Pamet u glavu

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Goxxy

Post by Goxxy »

choksi wrote:Pre par dana sam bio u Bosni i da vidite kako se u federaciji poštuje ograničenje od 50 u gradu ali nema kod pandura babe dede i ostala rodbina. Naš novi zakon se donosi već 5 godina a nije problem u njemu već u sprovođenju i poštovanju.Ko žuri neka krene na vreme, jer ko što se iz istorije zna Marko kraljević nije kasno stigao nego je kasno krenuo.
Tačno tako. U RS radarske patrole su jasno vidljive, radari su na tripodu i nema trikova kao kod nas - zabiju se u žbunje i zaustave vozila gde im se god ćefne, pa makar to ugrozilo saobraćaj.

Sadašnji ZOOBS i ZOBS su katastrofalno stari (trideset i kusur godina, ako ne grešim) i novi su gotovi od još pre godinu i po dana i samo se čeka skupštinsko usvajanje da bi stupilo na snagu. Problem je u mnogo toga - u starom zakonu, glupavim i zastarelim pravilima, neefikasnom kažnjavanju prestupnika, kao i neselektivnom kažnjavanju. Problem je i u samoj saobraćajnoj policiji koja umesto da bude dobar uzor i primer, prvi krše isti zakon na koji se pozivaju i izazivaju revolt građana koji se tih pravila pridržavaju.

Krajnje rešenje:
- Donošenje i SPROVOĐENJE novog zakona o saobraćaju
- Konačno uvođenje kaznenih poena
- Paprene kazne, kao što je Slađa rekla - ja bih stavio da je nevezivanje pojasa najmanje 30-35 evra.
- Kontrola rada policije od strane unutrašnje kontrole i samih građana
- Učenje budućih vozača (časovi) trebali bi da traju i do godinu dana
- Pojačavanje i žestoko pooštravanje kontrole vozila na tehničkom pregledu
- Neselektivno kažnjavanje vozača (u smislu bogatijih ili siromašnijih vozača, tj. na osnovu kola)
- Selektivno odstranjivanje vozača koji se ne žele povinovati novim pravilima - trajno oduzimanje vozačke dozvole
- Revizija svih idiotski rešenih problema na putevima - recimo nelogičnih ograničenja ili zabrana, koje bi se rešavale na osnovu pisama građana. Ovo je bio moj predlog, čak smo pričali o tome na fakultetu, nažalost ovo nije uključeno u novi zakon.

Dakle - stimulisati dobro ponašanje vozača, time što bi im se posle godinu-dve dana bez napravljenog prekršaja brisali kazneni poeni od ranije i kažnjavanje onih koji se ne mogu povinovati - dodatni časovi, ponavljanje vozačkog ispita ili kao što rekoh već - oduzimanje vozačke dozvole. I to po mom mišljenju, ne samo za jednu kategoriju - već za sve odjednom. Isto važi i za zabranu - po mom mišljenju ako imaš zabranu upravljanja vozilom, trebao bi da imaš zabranu za sve kategorije, a ne samo za tu.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

s-lada

Post by s-lada »

goxxy, svaka cast

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Tačno je da su u BiH pooštrili kontrole na putu, ograničenje se itekako poštuje pogotovo u naseljenom mjestu i to u federalnom djelu ove zemlje. Juče sam se vratio sa ljetovanja u Hrvatskoj. Kako motoristi tamo cepaju pa to nije normalno. Izvode vratolomije i slalome između šlepera, prelaze preko pune linije i sl. I na kraju ishod u večernjem dnevniku je poražavajući. Poginuli i slomljeni su mahom ti isti ludi motoristi.
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

s-lada

Post by s-lada »

moji sinovi ce za 18 rodjendan dobiti na poklon trotinete, naravno ako budu pazljivi :wink:

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

s-lada wrote:moji sinovi ce za 18 rodjendan dobiti na poklon trotinete, naravno ako budu pazljivi :wink:
Najbolje je da im uzmes Ladu 2105 staru 20 i kusur godina sa motorom tik pred generalnu i skrenes im paznju da generalnu placaju oni :) Da vidis kako voze polako fino i kulturno :D
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Vigi

Post by Vigi »

