Problem sa paljenjem posle kise
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Problem sa paljenjem posle kise
Zdravo,
Kao sto napisah u naslovu teme, u poslednje vreme imam problema sa paljenjem posle kise. Verglam do besvesti, ali se nista ne desava. Kad prodje dan-dva, onda upali bez problema. Ne znam gde sve voda moze da udje i kakve probleme da napravi. Koliko sam analizirao, jedina stvar koja je izlozena spoljasnjoj vodi je osiguracka tabla. Gledao sam kablove za svecice i bacaju varnicu kada ih spojim na sasiju.
Jel ima neko ideju sta moze da bude problem?
Pozdrav
Kao sto napisah u naslovu teme, u poslednje vreme imam problema sa paljenjem posle kise. Verglam do besvesti, ali se nista ne desava. Kad prodje dan-dva, onda upali bez problema. Ne znam gde sve voda moze da udje i kakve probleme da napravi. Koliko sam analizirao, jedina stvar koja je izlozena spoljasnjoj vodi je osiguracka tabla. Gledao sam kablove za svecice i bacaju varnicu kada ih spojim na sasiju.
Pozdrav
- vaz_mashina
Ja sam jedne zime imao problem sa paljenjem. Konstatovano je da akumulator nije imao dovoljno vode u ćelijama i da je imao zaprljane kontakte. Kad se to sredilo paljenje je išlo bez problema. Naravno, akumulator je posle te zime pokazao znake umora i morao je biti zamjenjen novim.
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]
Ako baca varnicu a i dalje neće da upali može da bude - komutator. Ili pak onaj relej za paljenje (na firewallu, levo od komutatora), mada je on dosta ređi kvar od komutatora. Miloše probaj da nabaviš drugi komutator, stavi njega i pokušaj sa njim da upališ.
Druga varijanta koja može da uzrokuje da Samara ne upali je razvodnik ili jedan mali deo u razvodniku (na njega se našrafljuje razvodna kapa i tu se stavlja ruka). Meni se iz nekog razloga isto ovo dešavalo prilikom kiše. Zašto - boga pitaj, hauba ne prokišnjava hvala bogu (niti ima gde, niti može teoretski) a da pokupi vodu iz bare - tek je to nemoguće zbog zaštitnih metalnih ploča ispod kartera.
Imao sam oba slučaja i u oba slučaja dešavalo se isto - bacao varnicu, dobijao gorivo ali jednostavno nije hteo da upali.
Osiguračka kutija... ako je kiša u pitanju moguće da je i to. Proveri samo da li ti je čist i otvoren odvod odmah kod osiguračke kutije, tj. da li odvodi vodu odatle ili se tu skuplja.
Druga varijanta koja može da uzrokuje da Samara ne upali je razvodnik ili jedan mali deo u razvodniku (na njega se našrafljuje razvodna kapa i tu se stavlja ruka). Meni se iz nekog razloga isto ovo dešavalo prilikom kiše. Zašto - boga pitaj, hauba ne prokišnjava hvala bogu (niti ima gde, niti može teoretski) a da pokupi vodu iz bare - tek je to nemoguće zbog zaštitnih metalnih ploča ispod kartera.
Imao sam oba slučaja i u oba slučaja dešavalo se isto - bacao varnicu, dobijao gorivo ali jednostavno nije hteo da upali.
Osiguračka kutija... ako je kiša u pitanju moguće da je i to. Proveri samo da li ti je čist i otvoren odvod odmah kod osiguračke kutije, tj. da li odvodi vodu odatle ili se tu skuplja.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
Novi silikonski kablovi i resena stvar. Ranije i mene zezalo, ali nakon novih kablova sam par puta oprao ceo motor pod pritiskom cisto da probam i posle odmah upalio...djape1977 wrote:jutros sam imao isti problem sa mirafiorijem. zamenio sam kablove i sad pali bez greske. bice da je kondenzacija problem pa ne stize varnica do svecice
Re: Problem sa paljenjem posle kise
Hehe ovo mi je dobro poznato :-) ... kad pada kisa isao sam peskeNeMiLose wrote:Zdravo,
Pozdrav
Vrlo slicno ovome o cemu pises se i meni desavalo...i to nekoliko puta.... toliko da sam pomislio da je auto stvarno u stanju da sam zna kakvo je vreme, kao ziv covek....
tabla sa osiguracima ti je zatvorena plasticnim poklopcem i ne moze biti uzrok tome, kao ni komutator koji jeste spolja izlozen vodi, pricvrscen i povezan kablom ali nije komponenta koja zavisi toliko od vlage....jedino je razvodna kapa, odnosno kondenzacija i vlaga...ti mozes da imas varnicu, ali ako je vlazno iznutra dzaba.... proveri da li su kapice kablova dobro navucene na svecice....i nemoj ih pomerati
ja nemam vise s tim problema.....a nekad sam znao da sedim i gledam kako rominja i dobuje kisa
@Goxxy
imali su ljudi i gore slucajeve, a i ja, Samari je dovoljna i jedna gusta magla pa da ne upali (leto gospodnje 2004, Divcibare, 1200m)....bas zbog vlage, koja se uvlaci svuda, to nema veze s poklopcem haube i metalnih ploca....svuda prolazi
@Kobac
jeste, tako je, silikonski kablovi...resena stvar
Dobro je sto juce nisam imao vremena da petljam oko Lade, pa nisam otvarao osiguracku kutiju. Ovo resenje sa promenom kablova je daleko najjednostavnije. To cu prvo da probam.
@zlatkodesign
Nece da pali kada je za vreme kise je parikrana. Od kad je ovo pocelo da se javlja nisam vozio po kisi, pa ne znam kako se ponasa u tom slucaju.
@zlatkodesign
Nece da pali kada je za vreme kise je parikrana. Od kad je ovo pocelo da se javlja nisam vozio po kisi, pa ne znam kako se ponasa u tom slucaju.
Kupio sam nove kablove. Cini mi se da na kutiji pise Flash, sve sto pise je na srpskom, pominje se i neki Madison - Made in England, pise da ih proizvodi neka Beogradska firma, a na kablovima pise Made in England. Ko zna odakle je to i ko ga pravi
Pored toga, u kutiji nije bio kabl koji povezuje bobinu i razvodnu kapu. Sad moram do prodavnice da trazim i njega.
Upalila je iz prve nakon zamene.
Kada sam skidao stare kablove sve je bilo relativno normalno, osim sto je na ulazu u bobinu sve pozelenelo od oksidacije. Izgleda da je taj kontakt pravio probleme. Mada, kao sto sam napisao, taj kabl nije bio u kutiji, pa sam namestio stari, samo sam mu okrenuo strane.
Sad cu da cekam narednu kisu i da vidim sta ce da bude...
Upalila je iz prve nakon zamene.
Kada sam skidao stare kablove sve je bilo relativno normalno, osim sto je na ulazu u bobinu sve pozelenelo od oksidacije. Izgleda da je taj kontakt pravio probleme. Mada, kao sto sam napisao, taj kabl nije bio u kutiji, pa sam namestio stari, samo sam mu okrenuo strane.
Sad cu da cekam narednu kisu i da vidim sta ce da bude...