Prosvir'o dihtung glave
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- josif visarionovic
- Site Admin

Ti malac da ćutiš 
Miljane, ne samo da je promenjen dihtung, već je sređeno i sve što se moglo srediti. Karike su se morale menjati, a onda kada smo bolje pogledali klipove videli smo da su u međuprostoru karika naprsla dva klipa. Realno, mislili smo da su samo dihtunzi u pitanju, ali kada smo videli klipove shvatili smo da je u tome najveća caka i razlog čak i za svojevremeno izduvavanje veće količine uljane pare u kućište filtera vazduha. Sada imam kompletno sređen motor, jeste malo jače koštalo, ali Sputnik prede kao mače i radi tako tiho da je to za neverovati.
Šta je menjano?
Klipovi, karike, leteći ležajevi, kompletni dihtunzi i semerinzi, kablovi, svećice, vodena pumpa, razvodna kapa, razvodna ruka, druk ležaj, ravnana glava, hilznovan je blok (vraćen na standard), štelovani ventili, promenjeno ulje, filter ulja, klinasti kaiš, zupčasti kaiš... Naravno, promenjene su i felne i gume, ofarban blok, glava, i još po nešto, više se ni ja ne sećam
Delovi za motor i kompeltna mašinska obrada - 300e
Felne - 230e
Gume - 125e
Ruke - neću da kažem, drugar mi je dao dobru cenu
Evo slika i video zapisa sa kompletne akcije.
Montiranje felni
Farbanje bloka
Farbanje glave
Razrađivanje motora
Biće novije slike opranog Sputnika sa boljim slikama motora u kolima, jer se auto već kotrlja naveliko
E, da - one 13" felne sa gumama su i dalje na prodaju
Miljane, ne samo da je promenjen dihtung, već je sređeno i sve što se moglo srediti. Karike su se morale menjati, a onda kada smo bolje pogledali klipove videli smo da su u međuprostoru karika naprsla dva klipa. Realno, mislili smo da su samo dihtunzi u pitanju, ali kada smo videli klipove shvatili smo da je u tome najveća caka i razlog čak i za svojevremeno izduvavanje veće količine uljane pare u kućište filtera vazduha. Sada imam kompletno sređen motor, jeste malo jače koštalo, ali Sputnik prede kao mače i radi tako tiho da je to za neverovati.
Šta je menjano?
Klipovi, karike, leteći ležajevi, kompletni dihtunzi i semerinzi, kablovi, svećice, vodena pumpa, razvodna kapa, razvodna ruka, druk ležaj, ravnana glava, hilznovan je blok (vraćen na standard), štelovani ventili, promenjeno ulje, filter ulja, klinasti kaiš, zupčasti kaiš... Naravno, promenjene su i felne i gume, ofarban blok, glava, i još po nešto, više se ni ja ne sećam
Delovi za motor i kompeltna mašinska obrada - 300e
Felne - 230e
Gume - 125e
Ruke - neću da kažem, drugar mi je dao dobru cenu
Evo slika i video zapisa sa kompletne akcije.
Montiranje felni
Farbanje bloka
Farbanje glave
Razrađivanje motora
Biće novije slike opranog Sputnika sa boljim slikama motora u kolima, jer se auto već kotrlja naveliko
E, da - one 13" felne sa gumama su i dalje na prodaju
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
Obzirom da je urađena na 65.000 generalna, a sada na 128.200, a i da je prva generalna loše urađena - dobro je i izdržala. Sa ovako urađenim motorom ne gine joj jedno dodatnih 100.000, ako ne i 150.000.
Nego... kako vam se čini Lajka sa novim cipelicama?
Nego... kako vam se čini Lajka sa novim cipelicama?
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- josif visarionovic
- Site Admin

Iskreno, stare felne su mi se vise svidjale. Nemoj da se ljutis, ali za lovu koju si dao za nove felne si mogao stare da hromiras, najnovijom tehnologijom nanosenja hroma ne aluminijum i druge cvrste materijale(plastiku, drvo, sve metale...).
Ta firma od mog prijatelja ce se predstaviti na sajmu automobila, pa mozete videti kako sve to izgleda.
Ta firma od mog prijatelja ce se predstaviti na sajmu automobila, pa mozete videti kako sve to izgleda.
- josif visarionovic
- Site Admin

