Gubim vodu a ne znam gde
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- mishonnium
Gubim vodu a ne znam gde
Cao drugari, imam sledeci problem koji ne mogu da resim.
Gubim vodu a:
-nivo ulja se ne dize, ulje dobrog viskoziteta
-ne vidim nikakve fleke ispod kola
-ne primecujem da bilo koje crevo ispod haube curi
-vodena pumpa nova, ne curi
-gasni uredjaj nov LANDI, ne curi
-ne vidim nikakvu vlagu u kabini na patosu kod radijatora grejanja (ako gledam na dobrom mestu, kod slavinica)
Ne znam prosto misteriozno, vodu moram da dosipam gotovo dnevno a ne mogu da ustanovim gde je gubi. Molim vas dajte mi neku sugestiju gde bi jos mogao biti problem. Spreman sam da pretresem sve jer zimi, kada se sipa antifriz, nije bas dobra varijanta.
Gubim vodu a:
-nivo ulja se ne dize, ulje dobrog viskoziteta
-ne vidim nikakve fleke ispod kola
-ne primecujem da bilo koje crevo ispod haube curi
-vodena pumpa nova, ne curi
-gasni uredjaj nov LANDI, ne curi
-ne vidim nikakvu vlagu u kabini na patosu kod radijatora grejanja (ako gledam na dobrom mestu, kod slavinica)
Ne znam prosto misteriozno, vodu moram da dosipam gotovo dnevno a ne mogu da ustanovim gde je gubi. Molim vas dajte mi neku sugestiju gde bi jos mogao biti problem. Spreman sam da pretresem sve jer zimi, kada se sipa antifriz, nije bas dobra varijanta.
Pozdrav svima... LAJKA JE MAJKA...
E cao svima,
malcice me nije bilo al evo da malko pomognem
Desavalo se i meni da opadne nivo vode.Neke razloge si i ti pobrojao, a ako je ulje nerazredjeno( ako nema tragova ulja u posudi sa vodom -to je jedan od znakova mesanja vode i ulja) i ako je pumpa ok mozes reci da si srecan jer bi to uglavnom bili skuplji kvarovi.Tipujem na:spojeve creva i to kod termostata (ispod razvodnika ona budza ),zatim iza bloka ima par spojeva i sl . Znaj da creva od vode za hladjenje idu i kroz deo na karburatoru tako da se i to proveri,zatim ulaz izlaz slavinice ali onaj koji se vidi iz motora,i na kraju obavezno skini tapacirung suvozaca digni tepih i izolaciju.Ako ispod tepiha zateknes buckuris(natopljenu mineralnu vunu obicno dismr do bola
) znaj da je crkla ili slavinica ili radijator ili curi na spojevima ALI unutra. MAlo ces se zajeb....... sa ovim ali veruj naci ces gde curka 
malcice me nije bilo al evo da malko pomognem
Desavalo se i meni da opadne nivo vode.Neke razloge si i ti pobrojao, a ako je ulje nerazredjeno( ako nema tragova ulja u posudi sa vodom -to je jedan od znakova mesanja vode i ulja) i ako je pumpa ok mozes reci da si srecan jer bi to uglavnom bili skuplji kvarovi.Tipujem na:spojeve creva i to kod termostata (ispod razvodnika ona budza ),zatim iza bloka ima par spojeva i sl . Znaj da creva od vode za hladjenje idu i kroz deo na karburatoru tako da se i to proveri,zatim ulaz izlaz slavinice ali onaj koji se vidi iz motora,i na kraju obavezno skini tapacirung suvozaca digni tepih i izolaciju.Ako ispod tepiha zateknes buckuris(natopljenu mineralnu vunu obicno dismr do bola
Сделано в СССР
trazi beo ili zelenkast talog na hladnjaku ili spojevima creva oko selni i sl. vrucine su ovih dana, moguce je da curi negde taman toliko da ispari i osusi se pa ne vidis gde. imao sam i takav slucaj i resio sam se bede tek kad sam zamenio selne na termostatu.
ako definitivno nigde ne curi onda je najverovatnije prosvirao dihtung glave ili glava i da ubacuje vodu u kompresioni prostor i sagoreva je. ako je to onda vozis water injection!!! vremenom ce se potrosnja vode povecavati. moj 1.5 je pred smrt dogurao do potrosnje vode od oko 2l/h. kad ga ostavim preko noci toliko se slije vode u cilindar da ne moze da zavergla. onda ubacim u cetvrtu, gurnem auto (na jedvite jade) da otvori ventil i voda izadje iz cilindra, onda lepo zavergla i upali. posle oko 1000km takve voznje je poceo i da mesa vodu i ulje. ostalo je istorija ...
