Popravka osiguraèke table - in pictures

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

mishonnium

Popravka osiguraèke table - in pictures

Post by mishonnium »

Evo procedure za krpljenje osiguracke table Lade Samare, za vas odvazne i hrabre entuzijaste, koji ne pribegavate odmah kupovini nove table sa svim onim fancy ubodnim osiguracima. :)

1. Skinuti poklopac sa table i poskidati sve releje i osigurace.
2. Odviti sve zavrtnje koji drze kuciste table za Lajku.
3. Iskljuciti sve elektricne prikljucke sa strane i ispod kucista table.
4. Izvaditi stampu iz kucista.

Stampane ploce izgledaju ovako:
Image

Kao sto vidite ima ih dve i zalemljene su jedna za drugu na mnogim mestima.
5. Sve te lemove je potrebno osloboditi od kalaja lemilicom i pumpicom ukoliko vas kvar nije sa spoljnjih strana ploce.

Ukoliko je vas kvar sa spoljnjih strana ploca, smatrajte sebe veoma srecnim osobama jer ce vasa popravka biti pravi piknik.
Ukoliko je vas kvar sa unutrasnje strane, nastavite dalje.
6. Kada ste sve dodirne tacke oslobodili lemova, nezno odvojite stampane ploce jednu od druge.

Image

7. Locirajte problematicnu zonu ili zone

Image

Primeticete da je u momo slucaju u pitanju bilo propadanje stampanih staza usled vlage i korozije. Kvar je uslovio da mi ne radi svetlo u kabini, slab napon na upaljacu i jos nekim elementima instalacije.

8. Ostecenu zonu ocistiti nekim sredstvom. Najbolje bi bilo ako imate izopropil alkohol, koji je izvanredno sredstvo za ciscenje takvih stvari, ali ako nemate dobro ce posluziti i zippo benzin ili kakav drugi medicinski benzin.

9. Ostrim predmetom pazljivo odstraniti koroziju sa stampanih staza kao i ukloniti delove staza za koje procenite da "nece jos dugo" :)

Image

Image

10. Kada ste to uradili, zakrpite ostecene delove staza koristeci obican kalaj ili fluks, ili ako je kao u mom slucaju ostecenje bas zahvatilo, koristeci parcice bakarne zice kako biste premostili pokidane veze.

11. Nakon krpljenja zonu na kojoj ste radili ponovo ocistite gore pomenutim sredstvima a nakon toga je opciono izlakirajte lakom za elektro motore.

12. Sve to ponovo napakujte nazad, redosledom obrnutim od onog kojim ste sve to demontirali.

13. Uzivajte u vasoj Samari dok se ona fizicke ne pohaba :)

Nadam se da vam je ovo bilo makar od neke koristi.
Pozdrav svima... LAJKA JE MAJKA...

stara mo

Post by stara mo »

Pomoc trazim
Potrebna mi je radnja u Bg gde mogu kupiti osiguracku tablu za Samaru sa ubodnim osiguracima
Treba mi tel i adresa ako uopste to moze da se nadje
Unapred hvala :D
Сделано в СССР

dallape

Post by dallape »

Bila je tabla sa ubidnim osigurachima u Bubanj Potoq 65€

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

Kakva je sad razlika izmedju ubodnih i onih starih osiguraca.Ja sam kupio polovnu sa slovenke na otpadu koja je tek stigla platio sam je 15 evra.Bas sam gledao kontakte i vodove nema nikakvih ostecenja laksije receno kao nova je tip osiguraca je stari.

zoranc

Post by zoranc »

Raspitivao se pre par dana , navodno ima Lada Butik,u Čeneju 021 714027 i U Novom Sadu 21 524538
Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Goxxy

Post by Goxxy »

Koliko sam ja mogao da saznam na Lada Samara Lovers klubu, razlike između table sa ubodnim osiguračima i table sa klasičnim cilindričnim osiguračima ima baš i vodovima. Eh, sada... ne držite me za reč, jer nijednom nisam stavljao tu tablu ni sebi ni nekom drugom da se u tako nešto uverim, ali koliko su me uveravali kanađani sa LSL-a postoje razlike u vodovima i u kablaži između modela koji po fabrikaciji imaju klasičnu tablu od onih modela koji imaju tablu sa ubodnim osiguračima.

Doduše, takođe su me uveravali da je to lako rešivo i da se to može srediti - tj. napakovati tablu sa ubodnim osiguračima umesto standardne, ali da se nešto treba prevezivati.

