Jutros 23.maja krenem na posao i da startujem motor, a ono problemi:
- vergla ga ali slabo,
- pojavi se dim ispod haube i izgubi se kontakt
Ja dizi haubu, otkacinji akumulator i prestade dim!
Primetio sam kabl u onom snopu sto je prilepljen na levom krilu iza akumulatora (plavi sa nekom crvenom linijom) kolko sam mogao da propratim vodi do komutatora, da je oguljen (izolacija pocela da se topi) i da je iz tog pravca izbijao dim.
Znaci, od voznje nije bilo nista!
Veceras sam proverio-nakacio kleme na akumulator i nista nema da dimi, rade migavci, ali dalje nisam smeo nista da radim.
Ceo dan raspitivao sam se gde i kako resiti problem.
Interesuje me sledece:
- Da li je tom prilikom mogla da izgori i kutija osiguraca. Nisam skidao poklopac ali video sam da su osiguraci ostali citavi.
Uzrok ce valda naci neki Autoelektricar, ako ja prvo nadjem njega!
- DA LI JE IZVODLJIVO ZAMENITI KOMPLETNU INSTALACIJU NA AUTU, isplati li se to ili uraditi neku detaljnu kontrlolu, ako to uopste moze neko.
Ako neko nesto zna neka napise svoj komentar.
Hvala vam ljudi i da nemate ovakvih problema.
Instalacija-Pitanje-pomoc
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
-
turbo dvigatelj
Kablovi
Mislim da je pametnije da uradiš dobar pregled instalacije nego da radiš novu.Da bi zamenio instalaciju,treba ceo auto da "razgaćiš",odnosno da poskidaš ceo enterijer,a to ili košta ili treba dosta vremena.Najbolje da pregledaš te kablove i naročito obrati pažnju na "mase" jer to što sporo vergla može da bude i zbog loše mase.Moguće je da je anlaser povukao "masu" preko nekog drugog kabla,pa ga zapalio.
- darkmensale
- Automobil: Lada 2107
najverovatnije je problem sa masom anlasera. slobodno uzmi parce neke debele zice (bar 4mm debljine ili jedan od kablova za paljenje auta) i spoj minus klemu akumulatora sa bilo kojim srafom na glavi motora, pa onda kratko zaverglaj da vidis sta ce biti. ako bude verglao brze i bez dima onda je to bio problem
j***** auto bez kardana
Pokusao sam, ali opet je pocelo da dimi.savke wrote:Da li si pokusao da ponovo upalis auto? Ako je izgorela zica koja ide do komutatora, da nije u pitanju on ili davac u razvodniku? Treba obavezno obratiti paznju i na bobinu.
Zatim, pozvao kolegu id otisao do elektricara. Nasao je kvar odmah.
U pitanju je bila neka zica koja je prikljestena kada je namestan servo ili plin (nezna se tacno kada) i ona je pravila spoj na masu, sto je najverovatnije usled velike kise-vlage izazvalo problem.
Zamenio je 3-4 zice iz onog snopa sto vodi do komutatora i oko njega, a za tu svoju uslugu naplatio je 1.800,00 din. Nema veze, mogao sam i vise da platim, samo ipak sreca te se nije zapalilo nista dalje.
A da budem iskren, instalacija kod lade ne samo moje, nego uopste, ne svidja mi se. Ima puno zica koje su slabo zasticene, i vremenom od starosti to propadne, pa moze cudo da napravi.
Eto, resio sam problem za sada, ali gledacu dok je auto kod mene da to malo detaljnije pogledam i sve sto mi se ne svidja, tj. bude sumljivo-menjacu.
pozdrav