///M E NJ A C///

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

nov menjač za nivu 42 000 din...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

djape1977

Post by djape1977 »

aha. ja teo da kupim pre 4-5 godina petaka i odem u ukr komerc i oni me obraduju tako oko 600e je bio. nista strasno. nov za fiat punto2 je u italiji oko 950e
j***** auto bez kardana

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

kod njih je bar 10% skuplje jer oni uzimaju od impex-a pa se ugrade(za sve delove)
ili uzmu od mako-a iz kg...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Nov je 56000 din, a kupovina drugog je macka u dzaku, razmisljao sam i o tome, ovako bar znam da je sve ok.

Sklopljen menjac, radi ok, ulazi u brzine lepo, okrece se, sutra montaza najverovatnije.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

obrati paznju na ucentriranost reduktora inace ima da trrrrrrrrrrrrrese

Miljan

Post by Miljan »

Namontiran i NE VALJA, zuji nesto, nije kao pre, ranije se bas culo da melje na leru, a u petoj nesto cvili, pisti, a sad zuji, otprilike kao u rikverc samo jos vise, inace, radi ok, i u svim brzinama je tako.
Mora opet da se skida. :(

djape1977

Post by djape1977 »

taj zvuk je sam zupcanik ili sinhron 5. brzine. pregledaj ga detaljno, opali ga kirnerom da vidis jel tvrd materijal ili nije. ako je mekan trazi drugi. proveri osovinu na kojoj je zupcanik, moze biti iskrivljena pa da zato zuji. moze biti razlokano leziste lezaja u kucistu menjaca. moze biti deformisano samo kuciste menjaca od nekog udarca ranije...
j***** auto bez kardana

Miljan

Post by Miljan »

Svi lezajevi su se obrtali u kucistu, pa su zalepljeni specijalnim lepkom za lezajeve LOCTITE i u kucistu, i na osovini.
Nemoguce da se cuje zupcanik 5. brzine, ovo se cuje i na leru, tad se obrce samo spojnicka osovina. Osteceno je kuciste kod zupcanika 5. iznutra, vidi se da je nesto strugalo po kucistu, ali sad ne struze, videlo se i kad je sklopljen kroz rupu gde dolazi birac brzina.

djape1977

Post by djape1977 »

uf... ajde onda ovako. zvuk najverovatnije potice od toga sto nesto stoji ukoso i zupcanici se ne uzupcuju bas kako je zamisljeno u fabrici. zato su se i iskidali zubi. jedini nacin da se zubi na zupcaniku pokidaju je kad uzupcenje nije fabricki predvidjenih napr 70% nego zbog kvara lezaja ili osovine padne na recimo 60%
jesi li zamenio lezajeve i na primarnom i na sekundarnom snopu? cak i ako jesi, kazes da su lezista lezajeva razlokana. ok, zalepio si ih, ali nemas sanse da budes 100% siguran da su u centru. samim tim opet nemas fabricki predvidjeno uzupcenje i to je problem koji tesko da ces resiti. cim uzupcenje nije u fabrickim tolerancijama pojavljuje se preterano naprezanje nekog ili vise delova, cudni zvuci i neminovno kvarovi.
zbog slicne pizdarije sam, posle 3 skidanja menjaca, morao da zamenim prednju sekciju kucista na menjacu od moje bivse 132-ke dizel. crko prednji semering, iscurilo ulje, crko prednji lezaj primarnog snopa, vozena tako jos 50.000km dok nije poceo da zvizdi menjac u 5. i da ispada iz 5. cim otpustim gas. prvo sam promenio lezaj, drugi put sam napravio cauru koju sam nabio u leziste lezaja pa u nju lezaj i opet nije valjalo i na kraju sam zamenio celu prednju sekciju kucista i posle toga je bilo ok.
kapiram da si sad dao lovu za delove, ali bolje kupi drugi menjac od bax-a, kaze da je ok radio taj njegov menjac, ne deluje mi kao tip koji bi lagao.
j***** auto bez kardana

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Miljan wrote:Svi lezajevi su se obrtali u kucistu
Ključna stvar!

Verujem da nisi odneo kućište na proveru zazora,a savetovano ti je da to uradiš. Uzeo si delove i sklopio,zar ne?
Bolje da si premerio sve,pa da se raspitaš i odlučiš šta ti valja činiti,da li da repariraš ili nov menjač,ovako si zbog tog propusta napravio sebi dupli posao.