- letnjikovac
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Pravo da ti kazem, i meni se one stare vise svidjaju. Slazem se sa Markom da su ovakve najcesce, vecina ima takve i mogu se nadji dosta jeftinije, za te pare mogao si mnogo bolje da uzmes, neke karakteristicne koje se ne srecu toliko cesto.
Jel 14-ice, koja dimenzija guma ?
Jel ona Skala na 10. slici ima iste felne i dimezije guma (14-ice) ?
Pitam zato sto cu i ja uskoro da stavim 14-ice.
Inace, svaka cast za generalnu, kako ide sad ?
Pozdrav
Jel 14-ice, koja dimenzija guma ?
Jel ona Skala na 10. slici ima iste felne i dimezije guma (14-ice) ?
Pitam zato sto cu i ja uskoro da stavim 14-ice.
Inace, svaka cast za generalnu, kako ide sad ?
Pozdrav
- josif visarionovic
- Site Admin

Jel mi se cini ili je majstor "siroke ruke" koristio crveni silikon?
Nije bas "majstorski" i nema potrebe bas svuda da se stavlja, da izbija na sve strane. Kada su kvalitetni dihtunzi, nema potrebe za tako nesto.
Estetski bolje izgleda kada se umesto crvenog, koristi crni Wurth ili neki drugi kvalitetniji silikon za dihtovanje.
Nije bas "majstorski" i nema potrebe bas svuda da se stavlja, da izbija na sve strane. Kada su kvalitetni dihtunzi, nema potrebe za tako nesto.
Estetski bolje izgleda kada se umesto crvenog, koristi crni Wurth ili neki drugi kvalitetniji silikon za dihtovanje.
Stare su me felne smorile jer je u pitanju čak 12 krakova koji se uvlače na unutra i cela felna je takva da uvuče točak unutra. Oduvek sam želeo da imam 14" petokrake, ali mi se nije dalo... do pre neki dan
Nove su 14", Fondmetal, 6 jot-a, Fondmetal, a gume su 185 60 R14, Barum Bravuris - u savršenom su stanju, samo balansiranje je proteklo izuzetno lako. Prezadovoljan sam kako sada leži na putu, mnogo bolje u odnosu na prethodnu kombinaciju. Stabilnije je, tiše, a povrh svega i atraktivnije 
Josife, karike i klipovi su Kolbenschmidt, mogao si da vidiš na slici
Što se tiče ležajeva... hm, ne mogu da se setim skroz, u pitanju je kotorska fabrika ležajeva. Legli su bez ikakvih problema.
A što se tiče silikona, nijedan dithung za Samaru nije perfektan. To znam iz iskustva, šta god da je trebalo da se dihtuje, moralo je da se "ubedi" sa silikonom. Meni ne deluje ružno ako ima više silikona, pa neka je i crveni. Primera radi samo, dihtung poklopca ventila je morao da se dodatno "ubeđuje" jer je posle prvog stavljanja već počeo malo šiškiti ulja
Miljane, Skala sa slike ima 13" felne, sa nekim ludim dimenijama guma, užim i tanjim profilom. Neću da lupam, ali je nešto tipa 175 65 R13.
Elem, za sada ide jako sporo
Ne smem da je cimam uopšte do zatezanja glave i da je baš arčim, vozim kao penzioner i to po jajima
Ali, svakako je motor tiši i prijatniji za vožnju, jednostavno - sve je tiše, mirnije i naravno - novije. Videćemo kako će da radi posle kompletne razrade i zatezanja glave.
Josife, karike i klipovi su Kolbenschmidt, mogao si da vidiš na slici
A što se tiče silikona, nijedan dithung za Samaru nije perfektan. To znam iz iskustva, šta god da je trebalo da se dihtuje, moralo je da se "ubedi" sa silikonom. Meni ne deluje ružno ako ima više silikona, pa neka je i crveni. Primera radi samo, dihtung poklopca ventila je morao da se dodatno "ubeđuje" jer je posle prvog stavljanja već počeo malo šiškiti ulja
Miljane, Skala sa slike ima 13" felne, sa nekim ludim dimenijama guma, užim i tanjim profilom. Neću da lupam, ali je nešto tipa 175 65 R13.
Elem, za sada ide jako sporo