Diskovi sa ''pezejca'' na klasiku.
Moderator: letnjikovac
Diskovi sa ''pezejca'' na klasiku.
Ne planiram da prepravljam dobose, nego me zanima sledece. Jedan mehanicar mi rece da pezejcevi zadnji diskovi pasu na klasiku (2101/2/3..). Ima li istine u toj prici?
- josif visarionovic
- Site Admin

A kako ce sa diskovima da se izbalansira snaga kocenja na zadnjim toskovima. Ako diskovi bolje "hvataju" to znaci da ce i prag blokiranja zadnjih tockova biti manji u odnosu na potisak na papucici kocnice. Mislim da ce se time smanjiti i efikasnost prednjih kocnica jer nikad nece moci da koce maksimalnom silom jer ce zadnji tockovi uvek ranije proklizavati.
I mene zanima kako se to regulise. Mozda treba da se promeni i peti cilindar (barem kako je na Samari)
I mene zanima kako se to regulise. Mozda treba da se promeni i peti cilindar (barem kako je na Samari)
- Bax-Lada 2107
Ja i dan danas imam muka oko diskova pozadi.
Na ladi ne pasu nosaci klesta ,jer je ladin rukavac na trubi zadnjeg mosta gde dolazi lezaj znatno manji.TE celjusti o kojima je rec su ista od tristaca, pezejca,poloneza,fiat croma,fiat 124.Sva ova vozila imaju problem oko rucne kocnice, tako da za nene to nije bolje od standardnih dobosa.
Glavni problem tih celjusti su konusne sajbne koje rasterecuju klesta posle pustanja kocnice.
Trenutno radim na ispitivanju zadnjih celjusti od suzuki svifta/TREBAJU MI PAKNE(PLOCICE)
Na ladi ne pasu nosaci klesta ,jer je ladin rukavac na trubi zadnjeg mosta gde dolazi lezaj znatno manji.TE celjusti o kojima je rec su ista od tristaca, pezejca,poloneza,fiat croma,fiat 124.Sva ova vozila imaju problem oko rucne kocnice, tako da za nene to nije bolje od standardnih dobosa.
Glavni problem tih celjusti su konusne sajbne koje rasterecuju klesta posle pustanja kocnice.
Trenutno radim na ispitivanju zadnjih celjusti od suzuki svifta/TREBAJU MI PAKNE(PLOCICE)
Ma jok... pazi ovako, samo treba da se oslabe zadnje kocnice malo... sa diskovima naravno, jer su ladini doboshi realan kriminal... ko koristi rucnu cesto , zna koliko traju zadnje kocnice bez pregrevanja... oslabite pomocu protocnog ventila kao na trkackim kolima... ventil za vodu moze da radi... ili slicno...
Nema svaki pzejac diskove ali ih ima i ne stavljaju se diskovi vec cela osovina... staviti samo diskove je nemoguce... ako ne uzasno tesko zbog mnogo secenja i varenja... e sad problem nastaje jer pz ima lisnate opruge umesto amortizera i opruga... jedina prepravka su dakle nosaci amorta i opruga... dakle da se iseku pzovi i zavare ladini na isto mesto... ko zna sa brusilicom i mig-om... 3-4 sata...
a sto se rucne na diskovima tice... ovako... samo treba da se stavi kvalitetna sajla... zaista kvalitetna... ne dakle fabricke vec da se napravi bolja i deblja sajla da ne bi bilo istezanja... a mozete da uzmete i cilindar od kvacila onaj mali i napravite hidraulicnu rucnu... kao sto imaju svi rally automobili...
poz...
Nema svaki pzejac diskove ali ih ima i ne stavljaju se diskovi vec cela osovina... staviti samo diskove je nemoguce... ako ne uzasno tesko zbog mnogo secenja i varenja... e sad problem nastaje jer pz ima lisnate opruge umesto amortizera i opruga... jedina prepravka su dakle nosaci amorta i opruga... dakle da se iseku pzovi i zavare ladini na isto mesto... ko zna sa brusilicom i mig-om... 3-4 sata...
a sto se rucne na diskovima tice... ovako... samo treba da se stavi kvalitetna sajla... zaista kvalitetna... ne dakle fabricke vec da se napravi bolja i deblja sajla da ne bi bilo istezanja... a mozete da uzmete i cilindar od kvacila onaj mali i napravite hidraulicnu rucnu... kao sto imaju svi rally automobili...
poz...
I ja evo konacno citam ove postove i istu muku mucim. Moj "STALJIN" 2107 je jos manje-vise u originalu i ceka da u kucu stigne jos jedan auto da bi on mogao kog hirurga. Mene ne zanima puno estetska hirurgija vec samo kardio.. Shalim se,nisam ja lekar. Uglavnom bitni su mi motor,menjac,vesanje i kocnice. Sto se tice std kocnica-nije lose ali moze bolje. Vijam neki motor od Tipa 2.0 sa dve bregaste od 145 KS ba bi mi trebale mnogo jace kocnice. I ja sam isto razmisljao o tristacima,pezejcima i cudima ali nikako da nadjem sta je najbolje. Da li je neko uspeo da uklopi nesto i da radi. Sto se rucne tice-najlakse je kupiti celu polugu sa cilidnrom od nekog auta koji ima hidraulicnu rucnu...
Pun gas,zivot na kocku!