Koje ulje koristiti?
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
ovaj,ovo mozda spada u kategoriju odrzavanje ili tako nesto,pa ako ima topik o tome,preusmeravajte...
kod mene je lada vec sedam meseci ,a za to vreme je presla oko 2200 km...sad u onom upustvu pise da nakon 2000 km trebalo bi da se menja motorno ulje.sad meni je ostao jedan litar od proslog menjanja,kad sam takodje zamenio filter za ulje,a takodje filter za vazduh.Posto uskoro skoknucu do cacka,koje ulje je najbolje(vasa iskustva),i dal moze da se to zameni homemade,ili kod majstora,ytj,da li da opet menjam filter?
Hvala
Pozdrav
kod mene je lada vec sedam meseci ,a za to vreme je presla oko 2200 km...sad u onom upustvu pise da nakon 2000 km trebalo bi da se menja motorno ulje.sad meni je ostao jedan litar od proslog menjanja,kad sam takodje zamenio filter za ulje,a takodje filter za vazduh.Posto uskoro skoknucu do cacka,koje ulje je najbolje(vasa iskustva),i dal moze da se to zameni homemade,ili kod majstora,ytj,da li da opet menjam filter?
Hvala
Pozdrav
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!
Valvoline Turbo 15W-40 (ovo Turbo nema nikakve veze sa turbinom, već se zove - eto tako) ili Castrol GTX Magnatex 10W/-40 (ja sam na ovo prešao sa Valvolina). Prezadovoljan. Menjaj filter na svakom menjanju ulja, a pogotovo ako menjaš proizvođača i tip ulja.
Na svakih 5000 kilometara ako stavljaš mineralno, 7000-7500 polusintetičko.
Filter vazduha na 20000 kilometara (ja ga češće menjam, preventive radi).
Možeš da zameniš homemade, ako znaš kako se menja motorno ulje.
Na svakih 5000 kilometara ako stavljaš mineralno, 7000-7500 polusintetičko.
Filter vazduha na 20000 kilometara (ja ga češće menjam, preventive radi).
Možeš da zameniš homemade, ako znaš kako se menja motorno ulje.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
Greška u kucanju - mislio sam na 10000km. Jbg, umor me stigao...Pera wrote:Filter vazduha na 20 000 km,ovo prvi put cujem,kolko znam u uputstvu pise na 10 000,a ako se vozi na plin menja se na 3000 - 5000 km
U suštini na svake dve nedelje proverim stanje motora, i naročito stanje filtera za vazduh. Ako je previše uprljan, ide na menjanje. Evo, danas ću baš da ga zamenim jer idem na put od 1000km, pa bih ipak da automobil lepo "diše".
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- darkmensale
- Automobil: Lada 2107
Nemoj lose da me shvatis,ali vecu glupost skoro nisi odvalio.Ako skine filter za vazduh na plinu pitanje je da li ce moci uopste da upali,a ako i uspe tesko da ce uspeti da krene.Malo vise znanja,a manji broj ovakvih porukadarkmensale wrote:Skini ga ima jos lepse da dise
Opste pravilo bi bilo da se ulje i svi filteri menjaju na 5000 km,moze i kasnije,inace je fabrika propisala na 10 000 km,ali s obzirom da su ovo uglavnom stariji automobili,time im se znacajno produzava rok sluzbe
Pa i to je neka vrsta tuning-a skines svu onu plastiku i filter sve do karb-a.... mada i ja znam da se on salio...dodaje ti nesto performansi ako cemo iskreno... ali ne toliko dovoljno jer ko zna sta sve moze da ti uleti u motor dok se ti tako zezas...Pera wrote:Nemoj lose da me shvatis,ali vecu glupost skoro nisi odvalio.Ako skine filter za vazduh na plinu pitanje je da li ce moci uopste da upali,a ako i uspe tesko da ce uspeti da krene.Malo vise znanja,a manji broj ovakvih porukadarkmensale wrote:Skini ga ima jos lepse da dise![]()
![]()
Za najbolje "disanje" montirajte neki protocni filter tipa k&n...
fala na pitanju, vozimo sam povremeno na plin bez filtera i moze da radi itekako. jos kad mu malo odvrnem plincugu...Pera ::
darkmensale ::
Skini ga ima jos lepse da dise
Nemoj lose da me shvatis,ali vecu glupost skoro nisi odvalio.Ako skine filter za vazduh na plinu pitanje je da li ce moci uopste da upali,a ako i uspe tesko da ce uspeti da krene.Malo vise znanja,a manji broj ovakvih poruka
Pa i to je neka vrsta tuning-a skines svu onu plastiku i filter sve do karb-a.... mada i ja znam da se on salio...dodaje ti nesto performansi ako cemo iskreno... ali ne toliko dovoljno jer ko zna sta sve moze da ti uleti u motor dok se ti tako zezas...
