Samarine kocnice
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Imao sam jako lose iskustvo sa jednom Samarom kojoj je bio izvadjen taj "peti cilindar" kako ga zovu. Jeste da onda koci kao luda ali isto tako veoma lako zaplese zadnji kraj ako dobro stisnes kocnicu. Mnogi majstori savetuju da se on izbaci kad pocne da pravi probleme ali ja to ne bi radio. Na mojoj Ladi nije hteo da koci zadnji levi tocak i ja se ubio trazeci sta je dok me nije video komsija kako muku mucim.Inace je on bio majstor kod vojske i proslo je pored njega hiljadu Lada.Covek ga skinuo i malo ispeglao macolom neku sipku koja regulise,valjda,protok ulja na zadnje cilindre.Montirao nazad i evo vec 3 godine nema vise problema.

ja sam od dva coveka koja sam sreo dobio savet da obavezno iskljucim (izbacim) peti cilindar. oni su imali problema sa njima i smatraju da je bolje voziti bez njih. Juce u radnji pricam sa prodavcem i on kaze da peti cilindar nije mnogo vazan. Cak kaze da ima u radnji cilindar za keca koji mu stoji vec dve godine i niko nikad nije ni trazio tako nesto. za samaru naravno nije ni narucivao.
ja do skoro nisam bio ni svestan njegovog postojanja. a kad sam ga video bacio me je u tesku dilemu (a video sam ga tek kad su na dobrovoljnom tehnickom u AMSS konstatovali da zadnji levi ne koci). U cilju otklanjanja kvara skinem dobose i konstatujem da mi lezajevi nisu bas nesto i da ne znam sta je problem sa kocnicama. A vidim i peti cilindar kako nezainteresovano stoji tamo i samo skuplja blato.
A od slobodnog vremena nemam ni s (jer sam vec morao da pocnem da ucim) i pojma nemam kad cu moci da sve lepo rasturim i konacno razresim misteriju. Prilicno sam resen da montiram i novi peti cilindar pa sta mu Bog da...
ja do skoro nisam bio ni svestan njegovog postojanja. a kad sam ga video bacio me je u tesku dilemu (a video sam ga tek kad su na dobrovoljnom tehnickom u AMSS konstatovali da zadnji levi ne koci). U cilju otklanjanja kvara skinem dobose i konstatujem da mi lezajevi nisu bas nesto i da ne znam sta je problem sa kocnicama. A vidim i peti cilindar kako nezainteresovano stoji tamo i samo skuplja blato.
A od slobodnog vremena nemam ni s (jer sam vec morao da pocnem da ucim) i pojma nemam kad cu moci da sve lepo rasturim i konacno razresim misteriju. Prilicno sam resen da montiram i novi peti cilindar pa sta mu Bog da...
Ljudi ne zajebavajte se sa tim stvarima.Logicno razmislite izbacivanje(prespajanje) petog cilindra ili korektota kocenja dovodi da zadnji tockovi koce istim intezitetom kao i prednji. Zatim kad auto koci inercija ga gura napred otuda i auto ponire malo sabija se napred pri intenzivnom kocenju-posledica inercije.E dok se prednji kraj nabija napred i sila kocenja naleze na prednje gume(vecim delom) dotle se zadnji kraj olaksava i blago odize gubeci tako dobru vezu sa asfaltom.Prespojen korektor i sta se desava -zadnji koce istim intezitetom ko i prednji (sto bi stari rekli vata ko za oci ) blokiraju a kako je kocenje intenzivno pa se zadnji odizu GUBI se veza sa podlogom,auto se zanosi i sta sad .Nemojte da mislite da ste Fandjo pa kao da cete moci izkontrirati.Uracunajte tu i brzinu pa kontriranje dovodi do novog zanosenja i ......!
Pricam iz iskustva jer je i meni tako odradjen korektor pa kada sam polozio znas vuce te da je malo razvuces.Bila je blaga kisica ja opleo lajku sam na putu i izlece pas macka jb... li ga .Ja ne znajuci za zajeb stisni kocnicu........> Sad se jezim, tako sam leteo po putu levo desno ......srecom pa sam bio sam na tom delu puta jer sam sevrljao bar 100 metara.
Ako nemate samoubilacke namere ne prespajajte nego neispravan korektor ZAMENITE ispravnim .A ti majstori koji tvrde da on nema funkciju i da je bolje bez njega nemaju tri ciste u glavi.Jeste da bolje koce zadnji(maximalno) ali slozicete se da ipak treba da se zna i kako ce kociti.
Za ovo sto Vigmir prica rec je o sipci koja korektor manje ili vise otvara u zavisnosti od opterecenja zadnje osovine.
