Dilema oko kupovine Samare ili ...

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

milan ue

Post by milan ue »

Miljan wrote:Floridu kupi, to je ista klasa, a bolja od Samare. :D
SMESNO!!! :D :D :D
Oj Užice, mali Carigrade

milan ue

Post by milan ue »

Marko wrote:Slazem se sa Miljanom.

Ako neces da ti najbolji prijatelji postanu automehanicari, uzimaj Zastavu.
I jos jednom-SMESNO!!! :D :D :D
Oj Užice, mali Carigrade

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Florida je normalno da se poredi sa Samarom, ali Yugo ne ide, totalno razlicita klasa auta, Samara je mnogo veca.

Smesno, ne smesno, tako je.

gorstak

Post by gorstak »

Evo ti jedan savet od nekoga kome je lejdi samara prvi auto...
otprilike sam imao toliko para koliko i ti..tacnije 1200(burazer mi je dodao 50 evara za auspuh)....i imao sam slicnu dilemu(jugic bio u pitanju)i nisam se ni dvoumio..kad ne ocekujes puno,onda se iznenadis.Imao sam srecu da sam naisao na ocuvanu ladu(limarija i tako to je u fenomenalnom stanju,motor takodje,ali tek se nadisao kod mene na planini).Elektroniku sam doveo u red,a ona je boljka kod kod lade,ali to naravno ako se ne cuva,ili kako neko veli zbog delova.Ali u sustini ,to je jako zahvalan auto,kako kod okrenes.Sto se svega tice.I mehanike.Ako je ne znas,naucices uz nju.Isto je i sa voznjom.Jedno je voziti ladu a drugo ostala kola.Osecas se mocnije(ne mislim na to pedala-gasa-osecaj-moci)nego ono 'nako,ako vozis jugica,(pre neki dan dok sam se vracao kuci iz Guce,preteknem sa jos troje u kolima neki pasata karavan ,strane table, polupraznog...lik ga vozi kao po casama,a meni se usta razvukla u osmeh kad sam ga na jednoj uzbrdici pretekao :lol: ).neko ce reci da se samare vole zato sto se nema vise para da se kupi nesto "bolje"(ali je onda i "bolje"-"skuplje" odrzavanje),mozda to i jeste razlog,ali jedan je fakat-vremenom se zavoli.Svako ce ti reci da je ovde odnos koliko para toliko muzike,ali zar to nije tako za svaki polovan auto.Iz ove situacije gledano, ne bih kupio juga,cak ni novog(mnogo je tu meni nesto manljivo)...jednostano mi prirastao menjac za ruku,sto se kaze.Ali ako ces da kupis ladu,obavezno povedi majstora koji ti je prijatelj i koji ce ti kaze otprilike kako stoje stavri,dal ona stvarno toliko vredi.Na primer neke mane ces uociti tek posle mesec dva voznje
tako da unapred racunaj da ces na tu sumu, suma sumarum, dodati jos 100-150 evara>Sad opet imas dilemu.Dal uzeti onu sa boljom Limarijom(motor djene,djene)ili obratno(mada je ta vec u delovima)...
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

Pera

Post by Pera »

Iskreno Florida uopste nije los auto,komsija iz druge zgrade je ima sa Lancinim motorom,ima jos neke prednosti,ali bih uvek pre vozio Samaru,stvarno prvi put cujem da se Zastava manje kvari od Lade :shock:
Imao je cale Juga 91. godiste i kad mi neko kaze da su to bili dobri auti gadjao bih ga ciglom :lol: Nema dela koji na tom autu nije menjan,na kraju je prodat za 250 e :lol:
Poredjenje Zastavinog i Ladinog motora je stvarno smesno.Zastavin ako predje preko 150 000 mozes da pevas,dok Ladin ide 200 000 i preko bez problema :D

Goxxy

Post by Goxxy »

Nikada Floridu ne bih kupio pre Samare. Iz dva prosta razloga - Samaru znam kao svoj džep i volim je mnogo više nego bilo koji drugi auto.

