///M E NJ A C///
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
Mislio sam na bilo šta što služi kao uležištenje bilo kakvoj osovini a nije klasičan ležaj nego baš biksna.
Zanimljivo da je osovina plava.
Znači da je bila pregrejavana.
Ipak se tu moraju izmeniti osovine. Zbog tog pregrejavanja do te mere da je materijal poplaveo,može doći do krivljenja osovine,a i struktura tog materijala više nije ista kao što je bila do tad.
Zanimljivo da je osovina plava.
Znači da je bila pregrejavana.
Ipak se tu moraju izmeniti osovine. Zbog tog pregrejavanja do te mere da je materijal poplaveo,može doći do krivljenja osovine,a i struktura tog materijala više nije ista kao što je bila do tad.
- nemanya
To nije moguće.Miljan wrote: EDIT: I nove osovine imaju isti luft kad se spoje sa iglicastim lezajem.
Pa to bi značilo da je i prošla osovina bila ispravna.
Ne može biti mnogo radijalnog lufta. Ali to nemoj da posmatraš tako što uhvatiš osovinu za kraj pa proveravaš luft. Tako će ti uvek imati lufta.
Vodi računa da pored igličastog ležaja imaš još tačaka uležištenja i sve one pomažu da osovina bude u centru.
Ako sumnjaš u osovinu,uzmi mikrometar i izmeri osovinu,pa uporedi,recimo, unutrašnju meru sa tabelom mera za dotični igličasti ležaj,pa ćeš znati na čemu si što se tiče tolerancija sa osovinom.
Ako je to OK,onda to tebe ne zeza,nego je greška u nekoj drugoj tački.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
pa ako si siguran da si sve lepo namestio i da nece nesto da polomi, teraj tako. mozda se razradi
probaj sa nekim dobrim uljem, nesto na bazi grafita.
jos i ovo mi je sad palo...
kada sam ja imao staru nivu 1,6 nakoliko puta joj je skidan menjac zbog kvacila i posle svake montaze se culo neko grebanje kad motor radi. majstori su objasnjavali da su iskrivili neki lim, i da tako mora da struze dok ga ne sastruze
i zaista je buka nestajala posle stotinak km predjenih
jos i ovo mi je sad palo...
kada sam ja imao staru nivu 1,6 nakoliko puta joj je skidan menjac zbog kvacila i posle svake montaze se culo neko grebanje kad motor radi. majstori su objasnjavali da su iskrivili neki lim, i da tako mora da struze dok ga ne sastruze
- nemanya
Znači da si eliminisao jedan nedostatak (pištanje u petoj),očigledno da su osovine bile problem.
Zujanje u leru može biti do ležaja spojničke ili onog malog igličastog.
Ali ti ne možeš da vračaš kakve su tolerancije osovina.
Nemoj se brinuti,jer taj igličasti može da podnese veliko opterećenje,i verujem da neće biti problematičan.
Prati mu rad neko vreme,pa ako određeni br. kilometara radi kako treba,a zuji i dalje,onda tu nije problem. Ipak ne proizvodiš ti delove
Zameni mu ulje posle određenih kilometara,čisto zbog razrade novih zupčanika.
Recimo,moj menjač koji je fabrički isto zujka i krljucka,ali radi kao zmaj.
Ne pada mi na pamet da bilo šta diram sve dok nešto ne polomi.
Jbga,ruska tehnologija
Zujanje u leru može biti do ležaja spojničke ili onog malog igličastog.
Ali ti ne možeš da vračaš kakve su tolerancije osovina.
Nemoj se brinuti,jer taj igličasti može da podnese veliko opterećenje,i verujem da neće biti problematičan.
Prati mu rad neko vreme,pa ako određeni br. kilometara radi kako treba,a zuji i dalje,onda tu nije problem. Ipak ne proizvodiš ti delove
Zameni mu ulje posle određenih kilometara,čisto zbog razrade novih zupčanika.
Recimo,moj menjač koji je fabrički isto zujka i krljucka,ali radi kao zmaj.
Ne pada mi na pamet da bilo šta diram sve dok nešto ne polomi.
Jbga,ruska tehnologija
gl-4 ili g-5 ?
to je pitanje,transmisija na terencima se strahovito greje i naravno dolazi do koksanja ulja u njoj zato je i period zamene kraći a ide kvalitetnije ulje...
poredjenja radi u opelove mauelne menjače ide gl-4, gl-5 u istoj marki bi ga bukvalno pojeo
eto šta sve lajka izdržava bez problema,tako jaka detedženska svojstva su neophodna zbog prisustava biksni koje imaju veoma male zazore i koks ih može zapušiti ili oštetiti a naravno i ostale elemente...
poredjenja radi u opelove mauelne menjače ide gl-4, gl-5 u istoj marki bi ga bukvalno pojeo
eto šta sve lajka izdržava bez problema,tako jaka detedženska svojstva su neophodna zbog prisustava biksni koje imaju veoma male zazore i koks ih može zapušiti ili oštetiti a naravno i ostale elemente...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "