I sta si uradio danas?Valja li sta ta SamaraJing_Ko wrote:Trebalo bi da popodne odem da pogledam 1 samaru koja je '91 godiste, 1300 ccm. Prema prici vlasnika, auto je od 1 dana garaziran, patos je zdrav, a ima rdje na mestu gde je tecnost za prskanje soferke (tu je izrdjao i otpala je kantica) i ima na zadnjim kosevima mesta gde je nabubrila farba. Od mana jos treba reci da zeza karburator (originalan je, nije menjan) i da je pre dosta godina ulubljeno krilo, ali je to ispravljeno i zafarbano. Auto je presao 80000 hiljada, od cega 3000 do 4000 hiljade posle generalne kada je radjen na 2 specijalu, a tom prilikom je pomenjano jos dosta stvari, sve u svemu zvuci jako dobro. Istice mu registracija i to je otprilike to. Cena je 1100 e, ali ce biti spustena barem za 100 do 200 evra. Da li bi neko mogao da me posavetuje nesto pametno? Sta da gledam, da li da na nesto posebno obratim paznju i tako to...
Mane na koje treba obratiti pažnju pri kupovini Samare
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
PaAaAaAa...da ti pravo kazem i valja i ne valja. Ajd' da obrazlozim sve detaljno. Motor je naravno dobar, jer je presao smesno od generalne i vuce k'o blesav, a i ostali agregati rade kako treba, kao i menjac i ostala mehanika (kocnice i sl.). Enterijer je odlican, auto je u prvoj boji i garaziran. Ima dosta solidnih elemenata na njemu, ali...uvek ima neko ali...nisu nikada stavljene korube, tako da su zadnji kosevi poceli da trule po sredini. Takodje i na prednjem desnom kosu, tamo gde stoji tecnost za prskanje (inace skinuta je posuda), je istrulio. To je po prici vlasnika zato sto je procurila tecnost, a posto je vozi zena, nije obracala paznju i to je izrdjalo. Cini mi se da je farba pocela da se polako guli, sitno ali deluje da bi to moglo da eskalira. Malo sam provozao i nije lose (1 put sam vozio samaru i zadovoljan sam), ali lupka nesto kod zadnjeg levog tocka kad se koci. Isto ima problema sa osiguracima i onom kutijom, ali to ne pravi ceste probleme. Sve u svemu misliim da tju nastaviti potragu. Nisam raspolozen za limarijske zahvate na kolima, preferiram da na tom planu budu dobra. Ako ne naidjem do sredine septembra na neki adekvatan primerak, onda cu ici na novija godista, jer ce u medjuvremenu doci do priliva kesha!!! 
- josif visarionovic
- Site Admin

Očekuj:
- izdržljiviji motor koji više prelazi nego originalan Samarin (PSA grupacije)
- identičnu karoseriju sa istim manama po pitanju plastike i limarije (ako ne i goru)
- skuplji delovi za kompletan motor (po pitanju karika, klipova, ležajeva, alternatora i tome slično...)
- mnogo, mnogo teže okretanje volana u mestu, zbog težine dizel motora (nemaju servo volan)
- slabije kočenje - teži auto, a kočnice su ostavljene identične kao i kod originalnih benzinaca
- slabiju upravljivost
- manju potrošnju (zavisno od stanja motora), ali svakako manju od benzinskog
Kako si krenuo sa kupovinom, kupićeš je sledeće godine
Što meni i odgovara, dogodine možda Sputnik ide na doboš 
- izdržljiviji motor koji više prelazi nego originalan Samarin (PSA grupacije)
- identičnu karoseriju sa istim manama po pitanju plastike i limarije (ako ne i goru)
- skuplji delovi za kompletan motor (po pitanju karika, klipova, ležajeva, alternatora i tome slično...)
- mnogo, mnogo teže okretanje volana u mestu, zbog težine dizel motora (nemaju servo volan)
- slabije kočenje - teži auto, a kočnice su ostavljene identične kao i kod originalnih benzinaca
- slabiju upravljivost
- manju potrošnju (zavisno od stanja motora), ali svakako manju od benzinskog
Kako si krenuo sa kupovinom, kupićeš je sledeće godine
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
Jao Goxxy, ne staj mi na muku... 