- Automobil: Lada 2107
Salio sam se da skine filter pa valjda mogu da razmislim da moze svasta da uvuce.
Ali ne slazem se sa tim da ce bez filtera ili sa visokoprotocnim filterom za vazduh da ide losije na plin.
Sto kaze Pedja samo mora da se malo presteluje
Ali ne slazem se sa tim da ce bez filtera ili sa visokoprotocnim filterom za vazduh da ide losije na plin.
Sto kaze Pedja samo mora da se malo presteluje
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
Pozdrav svima, malo ste skrenuli sa teme.
Gorstak prijatelju sipaj slobodno NIS - Nisotec SG / SAE 15W-40, to je najnovije domace mineralno ulje za koje je NIS dobio sertifikat od mnogih stranih kompanija, sto se ne dobija tek tako.
Napominjem mineralno jer za vozila tipa Lada Samara,2105,2107 nije bas preporucljivo polu sinteticko ili sinteticko ulje.
Ja sam placao litar 218 dinara na NIS pumpi, u samarin 1.3 sa zamenom filtera stalo je 3l i po meracu ulja vec je na maksimum. I posle stotinak kilometra ulje je kristalno cisto, motor radi uredno kao i pre.
Nemas potrebe da menjas ulje pre 10000km, ako vozis duze relacije ali ako istu kilometrazu predjes u gradu onda menjaj na 9000 i filter naravno.
Inace u vreme inflacije menjao sam ulje na Ladi 1500cc i na 35000km pa joj nista i dan danas ne fali ide i vuce odlicno, ali ipak ako si u mogucnosti menjaj redovno ulje. Nemoj da se opterecujes sa stranim uljima niko na ovom forumu nije dovoljno strucan da kaze koje je ulje od koga bolje niti ima potrebnu opremu da to utvrdi, to su sve subjektivne ocene koje se zasnivaju na tome kako ulje izgleda na oko, pod prstima... sto je daleko od analize hemijskog sastava i potvrdjivanja njegovih deklarisanih svojstva.
Gorstak prijatelju sipaj slobodno NIS - Nisotec SG / SAE 15W-40, to je najnovije domace mineralno ulje za koje je NIS dobio sertifikat od mnogih stranih kompanija, sto se ne dobija tek tako.
Napominjem mineralno jer za vozila tipa Lada Samara,2105,2107 nije bas preporucljivo polu sinteticko ili sinteticko ulje.
Ja sam placao litar 218 dinara na NIS pumpi, u samarin 1.3 sa zamenom filtera stalo je 3l i po meracu ulja vec je na maksimum. I posle stotinak kilometra ulje je kristalno cisto, motor radi uredno kao i pre.
Nemas potrebe da menjas ulje pre 10000km, ako vozis duze relacije ali ako istu kilometrazu predjes u gradu onda menjaj na 9000 i filter naravno.
Inace u vreme inflacije menjao sam ulje na Ladi 1500cc i na 35000km pa joj nista i dan danas ne fali ide i vuce odlicno, ali ipak ako si u mogucnosti menjaj redovno ulje. Nemoj da se opterecujes sa stranim uljima niko na ovom forumu nije dovoljno strucan da kaze koje je ulje od koga bolje niti ima potrebnu opremu da to utvrdi, to su sve subjektivne ocene koje se zasnivaju na tome kako ulje izgleda na oko, pod prstima... sto je daleko od analize hemijskog sastava i potvrdjivanja njegovih deklarisanih svojstva.
Sledeci auto Priora coupe.
To bih voleo da vidi kako ide na plin bez filtera,moze eventualno ako mu je bogata smesadjape1977 wrote:fala na pitanju, vozimo sam povremeno na plin bez filtera i moze da radi itekako. jos kad mu malo odvrnem plincugu...Pera ::
darkmensale ::
Skini ga ima jos lepse da dise
Nemoj lose da me shvatis,ali vecu glupost skoro nisi odvalio.Ako skine filter za vazduh na plinu pitanje je da li ce moci uopste da upali,a ako i uspe tesko da ce uspeti da krene.Malo vise znanja,a manji broj ovakvih poruka
Pa i to je neka vrsta tuning-a skines svu onu plastiku i filter sve do karb-a.... mada i ja znam da se on salio...dodaje ti nesto performansi ako cemo iskreno... ali ne toliko dovoljno jer ko zna sta sve moze da ti uleti u motor dok se ti tako zezas...
_________________video sam razne gluposti koje plinadzije rade tipa da ogranicavaju dotok vazduha raznim prirucnim sredstvima...kao ne moze da radi jer dobija previse vazduha...cista glupost.
inace vec 20.000vozim sa k&n filterom na plin i sve je ok, samo ga kompresorom izduvam na svakih 5-6.000km