"Stakla na struju"

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

canonlbp

"Stakla na struju"

Post by canonlbp »

Pozz svima...
Kako vidite ja sam ovdje novi član (vidio sam da prekoravate one što se ne predstave, pa sam se ja naravno predstavio,hehehe). Sve pohvale...
Nego da i ja se konačno požalim na svoj problem, a to su električni podizači stakala (što bi neki kad prodaju auto rekli STAKLA NA STRUJU :? ). Problem je u tome što se stalno kvare, i uvjek je nešto drugo... 1X se otkačila sajla na zadnjim desnim vratima, 2X šine, vodilice (ili kako se već zove) prednji levi vrata su dizale prozor ukrivo i naravno se nije mogao podići do kraja itd, kako reče,"uvijek nešto drugo". Nekako to uvijek uspijem sklepati, ali volio bih da mi preporučite kakvo trajnije i kvalitetnije rješenje. Komšija mi je predložio da probam staviti delove sa nekog drugog auta, ali sa kojega paše... Hm... Što su vaše preporuke?
Riječ je o LADI 110, sedan, 2003.

p.s.

Pročitao sam negdje na forumu da je u nekih 110-ki SAMARIN mjenjač (ako sam dobro razumio). Zanima me da li je to slučaj i kod mene? :?:

finaldesign

Post by finaldesign »

i ja sam imao "razne" probleme sa podizačima na 111-ici, uglavom su se zapekli motori, pa sam ih skidao i podmazivao, vraćao natrag i svi rade OK i dan danas... ali sad imam drugi problem, na suvozačkim vratima se zapetljala sajla na onom koloturu na koji se namotava kod motorića, i nikako je nemogu naravnati i vratiti natrag - čini mi se da ću taj problem morati riješiti u ovlaštenom servisu...

nikolabg

Post by nikolabg »

uf ti podizaci stakala........................ :(((((
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

2107

Post by 2107 »

Zato 2107 i nema problema! :mrgreen:

m.ico

Post by m.ico »

problem koji nacesce se javlja sa podizacima je prouzrokovan od lose nastelovanih vodilica, pa stakla idu nakrivo i tako opterecuju motori ,koji pa imaju plasticni zupcanici koji se lako ostete. Ima mogucnost da se ti zupcanici naprave od mesinga i tako se resi jedan problem.Ali ipak vaznije je resiti onaj pravi-da se staklo krece ravnomerno. Kod moje suvozacke vrate nakon vise pokusaja da se to nasteluje doslo je do zakljucka da je drzac stakla,(ona plocica sa dve rupe sa navojima) je fabricki lose zapertlovana pa tako sam odustao od daljni pokusaji da to opravim.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Kod mene je na vozačkoj strani staklo ispadalo iz vodilice kada se spusti do kraja, a onda bi se vratilo kada se digne, ali se je užasno teško dizalo i motorić se je patio. Onda sam malo poravnao vodilicu (lako se savija rukom) i od tada sve pet.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

sasa260374

Post by sasa260374 »

Ima mogucnost da se ti zupcanici naprave od mesinga i tako se resi jedan problem
Da li ti zupcanici imaju da se kupe negde u Beogradu ili u Srbiji?
Sasa

Wolfy

Post by Wolfy »

Jel moze nekako da se popravi motorcic? da se zamene cetkice ili sta vec... ili mu nema spasa?!!

finaldesign

Post by finaldesign »

Wolfy wrote:Jel moze nekako da se popravi motorcic? da se zamene cetkice ili sta vec... ili mu nema spasa?!!
može, ima 2 šarafa na sredini, koja odvrneš i otvoriš motorić... očisti čahuru motorića ako je zahrđalo ili upeklo se, i podmaži tovatnom masti sve dijelove koji imaju zupčanike, ili lagere...
četkice se isto mogu zamijeniti, samo je pitanje gdje ćeš ih nabaviti odgovarajuće... :wink:

ali po mom iskustvu nikad nije bio problem u četkicama, već u tome što se loša ruska mast zapeče i tako se zaglavi motorić... ili propusti vodu, pa zahrđa osovina, u dnu motorića gdje bi trebalo biti masti da se lakše vrti....

također se dešava da se zapeče "rotor" motorića, pa svi bakreni kontakti pocrne... treba ih finom šmirglom očistiti tako da četkice imaju dobar kontakt - to se dešava kada ljudi drže tipku za dizanje ili spuštanje prozora predugo, tj. drže ju a prozor je već spušten ili podignut do kraja, pa se motorić muči....

djmiros

Post by djmiros »

može, ima 2 šarafa na sredini, koja odvrneš i otvoriš motorić... očisti čahuru motorića ako je zahrđalo ili upeklo se, i podmaži tovatnom masti sve dijelove koji imaju zupčanike, ili lagere...
četkice se isto mogu zamijeniti, samo je pitanje gdje ćeš ih nabaviti odgovarajuće...

ali po mom iskustvu nikad nije bio problem u četkicama, već u tome što se loša ruska mast zapeče i tako se zaglavi motorić... ili propusti vodu, pa zahrđa osovina, u dnu motorića gdje bi trebalo biti masti da se lakše vrti....

također se dešava da se zapeče "rotor" motorića, pa svi bakreni kontakti pocrne... treba ih finom šmirglom očistiti tako da četkice imaju dobar kontakt - to se dešava kada ljudi drže tipku za dizanje ili spuštanje prozora predugo, tj. drže ju a prozor je već spušten ili podignut do kraja, pa se motorić muči....
Pogledaj negde i medju mojim odgovorima-porukama kako sam ja to sredio

Wolfy

Post by Wolfy »

Ok, hvala, sad jos samo da nadjem malo vremena da probam da ga popravim :P

finaldesign

Post by finaldesign »

ja sam sredio svoje, pogledajte post pod rubrikom "uradi sam" kako se sređuje podizač i motorić...

evo i link na upute za reparaturu elektricnik podizaca viewtopic.php?t=1757&highlight=

djmiros

Post by djmiros »

Da li ti zupcanici imaju da se kupe negde u Beogradu ili u Srbiji?
I meni treba veliki zupcanik , gde ima da se kupi :?:

Wolfy

Post by Wolfy »

Jel si probao da vidis da li imaju u ruski ili ukr-u?

djmiros

Post by djmiros »

Jel si probao da vidis da li imaju u ruski ili ukr-u?
Nisam jos nigde trazio jer mi treba i kataloski broj. Takodje treba da kupim i filter vazduha-polena salona, levi far, indikator ukljucenih svetla za maglu...

Post Reply