Otici cu da pogledam ovaj primerak sporta radi, lik trazi za nju 1500 evra, pa ako mi se svidi oteracu je do majstora da je isproverava. Jedina svetla tacka ove odiseje oko trazenja kola je to sto sada barem imam neki posao sa ilustrovanjem=300 evra mesecno u steku za kola (do decembra)=otprilike 2500 evro-a (do decembra). Nadam se da cu ipak u naredna 2 meseca da se konacno ponovo motorizujem!!!
Otici cu da pogledam ovaj primerak sporta radi, lik trazi za nju 1500 evra, pa ako mi se svidi oteracu je do majstora da je isproverava. Jedina svetla tacka ove odiseje oko trazenja kola je to sto sada barem imam neki posao sa ilustrovanjem=300 evra mesecno u steku za kola (do decembra)=otprilike 2500 evro-a (do decembra). Nadam se da cu ipak u naredna 2 meseca da se konacno ponovo motorizujem!!!
Eto mene opet, ako niste primetili u medjuvremenu sam nabavio kola i stoje u rubrici "vozila clanova"!!! Imam par pitanja koja su mozda banalna, a mozda i nisu. Prvo je vezano za sajlu kvacila. Na koliko se menja kod samare ovaj deo (imam traume iza stojadina posto je 2 puta zezalo). Drugo sto bih pitao je na koliko se km menjaju kaisevi? Ulje je zamenjeno pre 3000 i cini mi se da je auto odrzavan po ps-u. Trece sto me zanima je sledece...cini mi se da mi menjac ide isuvise u desno kad ubacijem u rikverc, e sad, meni se cini da je to zato sto je vozacevo sediste malko "uleglo" posto je najvise i korisceno. Kada ubacujem u rikverc rucica menjaca dotacinje sediste. Eto to je to otprilike, ako neko misli da bi jos nesto valjalo da se odradi neka kaze (tipa zamena ulja u menjacu i sl.). Inace sve vreme je kola odrzavao jedan majstor (Ranko Simic, ima servis blizu ustanicke) tako da cu i do njega svratiti da se raspitam.
P.S. Ako sam u pogresnu rubriku stavio temu, neka je neko premesti gde treba!!!
1. Menjas kad i set kvacila otprilike. Trajace za jednu lamelu.Jing_Ko wrote:Eto mene opet, ako niste primetili u medjuvremenu sam nabavio kola i stoje u rubrici "vozila clanova"!!! Imam par pitanja koja su mozda banalna, a mozda i nisu. Prvo je vezano za sajlu kvacila. Na koliko se menja kod samare ovaj deo (imam traume iza stojadina posto je 2 puta zezalo). Drugo sto bih pitao je na koliko se km menjaju kaisevi? Ulje je zamenjeno pre 3000 i cini mi se da je auto odrzavan po ps-u. Trece sto me zanima je sledece...cini mi se da mi menjac ide isuvise u desno kad ubacijem u rikverc, e sad, meni se cini da je to zato sto je vozacevo sediste malko "uleglo" posto je najvise i korisceno. Kada ubacujem u rikverc rucica menjaca dotacinje sediste. Eto to je to otprilike, ako neko misli da bi jos nesto valjalo da se odradi neka kaze (tipa zamena ulja u menjacu i sl.). Inace sve vreme je kola odrzavao jedan majstor (Ranko Simic, ima servis blizu ustanicke) tako da cu i do njega svratiti da se raspitam.
2. Promenio sam skoro zupcasti (good year) i planiram ga menjati posle 40 000 km.
3. Kais za alternator pogledas, pa ako se ofucao menjas. Inace uvek jedan drzim rezervni jer ga je lako zameniti.
4. Ne znam sta bi ti rekao za menjac. Mozda je sediste. Ulje u menjacu proveri, pa ako fali ti dolij dok ne pocne suriti.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]