Lezajevi prednjih tockova
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
Lezajevi prednjih tockova
Posto hocu da zamijenim lezaj na prednjem tocku lade nive,interesuje me zna li neko koliko treba stegnuti novi lezaj sa kilo-kljucem, posto ako se prestegne puca.
ne znam bas za krug i po ali stegne se od oka taman toliko da se glavcina okrece kad je zavrtis rukom a da nema lufta kad cimas.zamijenio sam lezaj na tocku,procedura stezanja je sledeca:
stegne se najvise sto moze i onde se opusti za krug ipo,i tu se matica osigura,i to je to
i meni svaki put iscuri visak masti posle zamene lezaja. normalna stvar.secam se da mi je na staroj nivi majstor nesto bio zeznuo... prvog dana po zameni lezaja iscurela je neka mast iz tocka, verovatno od lezaja. kako-zasto pojma nemam ali mi se cini da ima tu neki semering. medjutim, to je tako islo bez posledica sve dok je nisam prodao
j***** auto bez kardana
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
Centralna matica na Nivi se steže na 19.6Nm+dodatnih 6.8Nm.
Ja sam moje stezao na 28Nm,jer mi je na moment ključu to najmanja skala.
Svaki ležaj mora imati određeni zazor.
Ne mora značiti da će ležaj pući ,ali je pretegnuti ležaj više opterećen,i brže propada tokom eksploatacije.
Ležaj u točku kod Nive može imati zazor u okvirima 0.01-0.07 mm
U ležajeve ide 40gr. masti.
Ja sam moje stezao na 28Nm,jer mi je na moment ključu to najmanja skala.
Svaki ležaj mora imati određeni zazor.
Ne mora značiti da će ležaj pući ,ali je pretegnuti ležaj više opterećen,i brže propada tokom eksploatacije.
Ležaj u točku kod Nive može imati zazor u okvirima 0.01-0.07 mm
U ležajeve ide 40gr. masti.
- na benzinskoj me vole
Pozdrav driverima
Jučer krenem sa parkinga i ležaj kotača kojeg sam promjenio počne jako šumiti iz čista mira. Skinem maticu zategnem do kraja otegnem i zabijem maticu. Ide dobro ali u oštrim zavojima opet huči, danas sam je još slabije zategnuo.
Ne mogu vjerovati da mi je ležaj gotov za 5000 km . Naime stavio sam dosta masti praktički napunio kavez od ležaja , stegnuo sam da nema lufta ali da se kotač može
okretati , promjenio sam i obadva prstena po kojima valjčići ( koji se izbijaju) se vrte i stavio nove semeringe.
Šta sad to znači pa jel ležaj može otkazati pun masti na nepunih 5000 km , šta ta buka upće znači , siguran sam da je ležaj .
Ne razumjenm dali to može uzrokovati višak masti i prejako zatezanje ..
Fala
Jučer krenem sa parkinga i ležaj kotača kojeg sam promjenio počne jako šumiti iz čista mira. Skinem maticu zategnem do kraja otegnem i zabijem maticu. Ide dobro ali u oštrim zavojima opet huči, danas sam je još slabije zategnuo.
Ne mogu vjerovati da mi je ležaj gotov za 5000 km . Naime stavio sam dosta masti praktički napunio kavez od ležaja , stegnuo sam da nema lufta ali da se kotač može
okretati , promjenio sam i obadva prstena po kojima valjčići ( koji se izbijaju) se vrte i stavio nove semeringe.
Šta sad to znači pa jel ležaj može otkazati pun masti na nepunih 5000 km , šta ta buka upće znači , siguran sam da je ležaj .
Fala
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !
ja sam lezajeve na prednjem levom tocku promenio u subotu. simptomi su bili isti kao kod tebe, to sto se cuje da shumi ili ''struze'' kod mog slucaja disk kocnica naleze na onaj profil gde se montiraju obloge za kocenje i ostecen je malo disk a lezaj sa unutrasnje strane je bio skroz slomljen. a sto se pritezanja tice Dado je dao kratko i jasno objasnjenjena benzinskoj me vole wrote:Pozdrav driverima
Fala
GAS U PATOS