moj rodjak ima nivu 1,7, 2001.g. presla 200 000km. covek ne izlazi iz nje. doduse, vizuelno je dosta losa jer je maksimalno tera, pa je i ostecena ponegde. ali motor nema greske. i dan danas radiJel netko iz osobnog iskustva zna koliki je vijek trajanja ladinih motora, uz redovno održavanje znači promjena ulja svakih 7 - 10 000 km.
Zacepljene brizgaljke na 1.7i multy point
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
- na benzinskoj me vole
Hvala na postovima
Tješim se da joj je motor jača strana, što mislim i da je .
A taj Maf izgleda da je dobro i izdržao, malo gledam po internetu ljudi to mijenjaju ko
podkošulje i to na autima koji koštaju ko dvoriše puno lada niva.
Što se tiče mojih iskustava sa ladinim motorom i mislim da bi i ostalim bilo dobro znati :
modeli sa ubrizgavanjem dakle 21214-20 i varijante imaju hidrauličko podešavanje tj. kompenzaciju zazora ventila i hidrauličko napinjanje lanca koji pogoni bregasto vratilo i ventile. E moja iskustva su kad ventili počnu klepetati to je onaj zvuk cik cik cik iz hladnog motora koji ne prestaje ni kad se motor kompletno zgrije dok radi naravno, i pojačan žviždavi zvuk lanca koji je vrlo slab ali da se čuti kad se malo udalji od auta, tada je vrijeme za zamjenu ulja. ( to obično bude svakih 7000 km ) Ja stavljam VALVOLINE 10w-40 durablend, probao sam i max life ali to nebi preporučio prije 150 000 km , jer stvarno
vrati kompresiju na 100 % , ( nije reklama)
Znači kad stavim novo ulje razvučem je u 3 na 5ooo o/min, tada je naravno najveći tlak ulja ,sve se udesi i ispere i lada sretna. Ulja u motor ide 3.75 l ja nalijem kantu od 4 l, to dođe malo (2 mm ) iznad max-a na šipci za ulje.
Malo sam pričao i sa mehaničarima i kažu da je što rjeđe ulje bolje upravo za podizače ventila, a i zimi naravno. Jedini problem je što 5W 40 je često potpuno sintetičko ulje i vrlo skupo .
Evo to sam ja naučio i otkrio, nisam mislio pametovati, mislim da je korisno razmjeniti iskustva.
Tješim se da joj je motor jača strana, što mislim i da je .
A taj Maf izgleda da je dobro i izdržao, malo gledam po internetu ljudi to mijenjaju ko
podkošulje i to na autima koji koštaju ko dvoriše puno lada niva.
Što se tiče mojih iskustava sa ladinim motorom i mislim da bi i ostalim bilo dobro znati :
modeli sa ubrizgavanjem dakle 21214-20 i varijante imaju hidrauličko podešavanje tj. kompenzaciju zazora ventila i hidrauličko napinjanje lanca koji pogoni bregasto vratilo i ventile. E moja iskustva su kad ventili počnu klepetati to je onaj zvuk cik cik cik iz hladnog motora koji ne prestaje ni kad se motor kompletno zgrije dok radi naravno, i pojačan žviždavi zvuk lanca koji je vrlo slab ali da se čuti kad se malo udalji od auta, tada je vrijeme za zamjenu ulja. ( to obično bude svakih 7000 km ) Ja stavljam VALVOLINE 10w-40 durablend, probao sam i max life ali to nebi preporučio prije 150 000 km , jer stvarno
vrati kompresiju na 100 % , ( nije reklama)
Znači kad stavim novo ulje razvučem je u 3 na 5ooo o/min, tada je naravno najveći tlak ulja ,sve se udesi i ispere i lada sretna. Ulja u motor ide 3.75 l ja nalijem kantu od 4 l, to dođe malo (2 mm ) iznad max-a na šipci za ulje.
Malo sam pričao i sa mehaničarima i kažu da je što rjeđe ulje bolje upravo za podizače ventila, a i zimi naravno. Jedini problem je što 5W 40 je često potpuno sintetičko ulje i vrlo skupo .
Evo to sam ja naučio i otkrio, nisam mislio pametovati, mislim da je korisno razmjeniti iskustva.
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !
klepetav zvuk iz ventila ne javlja se zbog lošeg ulja(iako ja valvoline obilazim u širokom luku)nego zbog povećane zakoksanosti unutrašnjosti motora(hidropodizači imaju male rupice)ulje se menja na 10 000(kao i svi filteri i svećice) a na svaku drugu zamenu ide engine flush koji se sipa u staro ulje pre zamene.
preporučujem mobil u gradaciji koju već koristiš...
što se tiče problema sa motorom ne menjaj delove napamet, prvo se očitaju eventualne greške
5 w ulja su suviše retka za ladinu pumpu(za naše uslove) i koriste se samo na extremnim mrazevima(-30) polusintetika je sasvim dovoljna
preporučujem mobil u gradaciji koju već koristiš...
što se tiče problema sa motorom ne menjaj delove napamet, prvo se očitaju eventualne greške
5 w ulja su suviše retka za ladinu pumpu(za naše uslove) i koriste se samo na extremnim mrazevima(-30) polusintetika je sasvim dovoljna
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- na benzinskoj me vole
znam i ja da se očitaju greške preko kompjutera, ali nemaju svi majstori dijagnostiku za ladu , a i da budem iskren ne volim da mi čeprkaju po autu, čak i da ja krivo dijagnosticiram, čak i da kupim krivi dio kao pred tjedan dana opet ispada jeftinije nego ići majstoru i onda čekati tjedan dana da njegovo veličanstvo se smiluje i napravi nešto.
A to nešto nerijetko je gore nego ništa...
Nego za engine flush ne znam, rekao sam da ću sa svim eksperimentirati osim sa uljem.
Zašto se svijećice mijenjaju svakih 10 000 , ja sam stavio NGK i vozim već 25 000 izgledaju ko nove, a za filter zraka piše na kućištu filtera da se mjenja svakih 30 000,
za filtar goriva ne znam možda preventivno, ali definitivno ne može škoditi autu
pozdrav
A to nešto nerijetko je gore nego ništa...
Nego za engine flush ne znam, rekao sam da ću sa svim eksperimentirati osim sa uljem.
Zašto se svijećice mijenjaju svakih 10 000 , ja sam stavio NGK i vozim već 25 000 izgledaju ko nove, a za filter zraka piše na kućištu filtera da se mjenja svakih 30 000,
za filtar goriva ne znam možda preventivno, ali definitivno ne može škoditi autu
pozdrav
sve može duže ali se menja kako sam naveo zbog mirne glave ,ne košta to sto dukata...
inače neispravan deo bi ti skener odmah prijavio tako da ne bi bez veze bacao pare, zato se i ide u ovlašćen servis ako kod njih radiš oni obično ne naplaćuju dijagnostiku.
inače neispravan deo bi ti skener odmah prijavio tako da ne bi bez veze bacao pare, zato se i ide u ovlašćen servis ako kod njih radiš oni obično ne naplaćuju dijagnostiku.
- na benzinskoj me vole
Opet sam eksperimentirao uopće mi nije jasno šta se zbiva.
Ako je itko imao osobnih iskustava sa ler gasom i elektroničkim dijelovima na nivama sa multy point injection-om molio bi da podijeli iskustva i teorije.
Da i znam da bi bilo najlakše otići kod majstora, ali to ostavljam kao zadnju stvar, više iz principa nego novaca.
Znači ovo su mi dosadašnja iskustva:
1. auto je u početku palio i radio vrlo loše,
gubio je snagu, svi simptomi kao da
radi na 3 cilindra.
2. Zatim je palio normalno, ali motor nije htio raditi
pa se nakon paljenja odmah ugasi .
3. zatim nije htio ni paliti ni raditi, čak i kad ga palim
i pritisnem gas do kraja
4. Onda sam otkopčao MAF senzor, i resetirao kompjuter
auto pali i ide , ali teško održava ler gas
5. E onda sam ga htio zeznuti pa sam nategao sajlu od gasa
da leptir gasa ostane otvoren , ali sam u međuvremenu
primjetio da to samo zbunjuje elektroniku i danas sam
vratio sajlu kako je bila inače, ato ide i normalno drži ler gas
na 750 okretaja premda ga povremeno traži
( znači sa otkopčanim maf senzorom ) i tako sam se vozio nekih
20 km
6. Vrag mi nije dao mira i ponovno ukopčam
Maf i resetiram i onda se poče gasiti, ali ide
normalono kad dam gas
7. E onda otkopčam Maf i resetiram ,
i opet se gasi u leru,ali nakon nekog vremena
prestane i vozim se čak u leru, e onda dođem
pred zgradu i sama se ugasi.
Više ne znam :
ja mislim ili je maf ili step motorić pomoću kojeg
pušta zrak mimo leptira gasa, jer on regulira ali kao da
nije dovoljno brz. Ali interesantno kako nekad radi
a nekad ne.
Eto , bar sam sebi posložio doživljaje,
Sorry šta davim ali na netu ništa ne piše za
te lade sa ubrizgavanjem.
Ako je itko imao osobnih iskustava sa ler gasom i elektroničkim dijelovima na nivama sa multy point injection-om molio bi da podijeli iskustva i teorije.