Poređenje između Samare i Floride stoji itekako. Ista klasa, slične dimenzije, ali je doba kada su jedna i druga napravljene različito - Florida početkom 90-ih, a Samara pre sredine 80-ih, tako da je o dizajnu opet neukusno raspravljati. Neko voli zaobljeno, neko uglasto. Ipak, meni je lepši enterijer Samare, dok je spolja za nijansu Florida lepša. Ali zbog motora, samo zbog motora - nikada ali nikada ne bih ikome preporučio Floridu. A PSA motori u Floridi... nemate automobil pre 2004-5 da je pravljen sa PSA motorom, tako da opet - osuđeni ste na DMB-ove motore, hteli vi to ili ne. A kakav je to kvalitet, svi znaju...

A na kraju krajeva - mane za Samare su stavljene online na forum, da biste ih znali i mogli i popraviti. Porpravke tih mana su jednostavne i nisu skupe. Čik da vidim da neko nađe nešto da li za Floridu. Ovde su karte sasvim otvorene - mane su tu, ali i rešenja.

Uostalom, ako biraš između Lade i Zastave, uzmi šta ti je bliže srcu i budžetu. Šta ti je isplativije. Ako ćeš Ladu - preporučujem sa boljom limarijom od motora. Motor se sredi za par stotina evra, a limariju moraš iznova da krpiš i krpiš ako je loša. U svakom slučaju, sa Ladom ćeš sada biti oprezniji ako pročitaš mane, jer znaćeš gde da gledaš i neće moći da te zeznu prodavci tek tako i da ti serviraju raznorazne priče. Moći ćeš da ubodeš dobar auto.

I na kraju - izjave tipa "zajebaćete čoveka" su kvarne kao nikada. Kao da je u pitanju najgori auto ikada, a "Samarićani" čine oko 30% ovog kluba.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

bojan.r

Post by bojan.r »

Da budem iskren, niste mi rešili dilemu.
Naravno, računam na to da ostavim 200e (preko onih 1300) za eventualne popravke...

Čisto da napomenem da razmišljam o ladi sa 3 vrata.

Polako stičem utisak da Samara može da postane veći problem od Yuga,
pošto mi je nekoliko različitih ljudi skrenulo pažnju da gledam Yuga.

(Na kraju ne znam šta da mislim)

Hvala svima, ukoliko neko ima još nešto da kaže, biću mu zahvalan.

Goxxy

Post by Goxxy »

E, samo da znamo koja Zastava? Da li ćeš Keca, Yuga ili Floridu?

Kec ili Yugo nisu za poređenje sa Samarom, a Florida da. Što se tiče kvarova, ja sam pogodio dosta loš primerak pa mi se prvih godinu i po dana jako često kvarila. Doduše, NIKADA na putu (sem jednom, istinu za volju - ali to joj je bio najveći kvar). Poslednjih godinu dana nikakvih većih kvarova, sve su bile sitničice koje sam i sam sredio za par minuta ili jedno popodne.

Evo, ove godine šta se meni desilo:
Januar: Navodno loše punjenje akumulatora (instrument nisam dobro prikačio, dakle "moj kvar")
viewtopic.php?t=1119
Februar: Crkao podizač stakla (prvi za 17 godina koliko je star auto)
viewtopic.php?t=1119

Jul prošle godine - dva sitna "kvara" i jedan malkice "ozbiljniji"
viewtopic.php?t=585

Pa ti pročitaj i razmisli. Ja bih ti uvek preporučio Samaru, ali da nađeš dobar model i da joj središ te sitnice koje se daju lako srediti (to već imaš na linku koji je Marko ostavio). Ali ja sam i zaljubljenik i entuzijasta i volim svoj auto. Na tebi je odluka.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Pera

Post by Pera »