Mo, ako ti je standardna tabla zameni je sa standardnom ali novom. Ako je fabrički sa ubodnim, traži baš takvu.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

stara mo

Post by stara mo »

Pa na znam ni sam Goxxy sta da radim....... Imam Samaru 91. godiste kupljena u Zastavi i tabla na njoj je sa starim tipom osiguraca. Vrlo je los kvalitet ,prvo su mi popucale plasticne kopce sa poklopca znas bela plastika providna pa to je lomljivo do ludila, posle kise problemi su zagarantovani.
Drugo kontakti osiguraca od farova ventilatora mnogo se greju pa plastika iza kontakta(pipaka)se topi i osigurac gubi kontakt.Srecom pa znam da kad nemam sirenu ne radi ni ventilator hladnjaka pa se tako cuvam od nezeljenog kuvanja motora po gradu. Stavljam keramikcke listice iza kontakta da bi kako tako sacuvao plastiku da se ne topi.
Ako je stvarno novi tip table (ubodni osiguraci)takav da vodovi nisu isti ne dobijam nista mogu samo da upalim auto jer je to prevezivanje unajmanje nesigurno :?
Ubodni osiguraci su mnogo pouzdaniji zato sto im je kontakt uvek dobar i samim tim su bolji i prakticniji
Zna li jos neko nesto o osigurackoj tabli za samaru ali sa ubodnom osiguracima
:?:
Сделано в СССР

Goxxy

Post by Goxxy »

Vrlo dobro znam koliko klasična tabla sa osiguračima ume da bude škakljiva i da pravi problema. Pa majku mu, dve sam promenio od kada imam auto, a ovo što je sada na Sputniku radi bez ikakvih problema i stoji više od pet godina.

Problem nije toliko ni u tim žabicama na plastičnom poklopcu (i na mojoj tabli je otišao jedan a drži ga samo drugi), nego u sledeće dve stvari: jako bliskom odvodu za vodu tabli sa osiguračima i začepljavanju tog odvoda. Problem se jako, jako lako rešava montiranjem klasične osiguračke table, bez ikakvog prevezivanja. Evo i kako...

U samom uglu osiguračke table (kada gledaš ssa strane, tj. sa krila - blizu "firewall"-u, tj. sa leve strane, u uglu između table i onog lima kod motornog prostora) stoji jedan otvor u kojem je instaliran gumeni odvod. On treba da odvodi (efikasno) vodu iz tog prostora, ali pošto se začepi raznoraznim sranjem i prljavštinom, gubi smisao. Malo lišća, vode, prljavštine... i eto ti barice blizu osiguračke table pri većoj kiši.

A pošto je sama tabla takva kakva je, slabo dihtuje, voda lako može ući unutar kutije i napraviti pravi dar-mar u tabli. Moje rešenje je izuzetno efikasno i problema sa tablom nemam u tih poslednjih 5 godina. NIKAKVIH, što je najbitnije! ;)

Prvo, očistiš (i održavaš čistim) taj odvod, čistiš tu rupu i to gumeno crevce koje odvodi vodu, da ti se ne bi nakupila voda u okolini table. A drugi deo rešenja je da kompletno skineš tablu (mada bih ti pre preporučio da uzmeš novu), skineš poklopac, odšrafiš kutiju na gornji i donji deo i zadihtuješ je sa silikonom. To je odlično rešenje i na taj način voda uopšte neće ulaziti u osiguračku tablu. Zašrafiš je nazad, pre toga povežeš džekove (skidanje i nameštanje table je piece of cake - svi džekovi su različiti i nema šanse da promašiš, jer imaju zarez - tačno upadaju gde treba) i montiraš sve kako treba.

Posle toga, samo proveravaš da li je ono crevo čisto i da li propušta vodu. Nakon toga, miran si... ihaaaa.........
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Jel neko narucivao delove preko interneta? Ja bih narucio osiguracku tablu u AP SPORT-u, jeste da je cena veca u odnosu na druge radnje ali samo samo preko ove radnje moze preko neta da se naruci i preko 3000din besplatna dostava. Danas narucujem osiguracku tablu cena je oko 8000 din. javite ako ima jeftinije...

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Znaci ovo su drame, juce zovem u ap sport, ima tabla osiguracka, danas nema. U Vranju, u jednoj radnji da narucim cena je 9,900 din. :x Stvarno ne znam kako da narucim...? :x
Last edited by zlatko83vr on Sat May 01, 2010 2:56 am, edited 1 time in total.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ap sport daje i popust za kupovinu preko neta tako da vidi sa njima kad mogu da ti je dostave. Možda da ti vidi neko ovde pošto je i plus post ekspres.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

evo broja auto lada 011/2 106 196 u Zemunu.9 900 dinara tabla? :shock: ma to nije nesto u redu,zvrcni pa pitaj. ja se secam da sam uzimao za staru lajku bas ta tabla sa novim ubodnim osiguracima,bilo je oko 4000 dinara,pa neka je za samaru 5000,aj videcu i ja pa ti javim
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Pera

Post by Pera »

Poskupela je dosta u medjuvremenu,ali ne bas toliko.

samara1500

Post by samara1500 »

10000 za tablu!?! :shock: Pa većina naših Samara danas na tržištu ne vredi više od 70-80000din... :mrgreen:

E, vala, hebao nas kapitalizam i to dobro, a kako stoje stvari hebaće nas još i više!
:D
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

9,900din je u radnji ali ona se nalazi u Vranju ne u BG, tako da je i cena veca(sto juznije to tuznije). A slazem se usput da i cena za tu plastiku preterano velika, a da kupujem polovne, koje sam ovih dana gledao(krsh) ne isplati mi se a i necu da rizikujem. S toga puknucu toliko novca ali sredicu o-tablu, auto mi zuji u garazi 5 dana, ne mogu vise peske...Pozz i hvlaa na odg....

Post Reply