Problem sa vratima
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Problem sa vratima
Da li moze neko da mi objasni kako da popravim bravu na vratima,gde ja ulazima kao vozac,posto se veoma tesko otvaraju,i mora bas dobro da se zapne! Sta mi treba od alata i da li je to tezak posao???
Nije tesko ali je malo nezgodno jer je zavuceno.Prvo skines tapacirung sa vrata i uzmes kljuc 8 ili 10 i skines dva srafa koji drze rucicu pricvrscenu za vrata.Kad ih odvrnes imas dve poluge koje treba da odvojis od mehanizma.Jedna ti je poluga vezana za rucicu kojom otvaras vrata iznutra a druga je vezana za onaj pipak koji iskoci na gore kad otkljucavas vrata.Kada izvadis rucku pogledaj u kakvom je stanju i eventualno podmazi jer cim mozes da ih otvoris nije ti pukla ona mala rucica koju pritisces kad se uhvatis za kvaku da otvoris vrata.Na kraju krajeva moze i da kupis taj komplet za reparaciju brava u svakoj Ladinoj prodavnici i u njemu imas rezervnu rucicu i jos neke plasticne delove koji se nalaze u samom mehanizmu.Vratis sve nazad obrnutim redosledom i vozi.Nadam se da sam ti bar imalo pomogao

Tapacir skidaš tako što:
- odšrafiš ručicu za zatvaranje vrata (skineš kapice sa šrafova, a onda ti treba veći šrafciger krstak da bi to odšrafio)
- skineš plastiku sa kvake za otključavanje vrata iznutra
- odšrafiš pipak za otključavanje / zaključavanje vrata iznutra
- odšrafiš dva šrafa sa plastične ladice tapacira
- skineš plastični držač sa podizača prozora i skiner ručicu i plastični prsten
- ako bude potrebno skineš i ručicu za podešavanje retrovizora (ako je cela) i onaj plastični trouglić
- kada si sve to skinuo, samo cimneš tapacir po segmentima, uglovima i žabice izvučeš iz ležišta. Onda si skinuo tapacir.

Imaj na umu da su ti za vraćanje tapacira uglavnom potrebne nove žabice - traži tamnije žute, ali malo elastičnije (da nisu krte). Po prednjem tapaciru, ako je Samara sa 3 vrata, trebaće ti 12 žabica. Ako je sa 5 vrata, verovatno koja manje - 10 ili 11.
Ovo je po fabrički Ako ti se tapacir drži na šrafovima i to je neko budžao, moraćeš i te dodatne šrafove da odšrafljuješ.
Mada, ako se teško otvaraju vrata, možda nije problem samo do bravice. Možda je problem do dela na koji se vrata zatvaraju i zaključavaju, tj. onaj deo na B stubu gde se brava "hvata". Možda to treba da podigneš ili spustiš da bi sve leglo kako treba.
- odšrafiš ručicu za zatvaranje vrata (skineš kapice sa šrafova, a onda ti treba veći šrafciger krstak da bi to odšrafio)
- skineš plastiku sa kvake za otključavanje vrata iznutra
- odšrafiš pipak za otključavanje / zaključavanje vrata iznutra
- odšrafiš dva šrafa sa plastične ladice tapacira
- skineš plastični držač sa podizača prozora i skiner ručicu i plastični prsten
- ako bude potrebno skineš i ručicu za podešavanje retrovizora (ako je cela) i onaj plastični trouglić
- kada si sve to skinuo, samo cimneš tapacir po segmentima, uglovima i žabice izvučeš iz ležišta. Onda si skinuo tapacir.

Imaj na umu da su ti za vraćanje tapacira uglavnom potrebne nove žabice - traži tamnije žute, ali malo elastičnije (da nisu krte). Po prednjem tapaciru, ako je Samara sa 3 vrata, trebaće ti 12 žabica. Ako je sa 5 vrata, verovatno koja manje - 10 ili 11.
Ovo je po fabrički Ako ti se tapacir drži na šrafovima i to je neko budžao, moraćeš i te dodatne šrafove da odšrafljuješ.
Mada, ako se teško otvaraju vrata, možda nije problem samo do bravice. Možda je problem do dela na koji se vrata zatvaraju i zaključavaju, tj. onaj deo na B stubu gde se brava "hvata". Možda to treba da podigneš ili spustiš da bi sve leglo kako treba.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
Ne gledaj u Goxyjeva vrata izgubices volju da ih popravis, Goxy uvek prikaze najbolje slike svog Sputnika i uvek dobijem neki novi kompleks, ja sam svoju Samaru sredio ali Goxy...
Ako skidas tapacirung kupi i rezervne cepove za vrata posto ce ti neki iznutra sigurno puci, a kad si vec skinuo tapacirung ili onu veliku plasticnu tablu sa vrata, pripremi crevo i lepo operi vrata iznutra sigurno se godinama tu nesto natalozilo a mozda ima i rdje, smirglu u ruke zasmirglas, ocistis odvodne kanale u dnu vrata, prefarbas-zastitis, pa onda lepo vratis tapacirung sa novim cepovima ili holsrafima.
Ipak raspitaj se da li neki majstor radi lade u tvom gradu pa nek ti covek to lepo nasteluje i popravi vrata.
Ako skidas tapacirung kupi i rezervne cepove za vrata posto ce ti neki iznutra sigurno puci, a kad si vec skinuo tapacirung ili onu veliku plasticnu tablu sa vrata, pripremi crevo i lepo operi vrata iznutra sigurno se godinama tu nesto natalozilo a mozda ima i rdje, smirglu u ruke zasmirglas, ocistis odvodne kanale u dnu vrata, prefarbas-zastitis, pa onda lepo vratis tapacirung sa novim cepovima ili holsrafima.
Ipak raspitaj se da li neki majstor radi lade u tvom gradu pa nek ti covek to lepo nasteluje i popravi vrata.
Sledeci auto Priora coupe.
- zlatkodesign
VIGMIR kako da otkacim rucku, odsrafio sam sve ali je napravljeno sa biksnama, ja sam jednom menjao ulozak brave(za kljuc) ali sad kad mi je puko jezicak, imam novi ali neznam sta da nategnem da to ispadne. Ako bilo ko ima slike ili crtez sta se tacno otkaci i gde molim za pomoc pre nego sto uhvatim busilicu i secice, pa posle smisljam sam svoj mehanizam. Ovaj mehanizam koji su u ladi smislili nije mogo da bude gluplje resen, a kvalitet upotrebljenih materijala i njihova zavrsna obrada OCAJNA. Jednom je kod mene na poslu doso covek koji vozi istu samaru ko ja sa troje vrata, njegov komentar je bio odlicno me sluzi ali prodacu je samo zbog ovih glupih rucki i kvaka, nekoliko puta sam ulazio u svoja kola kroz zadnja vrata ko lopov, a ja pomislo nece valjda i kod mene da pucaju kad ono pre tri meseca kvrc,e do ....
Sledeci auto Priora coupe.
Koliko se ja secam jezicak je za telo brave pricvrscen osovinicom, samo izbijes osovinicu i zamenis jezicak.zlatkodesign wrote:VIGMIR kako da otkacim rucku, odsrafio sam sve ali je napravljeno sa biksnama, ja sam jednom menjao ulozak brave(za kljuc) ali sad kad mi je puko jezicak, imam novi ali neznam sta da nategnem da to ispadne. Ako bilo ko ima slike ili crtez sta se tacno otkaci i gde molim za pomoc pre nego sto uhvatim busilicu i secice, pa posle smisljam sam svoj mehanizam. Ovaj mehanizam koji su u ladi smislili nije mogo da bude gluplje resen, a kvalitet upotrebljenih materijala i njihova zavrsna obrada OCAJNA. Jednom je kod mene na poslu doso covek koji vozi istu samaru ko ja sa troje vrata, njegov komentar je bio odlicno me sluzi ali prodacu je samo zbog ovih glupih rucki i kvaka, nekoliko puta sam ulazio u svoja kola kroz zadnja vrata ko lopov, a ja pomislo nece valjda i kod mene da pucaju kad ono pre tri meseca kvrc,e do ....
