazane tri zice koje dolaze na + pol bobine a kod mene je tu samo jedna zica

onda sam nasao ovo http://www.lada.cc/tech/s9-29.html ali ni to mi nije bilo dovoljno dobro tj. nije mi mnogo pomoglo

posle nekoliko sati, konacno sam uspeo da nadjem ovo http://www.shematic.net/page-51.html
tu na + pol bobine dolaze dve zice :shock:
i kad sam se vec spremao da dignem ruku na sebe, provalio sam ovaj relej koji je blizu kontakt brave (element br 51 na poslednoj semi)
(povod za svu ovu moju potragu bio je problem koji se javio na mojoj samari. bobina nije dobijala struju. tacnije, nekad je dobijala a nekad nije. prvi put me zezala pre tri dana i tada sam na trenutak doveo + sa akumulatora do + bobine, cuo se klik, i posle je radila. smatrao sam da je tak klik bio zvuk koji je proizveo relej. sledecih dana sam je vozio i sve je bilo OK. a onda je veceras resila da ne radi. pokusao sam ranije oproban metod ali nije bilo rezultata.)
jedva sam ga pronasao u kolima, zalepljenog negde dole ispod volana.
inace, prethodni vlasnik je montirao neki obrtomer koji je ranije cak i radio ali u zadnje vreme ne radi. jedna od 4-5 zica koje idu do obrtomera bila je vezana na ovaj relej. skinem je, zaverglam i auto upali.
i sad ja pitam vas, ko je ovde lud, ovi koji crtaju sve ove seme ili ja koji imam samo jednu zicu do bobine?
koliko ih imaju vase bobine?
da li je normalno da se relej greje? ovaj moj se odmah zagrejao (nisam vozio samo sam upalio kola na dvadesetak sekundi, sutra cu da vidim koliko ce se ugrejati posle 50 km)
imaju li i vase samare taj relej ispod volana ili je moja unikat?

Pera

Post by Pera »

Imaju Samare taj relej ispod volana.Ne bi smeo da se greje.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Goxxy

Post by Goxxy »

Ima, eto i moj Sputnik. A broj žica... ubi me, ne mogu da se setim ali znam da ne ide jedna na bobinu, već dve ili tri i kod mene. Moraću da pogledam, ali slaba vajda ako pogledam kada sutra idem na odmor pa neću biti online do 7. juna.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Mozda ti samo nisu spojene na boboni vec kod komutatora ili sl....ali mora da ima bar 2 zice da bi radilo.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

outsider

Post by outsider »

kod mene je na B sraf na bobini zakacena samo jedna zica (ona dovodi struju), na onom drugom srafu ima 2 zice ali one sada nisu previse bitne. sustina je da su sve ove seme drugacije od realne situacije koja postoji kod mene. imate li neki link za neku cetvrtu semu?
Kad Chuck Norris sece luk ne place on nego luk

Post Reply