Plin i Lada 1,6 16V
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Plin i Lada 1,6 16V
Ugradio sam sekvencionalni plin i auto ide i na plinu i na benzinu ko nevreme, ali... mali problemčić. Upaljen je chek engine. Otisao sam na podešavanje (kalibraciju) i chek engine je nestao. Medjutim, sutra ujutro se opet pojavio. Zovnem majstora i on kaze da je to što je različita mesavina plina i da tako vozim bez brige, tj. mogu da dodjem opet da skine check engine ali da će sledeća smesa gasa opet izazvati njegovo pojavljivanje. Interesuju me vasa iskustva. Pozdrav!
- finaldesign
nije to dobro... ja sam sad promijenio isparivač na istom sistemu i pojavljuje mi se check-engine lampica, problem je takav što trebam ići na štelanje elektronike za novi isparivač da bi sve bilo ok...
uglavnom check-enigne se ne smije pojavljvati, to se da naštelati sigurno 100%, ako majstor nezna teraj do drugoga jer stvar mora raditi besprijekorno. drugi je problem taj što ako stalno voziš tako nećeš znati ako budeš imao ozbiljniji kvar koji bi isto trebao upaliti check-engine lampicu a ti nećeš znati jer je već upaljena...
uglavnom check-enigne se ne smije pojavljvati, to se da naštelati sigurno 100%, ako majstor nezna teraj do drugoga jer stvar mora raditi besprijekorno. drugi je problem taj što ako stalno voziš tako nećeš znati ako budeš imao ozbiljniji kvar koji bi isto trebao upaliti check-engine lampicu a ti nećeš znati jer je već upaljena...
I ja imam isti "problem" i receno mi je prilikom ugradnje da je to normalno zato sto kompjuter ne prepoznaje tu smesu, tj. ne prepoznaje plin kao gorivo. Znaci, trebalo bi da se tu nesto nasteluje!? A koliko vam trosi lada plina? Ja sam juce bio ne jedan duzi put, i po nekom pomalo grubom proracunu cini se da je trosila oko 10 litara, a treba uzeti u obzir da sam imao otvoren put, 5. brzinu...a kad se vozikam na krace relacije, trosi vise. Koliko bi lada trebalo da trosi? Inace, vozim ladu 110, 1.5 8v. Pozdrav!
- finaldesign
Ja imam ladu 111 1.5 16V, prešao je dosad 125.000km, ugrađen je venturi plinski sistem BRC i ovako je stvar, po gradu sa jednim rezervarom plina od 38-40 litara pređem 300 kilometara. Na otvorenoj cesti sa jednim rezervoarom pređem i preko 450-500 km. Dakle to je relativno-normalno.
A sad ako troši na otvorenom 10 litara, to je malo čudno. Osim ako auto nije vozio teži teret ili je na neki način više opterećen nego inače. U svakom slučaju to je pokazatelj da plin nije dobro naštelan... Dakle pravac kod majstora i neka štela...
A sad ako troši na otvorenom 10 litara, to je malo čudno. Osim ako auto nije vozio teži teret ili je na neki način više opterećen nego inače. U svakom slučaju to je pokazatelj da plin nije dobro naštelan... Dakle pravac kod majstora i neka štela...
Moja Lada do sada troši 10 - 11 lit gasa u beogradskim guzvama.Nesa wrote:I ja imam isti "problem" i receno mi je prilikom ugradnje da je to normalno zato sto kompjuter ne prepoznaje tu smesu, tj. ne prepoznaje plin kao gorivo. Znaci, trebalo bi da se tu nesto nasteluje!? A koliko vam trosi lada plina? Ja sam juce bio ne jedan duzi put, i po nekom pomalo grubom proracunu cini se da je trosila oko 10 litara, a treba uzeti u obzir da sam imao otvoren put, 5. brzinu...a kad se vozikam na krace relacije, trosi vise. Koliko bi lada trebalo da trosi? Inace, vozim ladu 110, 1.5 8v. Pozdrav!
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Kada se upali check engine jako je bitno pogledati kod greške, a u nekim slučajevima i "freeze frame data" ili podatke u trenutku uključivanja greške.
Ako je smjesa neispravna onda ti se vjerojatno javi "system too lean" ili "system too rich", što će reći da je smjesa presiromašna ili prebogata.
Presiromašnu ili prebogatu smjesu javlja lambda sonda koja mjeri količini kisika u ispušnim pinovima, što znači da nema veze sa vrstom goriva koja se koristi. Dakle check engine ne smije raditi prilikom vožnje na plin, ako je sustav dobro podešen.
Ako voziš sa presiromašnom smjesom temperaturno opterećenje ispušnih ventila je veće nego normalno i postoji mogućnost izgaranja ispušnih ventila, ako voziš sa prebogatom smjesom auto troši više, dakle paljenje check engina nije jedina posljedica loše smjese.
Uz navedene posljedice može se javiti i missfire itd, dakle check engine obavezno rješavati.
Naravno sve ovo vrijedi ako se ugradi odgovarajući sistem za taj auto, ako si ugradio sekvent onda je to to i mora raditi. Ako ugradiš obični venturi onda ne možeš kontrolirati smjesu i ne možeš izbjeći check engine. Drugim riječima check engine je posljedica lošed sistema, a ne plina kao goriva.
Ako je smjesa neispravna onda ti se vjerojatno javi "system too lean" ili "system too rich", što će reći da je smjesa presiromašna ili prebogata.
Presiromašnu ili prebogatu smjesu javlja lambda sonda koja mjeri količini kisika u ispušnim pinovima, što znači da nema veze sa vrstom goriva koja se koristi. Dakle check engine ne smije raditi prilikom vožnje na plin, ako je sustav dobro podešen.