ako definitivno nigde ne curi onda je najverovatnije prosvirao dihtung glave ili glava i da ubacuje vodu u kompresioni prostor i sagoreva je. ako je to onda vozis water injection!!! vremenom ce se potrosnja vode povecavati. moj 1.5 je pred smrt dogurao do potrosnje vode od oko 2l/h. kad ga ostavim preko noci toliko se slije vode u cilindar da ne moze da zavergla. onda ubacim u cetvrtu, gurnem auto (na jedvite jade) da otvori ventil i voda izadje iz cilindra, onda lepo zavergla i upali. posle oko 1000km takve voznje je poceo i da mesa vodu i ulje. ostalo je istorija ...
j***** auto bez kardana
- mishonnium
Hm, i ja se nadam kao i Mishonnium da nije glava. Sve u svemu, najverovatnije i nije glava, već je neka sitničica oko creva i hladnjaka.djape1977 wrote:trazi beo ili zelenkast talog na hladnjaku ili spojevima creva oko selni i sl. vrucine su ovih dana, moguce je da curi negde taman toliko da ispari i osusi se pa ne vidis gde. imao sam i takav slucaj i resio sam se bede tek kad sam zamenio selne na termostatu.
Ja se sećam, skoro identičan problem sam imao sa Sputnikom - gubio je vodu lagano, jako lagano a barica nigde nije ostajala (da napomenem da sam često ostavljao auto popodne nakon posla a uveče išao negde, a i bilo je hladnije vreme tako da tečnost nije mogla tek tako da ispari ako iscuri).
Krajnji rezultat bila je promena hladnjaka (nisam hteo da krpim stari) koji je gubio tačno na spoju kod donjeg creva. Koliko god da sam zategao šelnu ili zamenio šelnu, opet je curio. Jednostavno, mora da je negde popustio i lagano počeo da vlaži pri dnu. Zamena je jednostavna, ako je u njemu problem, objasniću ti kako se radi. Prvo proveri posle neke vožnje, zavuci ruku kod hladnjaka pri samom dnu uz ivicu da osetiš da li je vlažno ili ne, pogotovo tu odakle crevo ide nazad na termostat.
Opet, ja sumnjam i zaista se nadam da ti ne pušta na glavi motora.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- vaz_mashina
Ne sećam se, prošle godine sam ga menjao.
Koliko vidim u URK-u je za 2105 2769 dinara a aluminijumski sa davačem je 4985 dinara. Eh, sada, da li su cene tačne ili ne (od 3.12.2007. su), to je već druga priča...
Koliko vidim u URK-u je za 2105 2769 dinara a aluminijumski sa davačem je 4985 dinara. Eh, sada, da li su cene tačne ili ne (od 3.12.2007. su), to je već druga priča...
Last edited by Goxxy on Tue Aug 26, 2008 2:16 pm, edited 1 time in total.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- vaz_mashina
Znaci cene od 35-60 evrica. Vidjao sam po pumpama i po metrou STP proizvodi sredstvo zove se "radiator leak". U fazonu popunjava mikro pukotine i propuste gde curi voda.Nakon zagrevanja motora u lonce za vodu se sipa sadrzaj bocice i to je to.Koliko je efikasno ne znam, mozda je neko pokusavao sa tim?!?!?!?!?!
Iskreno ne bih voleo da mi po gradu kao drzi al kad krenem uz Zlatibor da skoci skala u crveno 
Сделано в СССР
Pokušavao sam ali nikada nije držalo kako treba. Drži vodu dok majstori odu... i to bukvalnostara mo wrote:Znaci cene od 35-60 evrica. Vidjao sam po pumpama i po metrou STP proizvodi sredstvo zove se "radiator leak". U fazonu popunjava mikro pukotine i propuste gde curi voda.Nakon zagrevanja motora u lonce za vodu se sipa sadrzaj bocice i to je to.Koliko je efikasno ne znam, mozda je neko pokusavao sa tim?!?!?!?!?!Iskreno ne bih voleo da mi po gradu kao drzi al kad krenem uz Zlatibor da skoci skala u crveno
- finaldesign
ja probao kada mi je curio hladnjak, naime imao sam problem da su crkla oba hladnjaka, i od motora i od grijanja kabine. to sredstvo mi je pomoglo dok nisam promijenio oba... naravno da i dalje curi, ali barem u duljim intervalima... tako da nešto ipak pomaže kod napuknutih ili malo oštećenih hladnjaka....stara mo wrote:Znaci cene od 35-60 evrica. Vidjao sam po pumpama i po metrou STP proizvodi sredstvo zove se "radiator leak". U fazonu popunjava mikro pukotine i propuste gde curi voda.Nakon zagrevanja motora u lonce za vodu se sipa sadrzaj bocice i to je to.Koliko je efikasno ne znam, mozda je neko pokusavao sa tim?!?!?!?!?!(
- vaz_mashina