Oduzio sam ali rec je o ozbiljnoj stvari
Pricam iz iskustva jer je i meni tako odradjen korektor pa kada sam polozio znas vuce te da je malo razvuces.Bila je blaga kisica ja opleo lajku sam na putu i izlece pas macka jb... li ga .Ja ne znajuci za zajeb stisni kocnicu........> Sad se jezim, tako sam leteo po putu levo desno ......srecom pa sam bio sam na tom delu puta jer sam sevrljao bar 100 metara.
Ako nemate samoubilacke namere ne prespajajte nego neispravan korektor ZAMENITE ispravnim .A ti majstori koji tvrde da on nema funkciju i da je bolje bez njega nemaju tri ciste u glavi.Jeste da bolje koce zadnji(maximalno) ali slozicete se da ipak treba da se zna i kako ce kociti.
Za ovo sto Vigmir prica rec je o sipci koja korektor manje ili vise otvara u zavisnosti od opterecenja zadnje osovine.
Oduzio sam ali rec je o ozbiljnoj stvari
Сделано в СССР
Takođe sam i ja imao imao problema sa petim cilindrom koji je zapekao(kad sam nosio neki teret ostao sabijen do kraja) tako da su mi kočili samo zadnji točkovi i umalo se nisam isprevrtao na putu kad mi je neka budala izletela sa sporednog puta. Posle zamene petog cilindra(oko 400din) sve se vratilo u normalu sad kad kočim nema zanošenja.
Na tehničkom pregledu sam video da moja Samara ima razliku u kočenju levog i desnog točka(23%) na obe osovine ja sumnjam na glavni kočioni šta vi mislite šta je uzrok.
Na tehničkom pregledu sam video da moja Samara ima razliku u kočenju levog i desnog točka(23%) na obe osovine ja sumnjam na glavni kočioni šta vi mislite šta je uzrok.
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Upravo o ovome govorim, tako sam ja zamalo prosao na autoputu sa firminim jugicem.sasar wrote:Takođe sam i ja imao imao problema sa petim cilindrom koji je zapekao(kad sam nosio neki teret ostao sabijen do kraja) tako da su mi kočili samo zadnji točkovi i umalo se nisam isprevrtao na putu kad mi je neka budala izletela sa sporednog puta. Posle zamene petog cilindra(oko 400din) sve se vratilo u normalu sad kad kočim nema zanošenja.
Bolje je voziti bez korektora nego sa istim neispravnim. Pogotovo ako su zadlje opruge i amortizeri losi!!!
Inace kod samare od glavnog kocionog do korektora dolaze dve cevi (za razliku od yuga), tako da razlika u kocenju moze da potice i ranije, odnosno pre korektora, ali veca verovatnoca je da je ipak on u pitanju ili sami zadlji cilindri.
Savke sigurno da kad korektor zajebava pa jedan tocak koci a drugi ne maltene sigurno zanosenje i nesreca pri kocenju .nesumnjivo vrlo OPASNO ali nista manje OPASNO nije i prespajati korektor.Otkud covek zna kad ce morati i po kakvom putu i uslovima puta(kisa sneg pun ili prazan auto) morati da jace koci. A zamisli prodas auto nekom i on ne zna da je korektor skinut pa na prvom jebenijem kocenju haos. Tako da smatram da je neispravan korektor omca oko vrata ali naveo sam iz licnog iskustva kakve vrlo nezgodne situacije mogu nastati skidanjem(prespajanjem) korektora.
Svako odlucuje o sopstvenoj bezbednosti na kraju ni ABS ne pomaze i sva elektronika koja asistira kocenju i stabilnosti auta ako neko misli da je put trkaliste pa tvrdi da voli makazice da stalno vozi na braniku i slicne fore napaljenih idiota .
Sasar jesi li prosao teh. ili ono na foru
:20 % mnogo bajo ,
Moze biti vise uzroka Bas od gl.kocionog preko creva kocionih elemenata(kljesta zadnji cilindri) korektora pa do plocica.Nemoj da mislis "uf al si pronasao rupu na saksiji" jer je stvarno tako. Tokom eksploatacije gumice se poste kako koja creva suzavaju protok ulja tokom vremena rdjaju delovi kocionog sistema i sl a jos sigurno je nesto od delova menjano a imajuci u vidu danasnji kvalitet zamene!?!?!?!?!. Zato polako da se pretrese sistem u celosti .Sto ne valja ili sumnjas na nesto menjaj.Ipak su to kocnice
Svako odlucuje o sopstvenoj bezbednosti na kraju ni ABS ne pomaze i sva elektronika koja asistira kocenju i stabilnosti auta ako neko misli da je put trkaliste pa tvrdi da voli makazice da stalno vozi na braniku i slicne fore napaljenih idiota .
Sasar jesi li prosao teh. ili ono na foru
Moze biti vise uzroka Bas od gl.kocionog preko creva kocionih elemenata(kljesta zadnji cilindri) korektora pa do plocica.Nemoj da mislis "uf al si pronasao rupu na saksiji" jer je stvarno tako. Tokom eksploatacije gumice se poste kako koja creva suzavaju protok ulja tokom vremena rdjaju delovi kocionog sistema i sl a jos sigurno je nesto od delova menjano a imajuci u vidu danasnji kvalitet zamene!?!?!?!?!. Zato polako da se pretrese sistem u celosti .Sto ne valja ili sumnjas na nesto menjaj.Ipak su to kocnice
Сделано в СССР
UUUHHHHH!!!!!!!!!!
Srecan sam zato sto skupih nesto para pa sam odmah iste predao prodavcu za delove. Naime kupio sam glavni kocioni i dva zadnja cilindra sve od firme METELLI i prednje plocice LUCAS. Srecan ko malo dete.
Ali popizdeo sam jer ne mogu naci nigde,u SRBIJI, korektor kocenja METELLI .Samo
FENOX
Drugo nigde nema da se nadju FERODO diskovi za Samaru iako ih proizvodjac nudi u katalogu delova. LUCAS imam da nadjem ali braco 60 e mnogo kume mnogo je!!!
Mogu doduse naci LPR medjutim cuo sam znaci ono (.............. e imali su lose iskustvo) da LPR kao ne valja.Sta Vi ladasii mislite.
Zatim da li moze da prodje LUK set kvacila iz Euro auta. Malo manje kosta od SACHS pa reko da se konsultujem
Gde naci teflonska creva za samaru i koje firme i naravno koja je cena.
Ako neko zna gde ima FERODO diskovi za omiljeni mi auto neka se osevapi pa nek odgovori a i misljenja za LPR i LUK mi takodje trrebaju
aj odo da malo oladim a bas sam se zaleteo u remontu samare jbg videli ste koliko se prasine na njoj nahvatalo
Srecan sam zato sto skupih nesto para pa sam odmah iste predao prodavcu za delove. Naime kupio sam glavni kocioni i dva zadnja cilindra sve od firme METELLI i prednje plocice LUCAS. Srecan ko malo dete.
Ali popizdeo sam jer ne mogu naci nigde,u SRBIJI, korektor kocenja METELLI .Samo
Drugo nigde nema da se nadju FERODO diskovi za Samaru iako ih proizvodjac nudi u katalogu delova. LUCAS imam da nadjem ali braco 60 e mnogo kume mnogo je!!!
Mogu doduse naci LPR medjutim cuo sam znaci ono (.............. e imali su lose iskustvo) da LPR kao ne valja.Sta Vi ladasii mislite.
Zatim da li moze da prodje LUK set kvacila iz Euro auta. Malo manje kosta od SACHS pa reko da se konsultujem
Gde naci teflonska creva za samaru i koje firme i naravno koja je cena.
Ako neko zna gde ima FERODO diskovi za omiljeni mi auto neka se osevapi pa nek odgovori a i misljenja za LPR i LUK mi takodje trrebaju
aj odo da malo oladim a bas sam se zaleteo u remontu samare jbg videli ste koliko se prasine na njoj nahvatalo
Сделано в СССР
Mogu da nadjem LPR kostaju 2900 i to je ok.Ali da li su bas dobri doduse ne vozim trke ali ne bih hteo da mi se desi da nakon ulaska u baru vruci diskovi se sjebu samo to ne.Nude i DELPHI (ako se ne varam Miljane ti na tvom AS-u imas DELPHI)ali nacitah se svasta na netu o njima.Prodavac gde sam kupio gl kocioni cilindar ima FERODo program kune se u njih i dokazuje mi da je original i da su diskovi izuzetnog kvaliteta ali ima za zastavu(zato sto je FIAT-ov klon) a nema za LADE.Cak nemaju ni uvoznici:x . LPR ispada skuplji (uporedjujuci cene diskova za VW) po tome bi zakljucio da su kvalitetniji ali djavo bi ga znao
Drugo Miljane ,ne rece mi nista za korektor kocenja.
Sto se seta kvacila tice i ja sam blizi SACHS-u
JBG zelim da odradim mnogo toga sa kvalitetnim delovima a da li cu uspeti ne znam
Drugo Miljane ,ne rece mi nista za korektor kocenja.
Sto se seta kvacila tice i ja sam blizi SACHS-u
JBG zelim da odradim mnogo toga sa kvalitetnim delovima a da li cu uspeti ne znam
Сделано в СССР
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Da, ja imam DELPHI diskove, TRW-Lucas plocice, Breco dobose, LPR paknove, koci fenomenalno, a narocito sam zadovoljan sto ne skripe kocnice ni u kom slucaju, to me mnogo nervira kod Cobest plocica.