Na tebi je odluka,ali ako potrefis Samaru sa dobrom limarijom sto kaze Goxxy,ovo ostalo se bukvalno sredi za par stotki :D
Npr.kompletno novo paljenje da sredis kostace te oko 50 e,pa gde moze manje :mrgreen:
Jos jedno iskustvo kada sam ja uzeo moju,imao sam 1500 e i gledao juga 95 god. u fabrickom stanju i Samaru koja je na oko delovala dobro,osecaj da kad sedis u Samari i Jugu je nebo i zemlja,toliko... :)
@Goxxy
Starije Floride (oko 90.god) su bile sa DMB-ovim i Sa Lancinim motorom,ovaj drugi je jako dobar,i jedino sto mi se kod nje svidja je da je motor prilicno mali i da pod haubom ima mesta bukvalno da udje covek :) ali nista vise...
A sto se delova tice,pa i Zastava muci muku s malom privredom,kao i Lada :?
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Pera

Post by Pera »

Provereno u praksi ili rekla kazala?

gorstak

Post by gorstak »

Ako je sa troja vrata...onda definitivno samara...
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

Vigi

Post by Vigi »

Marko wrote:U praksi.
Samarini blokovi, su blago receno, propast.
a koliko se oni razlikuju u leguri i uopste od ostalih ladinih motora ???

Pera

Post by Pera »

Pa sad kako se uzme,moja je presla 250 000,a na oko 200 000 su joj zamenjene karike,mogla je jos da se vozi,ali joj je falilo dosta snage,meni se cini da je to ok.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Goxxy wrote:Poređenje između Samare i Floride stoji itekako. Ista klasa, slične dimenzije, ali je doba kada su jedna i druga napravljene različito - Florida početkom 90-ih, a Samara pre sredine 80-ih, tako da je o dizajnu opet neukusno raspravljati. Neko voli zaobljeno, neko uglasto. Ipak, meni je lepši enterijer Samare, dok je spolja za nijansu Florida lepša. Ali zbog motora, samo zbog motora - nikada ali nikada ne bih ikome preporučio Floridu. A PSA motori u Floridi... nemate automobil pre 2004-5 da je pravljen sa PSA motorom, tako da opet - osuđeni ste na DMB-ove motore
Nije tacno, i Florida je nastala skoro kad i Samara, krajem '87. god, a serijska proizvodnja je pocela '88. god.
1,4 motori sa karburatorom, do 93-94. god. su iskljucivo Fiat-Lancia motori koji su ugradjivani u Tipo, Tempru... a 1,3 EFI su DMB-ovi.
PSA su poceli da se ugradjuju krajem 2002. god.

milan ue

Post by milan ue »

Miljan wrote:
Goxxy wrote:Poređenje između Samare i Floride stoji itekako. Ista klasa, slične dimenzije, ali je doba kada su jedna i druga napravljene različito - Florida početkom 90-ih, a Samara pre sredine 80-ih, tako da je o dizajnu opet neukusno raspravljati. Neko voli zaobljeno, neko uglasto. Ipak, meni je lepši enterijer Samare, dok je spolja za nijansu Florida lepša. Ali zbog motora, samo zbog motora - nikada ali nikada ne bih ikome preporučio Floridu. A PSA motori u Floridi... nemate automobil pre 2004-5 da je pravljen sa PSA motorom, tako da opet - osuđeni ste na DMB-ove motore
Nije tacno, i Florida je nastala skoro kad i Samara, krajem '87. god, a serijska proizvodnja je pocela '88. god.
1,4 motori sa karburatorom, do 93-94. god. su iskljucivo Fiat-Lancia motori koji su ugradjivani u Tipo, Tempru... a 1,3 EFI su DMB-ovi.
PSA su poceli da se ugradjuju krajem 2002. god.
Moras malo da se raspitas,Samaru su konstruisali 1984.!A svejedno je,Florida i 2008. je takva kanta da je to strasno!Moj drugar je ima,ona se posle 20000km raspada!Jedino sto valja je Peugeotov motor i menjac,drugo nista!
Oj Užice, mali Carigrade

Post Reply