Pitanje za one koji su mijenjali lamelu
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Pitanje za one koji su mijenjali lamelu
Da li kada ode lamela kvačila (ili kako god se zove onaj dio zadužen za prijenos snage sa motora na točkove) to može prouzročiti neke vibracije negdje oko sredine automobila (otprilike između vozača i suvozača). Pojavile su mi se neke nove vibracije u određenim režimima rada motora (uglavnom je to prilikom kočenja motorom), a već sam ranije posumnjao da je lamela pri kraju radnog vijeka, pa me zanima da li to može biti od toga?
Gdje se uopće nalazi lamela fizički?
Gdje se uopće nalazi lamela fizički?
- aleko_tuning
pa ispitas da li je lamela?
a ona ti se ispituje na sledeci nacin!
ubacis auto u cetvrtu i probas da krenes, ali nemoj da mu dajes gas vise od 2000 obrtaja, ako ti auto krene- to znaci da ti je auto u redu!
a mozda tebe zeza i nesto drugo!
pogledaj da ti nije negde kod menjaca pukla sasija ili tako nesto slicno!
a ona ti se ispituje na sledeci nacin!
ubacis auto u cetvrtu i probas da krenes, ali nemoj da mu dajes gas vise od 2000 obrtaja, ako ti auto krene- to znaci da ti je auto u redu!
a mozda tebe zeza i nesto drugo!
pogledaj da ti nije negde kod menjaca pukla sasija ili tako nesto slicno!
koji je to auto bolji od MOSKVICHA?
-
rascho
Ma meni u biti zvuči kao neka plastika u kabini oko mjenjača, ali...
Skužio sam da se vibracije događaju u ritmu trešnje mjenjača, što bi značilo da su na neki način povezane sa mjenjačem. Ako mjenjač uhvatim rukom vibracije ne prestaju.
Naravno moguće da neke vibracije (od motora) tresu mjenjač i plastiku u istom ritmu, pa je mjenjač samo žrtva, a ne uzrok.
A problem je što ne mogu ustanoviti da li drčanje dolazi iz kabine ili ispod kabine, mada meni najviše zvuči kao plastika u kabini, ali gdje god pipnem vibracije se ne zaustavljaju, a sva mi se plastika čini solidno čvrstom pa sam mislio da možda ne dolazi odozdo. Problem je što kada stanem sa autom vibracije prestanu pa ne mogu izaći i oslušnuti.
U biti bih najviše volio rastaviti tu plastiku oko mjenjača, pa vidjeti da li je tamo nešto otkačeno, ali imaju dva šarafa sa strane koja se ne mogu odšarafiti bez vađenja sjedala, a za to moram imati cijelo popodne slobodno.
Skužio sam da se vibracije događaju u ritmu trešnje mjenjača, što bi značilo da su na neki način povezane sa mjenjačem. Ako mjenjač uhvatim rukom vibracije ne prestaju.
Naravno moguće da neke vibracije (od motora) tresu mjenjač i plastiku u istom ritmu, pa je mjenjač samo žrtva, a ne uzrok.
A problem je što ne mogu ustanoviti da li drčanje dolazi iz kabine ili ispod kabine, mada meni najviše zvuči kao plastika u kabini, ali gdje god pipnem vibracije se ne zaustavljaju, a sva mi se plastika čini solidno čvrstom pa sam mislio da možda ne dolazi odozdo. Problem je što kada stanem sa autom vibracije prestanu pa ne mogu izaći i oslušnuti.
U biti bih najviše volio rastaviti tu plastiku oko mjenjača, pa vidjeti da li je tamo nešto otkačeno, ali imaju dva šarafa sa strane koja se ne mogu odšarafiti bez vađenja sjedala, a za to moram imati cijelo popodne slobodno.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- IgOr-iginal
-
rascho
Jučer sam raskopao tu plastiku oko mjenjača. Mislim da su Rusi zamislili da se skinu sjedala kada se to radi, jer sam se izjeb'o dok sam je skinuo. Naravno niti jedna matica nije bila dotegnuta kako treba, a k tome sam našao jednu sijalicu unutra koja je klepetala. Mislim da je to sijalica od upaljača koja je spala kada sam mijenjao upaljač (ruski je predubok pa niti jedan punjač ne može u njega). Na novi upaljač se ne može prikačiti pa sam je samo izvadio. S time sam riješio dobar dio zvukova, ali još su neki ostali. Vjerojatno bi trebalo rastaviti tu plastiku kompletno raskopati pa sve fino pričvrstiti i onda se ne bi ništa čulo, ali sam sada siguran da zvukovi dolaze od te plastike oko mjenjača.
100% onaj deo cevke sto prelazi preko zadnjeg mosta.Desava se ako zadnji lonac ili cevka nije idealno zavarena.Veruj mi odstupanje od samo 1 cm oko ose proizvodi tandaranje koje iritira .Sve zavisi kako se omanulo u radu auspuha pa se javlja lupkanje kad je auto prazan ili kad se optereti.Malo lezanja pod lajkom i stelovanja resava problem.Jedino ako je bas ukrivo zavaren (dosta ukrivo) imaces estetski problemcic mislim kad gledas lajku od pozadi auspuh ce biti vidljivo kriv
Сделано в СССР
-
rascho
To je već riješeno. Bio je slabo stegnut na onom spoju pa se mogao okretati, i onda je tako od vibracija prišao do lima gdje se račva sajla od ručne pa u to udarao.
- Imre
- Automobil: Honda Civic Tourer
Kad upalim motor a posebno kad vozim cuje se neki zvuk,posle sam slucajno malo podigao pedalu od kvacila i zvuk se stisao.Jel zna neko da li je to od lamele,ili sta bi to mogao da bude.I ako je to problem,koliko kosta otprilike popravka,posto sam u Madjarskoj (ovde nema delova za Lade) i da bih se pripremio.
Hvala!
Hvala!
-
rascho
Kako to misliš podigao pedalu? Zahvatio si je nogom odozdo, tokom vožnje, i podigao prema gore? Ako je to, moguće da pedala malo vibrira u ležištu pa se to čuje, jer lamelu pomičeš samo kada stisneš pedalu prema dolje. Gore pedala slobodno šeta, ako ima lufta.
BTW. Kako nema dijelova za ladu, a prodaju ladu? Ili si ti svoju uvezao?
BTW. Kako nema dijelova za ladu, a prodaju ladu? Ili si ti svoju uvezao?
- Imre
- Automobil: Honda Civic Tourer
Zahvatio sam odozdo nogom i malo podigao i onda se slabije cuje.
Ima u madjarskoj Hungarolada,ali su u Pesti a ja u Pecuju,pa je malo zeznuto.A 11x maltene ni nema na ulicama,prosle godine su prodali samo 73 Lada u celoj drzavi,uglavnom Nive.Za vozila iz EU se ne placa carina,a na ruska da.Moja Lada je "Zrenjaninac".
Ima u madjarskoj Hungarolada,ali su u Pesti a ja u Pecuju,pa je malo zeznuto.A 11x maltene ni nema na ulicama,prosle godine su prodali samo 73 Lada u celoj drzavi,uglavnom Nive.Za vozila iz EU se ne placa carina,a na ruska da.Moja Lada je "Zrenjaninac".