Elem,kada se ležaj obrće u kućištu,to znači da kućište ima sigurno oko 0.10mm toleranciju u plusu (narodski rečeno - toliko je razlokan).
Menjač je precizna mehanička naprava,i Loctite ti neće pomoći da ga pravilno ucentriraš,baš kao što reče i djape1977.

Skidaj menjač ponovo (što,po logici stvari, i moraš) i odnesi ,aman čoveče,kućište sa sve ležajevima kod nekog mašinca na proveru.
Obrati posebnu pažnju na biksnu ako je ima. OBAVEZNO da se premeri. Ako je loša,ili se vidi na oko da je pojedena, mora da se menja.
Sad pošto si zalepio lepkom ležaj,obrati pažnju kod skidanja. Ako neće da se pokrene,zagrej kućište oko ležaja plinskim brenerom da Loctite popusti.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

kod mene je kuciste menjaca od aluminijuma, cini mi se. pazljivo sa brenerom da se ne rastopi :shock:

nemanya

Post by nemanya »

Da,menjači su od aluminijuma. Zato,do đavola,tako brzo i propadnu.

Plinski brener neće da ga rastopi.

Znači, plinski a ne autogeni!!

Miljan

Post by Miljan »

Menjac je skinut jutros, i lezajevi se bas tesko izbijaju, jer je stegao ovaj Loctite. Inace, ovaj popunjava zazore do 0,15mm, a postoji i drugi, jaci, do 0,25mm, ali on mora da se greje kad se skida. Inace, SVI lezajevi su zamenjeni.

E sad, zanimljivo, pri okretanju spojnicke osovine rukom se cuje onaj zvuk (cuo se i pre montaze, ali je bio suv menjac, pa kao mozda nece sa uljem da se cuje), SVE DOK SE NE ODVOJE OVA DVA NOVA ZUPCANIKA PETE BRZINE, onda se vise ne cuje, iako su svi ostali zupcanici uzubljeni. I kad samo njih uzmem u ruku, uzubim ih i okrecem, cuje se taj zvuk, a zub u zub ne upada direktno, nego kao da ima neki stepenik na svakom zubu koji mora da preskoci i zato se to cuje.

Primetio sam da lezaj spojnicke ima lufta (jedino on nije nije SKF, ne prave takav :( ) skinuli smo ga i pri okretanju on se nesto koci, nece lepo da ide, a bio je dobro podmazan. Kad sam ga oprao lepo, svira pa rastura (NOV) :evil: cim je "Сделано в СССР" ne moze da bude dobro. :roll:
Jos 5 komada istih imaju u radnji (dosao covek i otvorio iako je nedelja uvece) i SVI apsolutno isto rade, koce se, struzu, jedva covek nasao neku drugu marku da naruci, stize sutra, pa cemo videti.

nemanya

Post by nemanya »

Ako se čuju zupčanici kad su uzubljeni na osovini,onda je moguće da:
Ili su sami zupčanici loši.
Ili nisi doveo osovinu u centar.

Što se ležajeva tiče,nemoj ići ispod FAG-ovih.
Operi ih pre ugradnje,oni se podmazuju uljem i ta mast iz njih i ulje ne bi trebali da se mešaju. Moraju biti otvoreni sa obe strane,i pre ugradnje ih podmaži uljem za menjač.
Inače,svaki ležaj kad je opran huči. Kad je podmazan ne sme da se čuje.

Odnesi kućište na merenje.

Kad ga sklopiš,sipaj ulje i probaj da zavrtiš menjač bušilicom (ako uspeš da stegneš osovinu u glavu bušilice na neki način), pa ćeš videti šta si napravio.

Miljan

Post by Miljan »

Uzeo bih ja i taj SKF, ali NEMA, to je namenski lezaj, sa kanalom za osigarac, i SKF to ne pravi.

Ne mogu da je stavim van centra i da hocu, sraf steze osovinu i on je centrira, kao i lezaj, a oslanjaju se na 3 tacke.

U pitanju su ova dva zupcanika, prva

Image

Ovo je novo

Image

kao i ovo

Image

Post Reply