Katalizator

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Djape>Ne puca pod punim gasom. Ugradjen je landirenzo sistem.
http://www.palvet.webs.com/

djape1977

Post by djape1977 »

da ali koji landirenzo? sekvent ili obican elektronski set? imam i ja landirenzo na fiatu iz '82. i definitivno nije sekvent.
pucanje pod haubom je siguran znak da dolazi do detonacije u usisnoj grani. da dolazi do detonacije u izduvnoj, cuo bi pucanje pozadi, iz auspuha. jedino ako ti je busan auspuh tu negde pod haubom, kod motora ali onda bi ti auto bio veoma bucan i to bi sigurno primetio.
do detonacija dolazi jer trenutak ubrizgavanja plina nije uskladjen sa vremenom otvaranja ventila i tackom paljenja. kad kocis motorom, kompjuter koji kontrolise motor (ECU) automatski pomera paljenje u ranije a plinski uredjaj to ne prati. e sad ili ne dobija signal od ecu ili ni nema mogucnost da promeni tacku ubrizgavanja plina. koliko se ja razumem, pre je ovo drugo jer sekvencijalni plinski uredjaj kad pobrljavi ne radi uopste.
j***** auto bez kardana

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

To je garant običan venturi sistem. Kod njega dolazi do pucanja u auspuhu kod kočenja motorom, jer se ne može zaustaviti dotok plina u motor. To je normalna pojava kod običnih vakumskih sistema.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

finaldesign

Post by finaldesign »

rascho wrote:To je garant običan venturi sistem. Kod njega dolazi do pucanja u auspuhu kod kočenja motorom, jer se ne može zaustaviti dotok plina u motor. To je normalna pojava kod običnih vakumskih sistema.
ja imam takav sistem pa mi ne puca :)

rascho

Post by rascho »

Ti imaš lambda kontrolu. Ona ima step motorić kojim regulira dotok plina, pa ga može zatvoriti. Pucanje se događa kod običnih vakumskih sistema bez lambda kontrole jer se tu količina plina regulira na šaraf.

finaldesign

Post by finaldesign »

rascho wrote:Ti imaš lambda kontrolu. Ona ima step motorić kojim regulira dotok plina, pa ga može zatvoriti. Pucanje se događa kod običnih vakumskih sistema bez lambda kontrole jer se tu količina plina regulira na šaraf.
aha, da, tako je... nisam skužio da je ovdje riječ o običnim vakumskim sistemima... pa nije baš ni pametno stavljati takav sistem na motor sa ubrizgavanjem...

canonlbp

Post by canonlbp »

Samo da se "[i]pohvalim[/i]" :( da je i meni riknuo katalizator... Cuje se neko zveckanje, i ok je to, to je katalizator i treba ga istresti, ali pred tog zvuka pojavio se jos jedan dodatni reskiji...valjda je i to zbog katalizatora...?! :? Nego kako da znam koji je kod mene motor euro2 ili 3? [b]Rijec je o Ladi 15 GLI 16V 2003 god...[/b]

rascho

Post by rascho »

Onda je euro 3. Moja je iz 2001 pa je euro 3.
Inače to znaš po broju lambda sondi. Ako ima dvije onda je euro 3 (ili viši) sa jednom je euro 2. Druga lambda sonda je iza katalizatora, a prva je ispred, ali postavljena malo više pa se ne vidi odozdo, nego iz motornog prostora.

Wolf66

Post by Wolf66 »

bakivet wrote:Imam ladu 110. 2003. god. Vozim na plin. Predhodni vlasnik je skinuo katalizator i navario cev umesto. Medjutim , kada prebacujem iz viseg prenosa u nizi ( Kocenje motorom ), cuje se pucanje kao iz prangije. Moze li me neko uputiti kako da resim problem ?
To su detonacije od nesagorenog goriva. Kada ima malo više goriva rascveta se zadnji lonac. Kada Ladi oduzmeš gas ona ne prima gorivo a posle kad pritisneš dobije ga suviše i eto te detonacije. Zbog te osobine za Ladu ide sekvenc. Pozzz

aleksa

Post by aleksa »

Da dignemo temu iz mrtvih. ;)

Juce sam bio kod majstora da mi zameni onu cevku sto ide od srednjeg do zadnjeg lonca.
I usput smo bacili pogled na katalizator,nesto je cackao,lupkao i kaze da bi ga on skinuo,a i meni se cini da malo pocinje da gusi motor. Ovaj je izdrazao oko 130.000km,a i svi kazu da je 150.000km neka najcesca kilometraza koju izdrzi,tako da bi i po tome mozda bilo vreme da se skine. Moj auto ima jednu sondu,tako da nema nikakvih prepreka da se skine i ubaci obicna cev.

E sad,najvise me muci taj "novi" tehnicki,gde ce da kao malo da se brinu i za ekologiju,zanima me ako to budu proveravali,da li ja moram imati katalizator ako je on fabricki propisan za taj model auta,ili cu samo dodatno placati neku taksu,ili ce lepo kao i dosad da se na tehnicki ide sa flasom rakije? :)

Beagle

Post by Beagle »

Mislim da te nece smarati zbog toga. Kako bi ljudi registrovali jugice i golfove onda? Najbolje bi bilo da iseku katalizator, povade iznutrice, i sve to lepo zavare. Nece biti prepreka, a izgledace ko da imas katalizator. Ako ides na plin, izduv ce ti biti vrlo cist i bez katalizatora ;).
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

rascho

Post by rascho »

Kod nas je situacija ovakva. Auti sa katalizatorom imaju strožje kriterije za prolaz eko testa. Auti sa plinom ne idu na eko test. Nitko ne gleda da li imaš katalizator ili ne, samo da li su ispušni plinovi u zadanim granicama.

Beagle

Post by Beagle »

Bogme, meni su letos radili taj ekotest, iako auto ima plin. Nisu propisi isti.
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Ljudi ,pomagajte! Išao sam kod par majstora da mi pogledaju auto i ništa. Puca i dalje. Novina je da mi se rascvetao zadn lonac. Puko sam 4000 za zamenu, a sad strepim da mi se ne raspadne opet.
Ima li ko predlog sta da radim? Puca na gasu, na benzinu ne. Imam Landirenzo uredjaj. Nemam pojma koji je ...
http://www.palvet.webs.com/

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

idi kod plinadzije i trazi da ti ugradi cut-off uredjaj...ili sekvent...
dok je katalizator citav od sprecava detonacije nesagorelog plina u izduvnoj grani.
kad se rasadne ili ga uklone onda mora da gruva.
sad mi pade na pamet i trece resenje-nov katalizator :D
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Post Reply