Shone89 wrote:
s-lada wrote:moji sinovi ce za 18 rodjendan dobiti na poklon trotinete, naravno ako budu pazljivi :wink:
Najbolje je da im uzmes Ladu 2105 staru 20 i kusur godina sa motorom tik pred generalnu i skrenes im paznju da generalnu placaju oni :) Da vidis kako voze polako fino i kulturno :D
hahahhahha legendarno... al da generalno placaju oni...
:lol: :lol:

s-lada

Post by s-lada »

good id :lol: ea

Shone89

Post by Shone89 »

Ja to iz licnog iskustva :D

borcham

Post by borcham »

Koliko ja znam, radara po evropi ima puno. Samo sto je njihova namena preventivna t.j. vozaci znaju gde su radari i voze sporo. A ako su radari na svaki kilometar, na svakom nadvoznjaku na auto putu i gde god je zgodno postaviti ih, onda znaci da ce vozaci barem 60-70% predjene deonice postovati brzinu. Kod nas je obratno. Sta vredi sto te je policija uhvatila da si prekoracio brzinu kad si je vec prekoracio i ko zna koliko kilometara unazad vozio prebrzo. Platis kaznu i kazes "necu vise majke mi". Pazis jedno mesec-dva pa jovo nanovo.

Sto kaze jedna narodna poslovica "Ne use..e se covek sto je WC daleko nego sto kasno krene" (izvinjavam se na izrazu ali tako glasi poslovica :D )

s-lada

Post by s-lada »

sta pazis mesec-dva, cim im zamaknes iza krivine das gas, jos ako je neko iza tebe....

Shone89

Post by Shone89 »

s-lada wrote:sta pazis mesec-dva, cim im zamaknes iza krivine das gas, jos ako je neko iza tebe....
Ne ne ne ne tako nikada neces poleteti :P Uvek pustis trkacha ispred sebe i drzis odstojanje :) ako on gazi gazi i ti, chim primetis da kochi kochi i ti :D Panudri uvek hvataju prvog - on na*ebe a ti prodjes sa 60 :)

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Shone89 wrote:
s-lada wrote:sta pazis mesec-dva, cim im zamaknes iza krivine das gas, jos ako je neko iza tebe....
Ne ne ne ne tako nikada neces poleteti :P Uvek pustis trkacha ispred sebe i drzis odstojanje :) ako on gazi gazi i ti, chim primetis da kochi kochi i ti :D Panudri uvek hvataju prvog - on na*ebe a ti prodjes sa 60 :)
Meni je se desila sasvim obrnuta situacija jurio sam trkaca i umesto njega da zaustave oni mene , grrrrr :evil: :evil: :evil: svadjao sam se samo zbog takvog njihovog postupanja i proshao sa opomenom sva sreca pa sam poznavao matorog pandura dok je klinac pokushavao da izigrava neku vlast .......... hahahahahaha ........ :mrgreen:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

s-lada

Post by s-lada »

mislila sam kada prodjes radar, kada ides prema njima ionako ti svi blicaju.

Shone89

Post by Shone89 »

s-lada wrote:mislila sam kada prodjes radar, kada ides prema njima ionako ti svi blicaju.
To samo mi Srbi razumemo, osecam da se stranci chudo zasto im neko ablenduje iz kontra smera :D

choksi
Automobil: 111

Koliko ste tolerantni

Post by choksi »

U životu prihvatamo svakojake razlike i nesavršenosti i nikome nećemo zameriti (ili još gore da ga bijemo) zato što muca ili ćopa ili sl. A u saobraćaju ako niste savršeni i neradite onako kako bi ja to uradio je.... ću vam sve po spisku, a ako se buniš izaći ću da ti fizički pokažem ko sam i šta sam. Zašto sam se raspisao? Evo vam primer pa se nađite:
Vozite brzom trakom autoputa kroz grad i to 30tak km/h brže od dozvoljenog. U jednom trenutku vozilo iz srednje trake počinje preticanje đubretarca i iseče vas tako da morate naglo da kočite i bežeći u levo zakačite malo bankinu i imate 30-50e štete. Vi:
1. Ostajete na licu mesta i čekate policiju zapisavši deo reg. broja vozila koje vas je iseklo.
2.Stajete, vidite šta je bilo i pošto ni sami niste poštovali brzinu odlazite kući sa mišlju da drugi put vozite sporije.
3. Jurite vozilo i ablendujete mu i svirate dok nestane a onda se dogovorite oko štete
4.Dajete gas ubacujete se ispred vozila i kočite u mestu rešeni da mu je... mater i da ga vi naučite pameti i kako se vozi

Post Reply