Stelovanje farova na samari
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- mishonnium
Stelovanje farova na samari
Ciao,
ima li neko informaciju o stelovanju samarinih farova? Cuo sam kao stane se nesto ispred zida na 10m pa onda nesto kao levi nizi a desni vislji... Nemam pojma kako to nastelovati. Oni u servisu takodje pojma nemaju iako imaju uredjaj za tu namenu.
hvala
ima li neko informaciju o stelovanju samarinih farova? Cuo sam kao stane se nesto ispred zida na 10m pa onda nesto kao levi nizi a desni vislji... Nemam pojma kako to nastelovati. Oni u servisu takodje pojma nemaju iako imaju uredjaj za tu namenu.
hvala
Pozdrav svima... LAJKA JE MAJKA...
generalno za sve automobile isto:
u sumrak stanes na 10m od zida i gadjas da ti centar snopa farova bude u visini kolena. trebalo bi da levi baca malo nize od desnog da ne zaslepljujes vozace koji ti idu u susret. na putu bi trebalo da levi osvetljava do 40m a desni 45-50. levi treba da bude usmeren malo u desno, tako da leva ivica snopa levog fara bude max 1m levo od ivice auta. desni far takodje malo u desno tako da snop fara zahvata od sredine puta udesno do 2m od desne strane auta. sa tako nastelovanim farovima neces zaslepljivati vozace koji ti idu u susret, bice ti dobro osvetljena desna ivica puta da vidis rupe pesake i sl, imaces unapred 40-50m preglednost sa srednjim svetlima a 70-80 sa dugackim.
ako cesto vuces pun gepek ili cesto imas putnike na zadnjem sedistu, steluj farove da bacaju 10m krace jer kad opteretis zadnji deo auta, prednji se ispravi pa onda farovi bacaju predaleko.
generalno kola sa 4 odvojena fara imaju bolje osvetljenje jer mozes da ih stelujes nezavisno srednja i duga svetla
u sumrak stanes na 10m od zida i gadjas da ti centar snopa farova bude u visini kolena. trebalo bi da levi baca malo nize od desnog da ne zaslepljujes vozace koji ti idu u susret. na putu bi trebalo da levi osvetljava do 40m a desni 45-50. levi treba da bude usmeren malo u desno, tako da leva ivica snopa levog fara bude max 1m levo od ivice auta. desni far takodje malo u desno tako da snop fara zahvata od sredine puta udesno do 2m od desne strane auta. sa tako nastelovanim farovima neces zaslepljivati vozace koji ti idu u susret, bice ti dobro osvetljena desna ivica puta da vidis rupe pesake i sl, imaces unapred 40-50m preglednost sa srednjim svetlima a 70-80 sa dugackim.
ako cesto vuces pun gepek ili cesto imas putnike na zadnjem sedistu, steluj farove da bacaju 10m krace jer kad opteretis zadnji deo auta, prednji se ispravi pa onda farovi bacaju predaleko.
generalno kola sa 4 odvojena fara imaju bolje osvetljenje jer mozes da ih stelujes nezavisno srednja i duga svetla
j***** auto bez kardana
- mishonnium
sta tu imas da se zezas? 5 minuta posla. ne uspe bas svakom iz prve ali ako prvi put ukapiras gde gresis, drugi put je savrsenoNajbolje je da oteras auto u Auto Moto Savez Srbije tj njihovu sluzbu za tehnicki pregled,ja sam se zezao sa tim stelovanjem i na kraju digao ruke i otisao kod njih,300 kinti me kostalo stelovanje,lik neki sto tamo radi namestio mi farove onako po PS-u sad svetle kao zmaj
j***** auto bez kardana
- mishonnium
Ma nemam pojma, probao sam da nastelujem po mraku, 10m od zida, sve po uputstvima. Namestio sam ih da biju nebu pod oblake, ne vredi, video sam oluk zgrade, hehe. Na posletku sam ih nastelovao onako, "ofrlje", po osecaju. Nemam pojma kako bi trebalo da svetle ali sada makar nesto vidim.
Pozdrav svima... LAJKA JE MAJKA...
Jel zna neko (i dal je probao) dal mogu da se namontiraju Osram Night Breaker sijalice na samaru?Gledah pre neki dan neki test na netu izmedju njih i klasicne halogene sijalice, ova Osramova bolja za nekih 30% u proseku.Takodje sam gledao pre neki dan u prodavnici,sama sijalica na sebi ima 2 kontakta fiksna(samarin konektor ima 3 lezista)ali takodje ima i jedan mali kablic sa metalnim konektorom koji izgleda ide u leziste tog treceg kontakta.Ako je neko probao bio bih veoma zahvalan da znam dal da se 'istapiram' ili ne