Sigurno bi to sve bilo odlicno i u standard varijanti, ali ja sam pre imao fabricke diskove i Cobest plocice, a ovi su 257mm ventilirajuci od Alfe (mnogi Fiati i Lancie ih takodje nose).
Za korektor kocenja je problem jer je on specifican za bas taj model auta, pa ga nemaju bas svi proizvodjaci, a i ako ima, tesko se nalazi, jer mora da se naruci, pa da se ceka. Florida novi tip ima Samarin korektor kocenja, pravi ga ZAD Knic, pa mozes i njega da kupis, od FENOX-a je kvalitetniji sto puta, ja ne znam da je to nekom crklo. Samo ponesi stari, ili trazi i taj FENOX bas za Samaru da uporedis, jer moze da se desi, kao po obicaju, da oni obrnu nesto, pomere neku rupu pa da ne pasuje (ne zbog greske u proizvodnji, nego kao novi tip).
Sigurno bi to sve bilo odlicno i u standard varijanti, ali ja sam pre imao fabricke diskove i Cobest plocice, a ovi su 257mm ventilirajuci od Alfe (mnogi Fiati i Lancie ih takodje nose).
Za korektor kocenja je problem jer je on specifican za bas taj model auta, pa ga nemaju bas svi proizvodjaci, a i ako ima, tesko se nalazi, jer mora da se naruci, pa da se ceka. Florida novi tip ima Samarin korektor kocenja, pravi ga ZAD Knic, pa mozes i njega da kupis, od FENOX-a je kvalitetniji sto puta, ja ne znam da je to nekom crklo. Samo ponesi stari, ili trazi i taj FENOX bas za Samaru da uporedis, jer moze da se desi, kao po obicaju, da oni obrnu nesto, pomere neku rupu pa da ne pasuje (ne zbog greske u proizvodnji, nego kao novi tip).

Evo ga mamu mu . Meni to nikad nije ni radilo, kao sto sam o tome vec pisao od kupovine nove samara zadnji nisu kocili.Cak kad smo isli na teh.pregled sa majstorom (kao on ce da napravi da prodjemo) napunili smo gepek sa teretom i seli dvoje pozadi ali corak ne koce zadnji. Tada je majstor dosao na genijalnu ideju da prespoji zadnji vod i sada zadnji koce ko ludi a ko sto sam vec trtljao o tome to je vrlo opasno!!!!!!!!!!!!!
Ovo sam nasao sa kataloga LPR.
Znaci miljane tvoj savet je da uzmem LPR diskice a???
Last edited by stara mo on Fri Sep 05, 2008 4:22 pm, edited 4 times in total.
Сделано в СССР
Inace kao sto savke rece cilj je staviti dobre delove da budes siguran u auto.Trenutno je stanje da kada kocim sa odprilike 100km/h onako maaaalko jace ma ceo se auto protresa otima ...... u pm
E dosta mi je vise fenox-a bulgaria brlj i slicnih istocnoevropskih maloprivrednoka. Samo mi sto ganjamo lade(kako kazu u prodavnicama:"trazi kod Ladasa."), dakle mi "Ladasi" kao da smo druga kategorija ljudi. Hoces da kupis kvalitetan deo al prc prc prc...............prc
Braco pogledajte samo sto je lepo kad se nadje kvalitetan deo.Kad uporedim ovaj gl kocioni kako se sija a moj "oridjinal" jos pri kupovini je bio braon od rdje,a uzgred sad shvatam zasto svi kazu da lucas garavi(NEKA garavi).Za razliku od onih parcica mermera sto mi sada sluze(glume) kao plocice ovo bre bar odaje utisak ferode a kako ce kociti videcu.

E dosta mi je vise fenox-a bulgaria brlj i slicnih istocnoevropskih maloprivrednoka. Samo mi sto ganjamo lade(kako kazu u prodavnicama:"trazi kod Ladasa."), dakle mi "Ladasi" kao da smo druga kategorija ljudi. Hoces da kupis kvalitetan deo al prc prc prc...............prc
Braco pogledajte samo sto je lepo kad se nadje kvalitetan deo.Kad uporedim ovaj gl kocioni kako se sija a moj "oridjinal" jos pri kupovini je bio braon od rdje,a uzgred sad shvatam zasto svi kazu da lucas garavi(NEKA garavi).Za razliku od onih parcica mermera sto mi sada sluze(glume) kao plocice ovo bre bar odaje utisak ferode a kako ce kociti videcu.

Last edited by stara mo on Fri Sep 05, 2008 4:17 pm, edited 1 time in total.
Сделано в СССР