Sto se tice samog mehanizma i kod golfa je maltene isti pa ga ne kritikujete.
Sto se tice kvaliteta neznam sta reci osim da je mala privreda cudo. Kad sam kupio kola u prvih mesec dana su mi popucale brave menjao sam jezicke i izdrzali su do prvog mraza zatim sam narucio iz bugarske originalne brave i evo rade jos uvek (skoro 10 godina)
Imaš par stvari koje treba da uradiš da bi skinuo jezičak:zlatkodesign wrote:VIGMIR kako da otkacim rucku, odsrafio sam sve ali je napravljeno sa biksnama, ja sam jednom menjao ulozak brave(za kljuc) ali sad kad mi je puko jezicak, imam novi ali neznam sta da nategnem da to ispadne. Ako bilo ko ima slike ili crtez sta se tacno otkaci i gde molim za pomoc pre nego sto uhvatim busilicu i secice, pa posle smisljam sam svoj mehanizam. Ovaj mehanizam koji su u ladi smislili nije mogo da bude gluplje resen, a kvalitet upotrebljenih materijala i njihova zavrsna obrada OCAJNA. Jednom je kod mene na poslu doso covek koji vozi istu samaru ko ja sa troje vrata, njegov komentar je bio odlicno me sluzi ali prodacu je samo zbog ovih glupih rucki i kvaka, nekoliko puta sam ulazio u svoja kola kroz zadnja vrata ko lopov, a ja pomislo nece valjda i kod mene da pucaju kad ono pre tri meseca kvrc,e do ....
- skineš bravicu sa vrata, odšrafiš matice i skineš plastične držače sa šipkica za otvaranje i zaključavanje
- izbiješ osovinicu sa plastičnog dela koji se kači na šipkicu za otključavanje
- skineš okrugli feder sa dva kraja koji vraća bravicu u prethodni položaj
- izvučeš lagano bravicu ka spolja
- možeš sada da izbiješ osovinicu od poluge za otvaranje
- skineš polugu za otvaranje sa sve oprugom (obrati pažnju da ćeš se debelo zahebavati sa vraćanjem osovinice, poluge i opruge)
- vraćanje nadalje ide isto kao i rastavljanje, samo unazad
...
- za kraj sledi hebandisanje oko štelovanja da sve radi kako treba i jedno 5 puta da pevaš oče naš da ta popravka traje više od 6 meseci
Ps. Vrata moje bivše Lade su i dalje za primer, koliko vidim
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- zlatkodesign
GOXY, lako je da me ti zajebavas kad si preso na Renault
, a ja da pevam oce nas
, cekaj kad kupim novu Kalinu ce vidi taj tvoj reno...
Salim se hvala ti za ovo detaljno uputstvo, planiram da kupim nove rucke pa da oteram auto kod mog drugara koji je to vec montirao, da ukradem znanje od njega i ja a ne samo on od mene
. Ali sam primetio, gle cuda, da ove fabricke rucke vole da su dobro podmazane, kad sam im nalio ulje otvarale se ko nove ali kisa je isprala ulje is sad smo opet na istome, mrzi me dai h ponovo podmazujem. Kad budem kupio nove rucke ima da im nabijem tovatnu mast i da napravim nove dihtunge da kisa to ne spere i ima da rade ko nove jedno sest meseci
. More majke mu ga n.....em ko ih izmisli ovako glupe
...degenerik.