Ako voziš sa presiromašnom smjesom temperaturno opterećenje ispušnih ventila je veće nego normalno i postoji mogućnost izgaranja ispušnih ventila, ako voziš sa prebogatom smjesom auto troši više, dakle paljenje check engina nije jedina posljedica loše smjese.
Uz navedene posljedice može se javiti i missfire itd, dakle check engine obavezno rješavati.
Naravno sve ovo vrijedi ako se ugradi odgovarajući sistem za taj auto, ako si ugradio sekvent onda je to to i mora raditi. Ako ugradiš obični venturi onda ne možeš kontrolirati smjesu i ne možeš izbjeći check engine. Drugim riječima check engine je posljedica lošed sistema, a ne plina kao goriva.
Ugradio si sekvencijalni sistem, tako da ceck engine nesme da se pali.
To sa lambda sondom i smesom je tacno. Smesa plina i vazduha i smesa benzina i vazduha pri sagorevanju nije ista. Zato kod sekvencijalnog sistema postoji njegov ECU, koji laicki receno premoscuje razlike u podacima dobijenih sa senzora motora i salje podatke ECU-u automobila kao da vozis na benzin. Takodje gasni ECU koristeci podatake dobijene sa lambda sonde i protokomera dozira kolicinu plina u diznama.
Idi do majstora da ti lepo nasteluje plinski uredjaj ili kako je finaldesign rekao idi kod nekog ko to zna da uradi.
99% je da ti je prebogata smesa (potrosnja di sama kazuje)
To sa lambda sondom i smesom je tacno. Smesa plina i vazduha i smesa benzina i vazduha pri sagorevanju nije ista. Zato kod sekvencijalnog sistema postoji njegov ECU, koji laicki receno premoscuje razlike u podacima dobijenih sa senzora motora i salje podatke ECU-u automobila kao da vozis na benzin. Takodje gasni ECU koristeci podatake dobijene sa lambda sonde i protokomera dozira kolicinu plina u diznama.
Idi do majstora da ti lepo nasteluje plinski uredjaj ili kako je finaldesign rekao idi kod nekog ko to zna da uradi.
Sve sam provalio. Ja imam gasni kompjuter Oscar Europagas (ima sajt http://www.europegas.pl/?lang=en&content=support) gde sam našao podatke i softwer za calibaraciju. Nasao sam i RS232 i povezao sa kompjuterom gasa i uvek mogu izgasiti check engine sa autocalibracijom ali... Kalorična vrednost gasa (odnos butana i propana) od punjenja do punjenja varira tako da uvek treba podešavati. Ja nemam laptop pa ga moram stalno posudjivati
Uglavnom, štelovanje gasnog kompjutera nije neka akcija. Pozdrav!
U pravu si za siromašnu i prebogatu smesu, ali ako auto vuče i troši u gradskoj voznji stani - kreni 10 ili 11 lit plina onda je to to. Pozdrav!rascho wrote:Kada se upali check engine jako je bitno pogledati kod greške, a u nekim slučajevima i "freeze frame data" ili podatke u trenutku uključivanja greške.
Imaš full sekvenc? Proveri koji gasni kompjuter imaš (pise na njemu) i na netu proveri sve o njemu ili samo javi pa cu ti ja pogledati. Pozdrav!Nesa wrote:I ja imam isti "problem" i receno mi je prilikom ugradnje da je to normalno zato sto kompjuter ne prepoznaje tu smesu, tj. ne prepoznaje plin kao gorivo. Znaci, trebalo bi da se tu nesto nasteluje!? A koliko vam trosi lada plina? Ja sam juce bio ne jedan duzi put, i po nekom pomalo grubom proracunu cini se da je trosila oko 10 litara, a treba uzeti u obzir da sam imao otvoren put, 5. brzinu...a kad se vozikam na krace relacije, trosi vise. Koliko bi lada trebalo da trosi? Inace, vozim ladu 110, 1.5 8v. Pozdrav!
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
E ovdje ima pogrešnih informacija. LCS sistem vara benzinski kompjuter šaljući mu pogrešnu informaciju sa lambda sonde, sekvent to ne radi. Sekvent je u mogućnosti toliko precizno nariktati smjesu plina i zraka da je očitanje lambda sonde u granicama normale i ne dolazi do prijavljivanja greške. Ipak su plinski sustavi dosta evoluiraliborcham wrote:Ugradio si sekvencijalni sistem, tako da ceck engine nesme da se pali.
Tačno. Za sekvenc plin i plin uopšte nije bitna lambda sonda i katalizator.rascho wrote:E ovdje ima pogrešnih informacija. LCS sistem vara benzinski kompjuter šaljući mu pogrešnu informaciju sa lambda sonde, sekvent to ne radi. Sekvent je u mogućnosti toliko precizno nariktati smjesu plina i zraka da je očitanje lambda sonde u granicama normale i ne dolazi do prijavljivanja greške. Ipak su plinski sustavi dosta evoluiraliborcham wrote:Ugradio si sekvencijalni sistem, tako da ceck engine nesme da se pali.
Lambda sonda je bitno sa aspekta voznje na benzin jer bez paljenja na benzin pri hladnom motoru nemozes upaliti auto dok se ne digne temperatura na 30 do 40 stepeni (zavisi kako je podešeno). Čak, možete skinuti katalizator (koji košta od 30 do 100 eura pa i više zavisno od auta) i zameniti ga sa običnom cevkom i dobicete manju potrošnju.