Da i znam da bi bilo najlakše otići kod majstora, ali to ostavljam kao zadnju stvar, više iz principa nego novaca.
Znači ovo su mi dosadašnja iskustva:
1. auto je u početku palio i radio vrlo loše,
gubio je snagu, svi simptomi kao da
radi na 3 cilindra.
2. Zatim je palio normalno, ali motor nije htio raditi
pa se nakon paljenja odmah ugasi .
3. zatim nije htio ni paliti ni raditi, čak i kad ga palim
i pritisnem gas do kraja
4. Onda sam otkopčao MAF senzor, i resetirao kompjuter
auto pali i ide , ali teško održava ler gas
5. E onda sam ga htio zeznuti pa sam nategao sajlu od gasa
da leptir gasa ostane otvoren , ali sam u međuvremenu
primjetio da to samo zbunjuje elektroniku i danas sam
vratio sajlu kako je bila inače, ato ide i normalno drži ler gas
na 750 okretaja premda ga povremeno traži
( znači sa otkopčanim maf senzorom ) i tako sam se vozio nekih
20 km
6. Vrag mi nije dao mira i ponovno ukopčam
Maf i resetiram i onda se poče gasiti, ali ide
normalono kad dam gas
7. E onda otkopčam Maf i resetiram ,
i opet se gasi u leru,ali nakon nekog vremena
prestane i vozim se čak u leru, e onda dođem
pred zgradu i sama se ugasi.
Više ne znam :
a nekad ne.
Eto , bar sam sebi posložio doživljaje,
Sorry šta davim ali na netu ništa ne piše za
te lade sa ubrizgavanjem.
citat...
"Više ne znam :
a nekad ne. "
toliko si toga rasčačkao uklučujući, maf,tps verovatno si i neki konektor na diznama razlabavio tako da neznam šta da ti kažem...
trebalo bi:
vratiti tps na ogovarajući položaj i podesiti sajlu,očistiti step motorić i kućište trotela,proveriti da li sve dizne ravnomerno rade i kako ubrizgavaju,videti da li uglovi predpaljenja odgovaraju zadatim,proveriti senzor temperature i maf sa kataloškim parametrima i videti da li se obe lambda sonde ponasaju normalno, ceo sitem naravno proveriti za falš vazduh...
zameniti: kablove, svećice(te što voziš već 25 000) i filter vazduha(preventivno) i resetovati sitem...
posle toga ima da radi ko doxa
"Više ne znam :
a nekad ne. "
toliko si toga rasčačkao uklučujući, maf,tps verovatno si i neki konektor na diznama razlabavio tako da neznam šta da ti kažem...
trebalo bi:
vratiti tps na ogovarajući položaj i podesiti sajlu,očistiti step motorić i kućište trotela,proveriti da li sve dizne ravnomerno rade i kako ubrizgavaju,videti da li uglovi predpaljenja odgovaraju zadatim,proveriti senzor temperature i maf sa kataloškim parametrima i videti da li se obe lambda sonde ponasaju normalno, ceo sitem naravno proveriti za falš vazduh...
zameniti: kablove, svećice(te što voziš već 25 000) i filter vazduha(preventivno) i resetovati sitem...
posle toga ima da radi ko doxa
- finaldesign
- na benzinskoj me vole
Prvo fala na vrlo korisnim odgovorima.
Ok uvjerili ste me , čim dođe plata ide
novi MAF, svijećice i filtar zraka i tankanje najboljim
gorivom, ako onda nebude radila ko vijolina onda idem kod
mastora.
Što se tiče konektora bio sam posebno pažljiv, a step motorić
je sterilan, špricao sam ga sa svim prouzvodima poput
spreja za karburatore i ostalih mućki, da za falš zrak bi
trebalo provjeriti to stoji , da i moja lajka ima jednu lambda sondu .
Ok uvjerili ste me , čim dođe plata ide
novi MAF, svijećice i filtar zraka i tankanje najboljim
gorivom, ako onda nebude radila ko vijolina onda idem kod
mastora.
Što se tiče konektora bio sam posebno pažljiv, a step motorić
je sterilan, špricao sam ga sa svim prouzvodima poput
spreja za karburatore i ostalih mućki, da za falš zrak bi
trebalo provjeriti to stoji , da i moja lajka ima jednu lambda sondu .
- finaldesign
- na benzinskoj me vole
Adria Lada u radničkoj (na samom početku) preko puta Autobusnog kolodvora..na benzinskoj me vole wrote:finaldesign,
RECI MOLIM TE U KOJI SERVIS VOZIŠ SVOJU LADU ili koji bi preporučio na području zagreba i da naravno imaju dijagnostiku za lade.
A za maf možda nebi bilo loše pričekati.
Hvala
http://forums.cjb.net/ladanivaclub.html