Salim se hvala ti za ovo detaljno uputstvo, planiram da kupim nove rucke pa da oteram auto kod mog drugara koji je to vec montirao, da ukradem znanje od njega i ja a ne samo on od mene
. Ali sam primetio, gle cuda, da ove fabricke rucke vole da su dobro podmazane, kad sam im nalio ulje otvarale se ko nove ali kisa je isprala ulje is sad smo opet na istome, mrzi me dai h ponovo podmazujem. Kad budem kupio nove rucke ima da im nabijem tovatnu mast i da napravim nove dihtunge da kisa to ne spere i ima da rade ko nove jedno sest meseci Sledeci auto Priora coupe.
Poprskaj brave povremeno vd-om ne moras ih stalno uljitizlatkodesign wrote: Ali sam primetio, gle cuda, da ove fabricke rucke vole da su dobro podmazane, kad sam im nalio ulje otvarale se ko nove ali kisa je isprala ulje is sad smo opet na istome, mrzi me dai h ponovo podmazujem. Kad budem kupio nove rucke ima da im nabijem tovatnu mast i da napravim nove dihtunge da kisa to ne spere i ima da rade ko nove jedno sest meseci. More majke mu ga n.....em ko ih izmisli ovako glupe
...degenerik.

Danas sam pokusao da namestim bravu vozacevih vrata, zapinjala su pa reko ajde da ih namestim ali dzaba skinuo tapacire otkacio spoljni deo brave poprskao wd-40 vratio sve nazad i sad vise ne mogu nikako da otvorim vrata nisam uspeo da otkacim bravu sa polugica i da je skroz skinem tako da jbg ulazim sa druge strane
ne vredi mi ni da kupim novu bravu kad staru ne mogu da skinem pokusao sam i da pomeram deo na stubu ali nece izgleda da brava ne gura dovoljno da bi otvorila

Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.
Da bi skinuo bravu moras skinuti dve poluge,jedna je za otvaranje vrata i nju skidas unutar vrata,treba ti jedan jaci srafciger i ona klesta sa spicastim vrhom,klestima drzis onu plasticnu polugu,a srafcigerom guras sipku,uz malo muke mora da spadne,a isto to radis za polugu za zakljucavanje,samo sa spoljne strane vrata.
Proveri bravu kad skines da li oni pokretni delovi imaju lufta,ako imaju uzmi set za remont brava i sredi to.
NAPOMENA- WD ne sluzi za podmazivanje,on samo uklanja rdju,mast i ostalo.Dejstvo sto se tice podmazivanja je samo trenutno,vrlo brzo se isusi i napravio si vise stete nego koristi.Podmazuj bravu iskljucivo uljem,bolje menjackim nego motornim,ali i ovo drugo je sasvim dobro.
Secam se oktobra kada sam uzeo svoju drugu Samaru,i nikad necu zaboraviti da mi je za sredjivanje brave za 4 vrata trebalo cela 2.5 dana
Velika pipancija,a treba ti veliko strpljenja 
Proveri bravu kad skines da li oni pokretni delovi imaju lufta,ako imaju uzmi set za remont brava i sredi to.
NAPOMENA- WD ne sluzi za podmazivanje,on samo uklanja rdju,mast i ostalo.Dejstvo sto se tice podmazivanja je samo trenutno,vrlo brzo se isusi i napravio si vise stete nego koristi.Podmazuj bravu iskljucivo uljem,bolje menjackim nego motornim,ali i ovo drugo je sasvim dobro.
Secam se oktobra kada sam uzeo svoju drugu Samaru,i nikad necu zaboraviti da mi je za sredjivanje brave za 4 vrata trebalo cela 2.5 dana

Ja imam malo drugaciji problem sa suvozacevim vratima.Vrata se sa spoljne strane vrlo lako otvaraju medjutim iznutra je malo teze.Problem je u tome sto kad vucem onu kvaku unutra ona se sama zakljucaju.Ja ponovo otkljucam vrata ali kad kod povucem unutrasnju kvaku zakljucaju se(pipak padne dole).Kako da ovo resim,jer me stvarno nerviraju?