Komutator
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Komutator
Pošto je ovo jedan od delova koji najčešće zeza kod samare, a pominje se u dosta tema rekoh da ga stavimo kao posebnu temu pa da tu razmenimo mišljenja o njima.
Pošto su svi nahvalili bosh rešio sam da ga kupim,ali(ALI) našao sam nov sa 7 konektora po ceni od 4500 din(prava sitnica).Tako da ta rabota otpada,pa sad molim za mišljenje o drugim proizvođačima. Našao sam ruski ASTRO za 1050 din i još neki ruski za 1200 din(ne znam ime) pa me zanima kakvi su ti astro ili neki drugi jeftiniji.
Pošto su svi nahvalili bosh rešio sam da ga kupim,ali(ALI) našao sam nov sa 7 konektora po ceni od 4500 din(prava sitnica).Tako da ta rabota otpada,pa sad molim za mišljenje o drugim proizvođačima. Našao sam ruski ASTRO za 1050 din i još neki ruski za 1200 din(ne znam ime) pa me zanima kakvi su ti astro ili neki drugi jeftiniji.
Bosch, provereno...
Sećam se da sam u vrelo leto 2000. nadrljao jedno veče zbog komutatora. Pođeš autom, on radi 3 minuta, pa se ugasi. Ti petljaš oko kablova itd, komutator se ohladi, startuješ motor, kreneš, nema šta, radi, kad ono, opet crče! I tako, sat i po, odustaneš od puta, pa ujutro kupiš neki bugarski koji porade 5-6 godina (oko 80.000 km). Posle toga kupim nov ruski u prodavnici, on ne radi, jedva izvukoh pare nazad i na kraju spas, kod Čika Vese ugradismo polovni Bosch koji i dan-danas šljaka. Usput promenismo i konektor koji ulazi u komutator (prvo skinite šemu, tj prepišite raspored kablova i boja, za svaki slučaj).
Dakle, Bosch, bez dileme...
p.s. ako se dobro sećam, kad se izvuče iz razvodnika paljenja onaj konektor sa tri pina, srednji pin treba da ima struju, i onda je ispravan razvodnik, a neispravan komutator. Ako grešim, ili sam se loše izrazio, tu su Eksperti da me isprave...
Sećam se da sam u vrelo leto 2000. nadrljao jedno veče zbog komutatora. Pođeš autom, on radi 3 minuta, pa se ugasi. Ti petljaš oko kablova itd, komutator se ohladi, startuješ motor, kreneš, nema šta, radi, kad ono, opet crče! I tako, sat i po, odustaneš od puta, pa ujutro kupiš neki bugarski koji porade 5-6 godina (oko 80.000 km). Posle toga kupim nov ruski u prodavnici, on ne radi, jedva izvukoh pare nazad i na kraju spas, kod Čika Vese ugradismo polovni Bosch koji i dan-danas šljaka. Usput promenismo i konektor koji ulazi u komutator (prvo skinite šemu, tj prepišite raspored kablova i boja, za svaki slučaj).
Dakle, Bosch, bez dileme...
p.s. ako se dobro sećam, kad se izvuče iz razvodnika paljenja onaj konektor sa tri pina, srednji pin treba da ima struju, i onda je ispravan razvodnik, a neispravan komutator. Ako grešim, ili sam se loše izrazio, tu su Eksperti da me isprave...
-
turbo dvigatelj
Imam u rezervi dva komutatora. Jedan je masivniji starije proizvodnje a drugi je mnogo manji i vidi se da je nedavno kupljen. To sam dobio uz svoju samaru kada sam je kupio. Na oba ima pecat OTK
Na ovom starijem piše ćirilicom
КОММУТАТОР ТОКА КТ-8
ТУ25-7107.0003-89
Na drugom piše
ТУ37.464.077-89
3640.3734 ВТН
Zanima me jesu li ruski ili čiji može li se znati
Na ovom starijem piše ćirilicom
КОММУТАТОР ТОКА КТ-8
ТУ25-7107.0003-89
Na drugom piše
ТУ37.464.077-89
3640.3734 ВТН
Zanima me jesu li ruski ili čiji može li se znati
Cesto mi se dogadja da mi crkava razvodna ruka. Menjao sam sa nekim rukama iz male privrede ali one ne mogu da izdrze ni mesec dana. Sada sam nabavio ruske, kazu original, ali i one 6-7meseci potraju. Nekoliko puta sam menjao i razvodnu kapu, pocrni skroz. Imam ruski komutator u kolima, koji savrseno radi (novija verzija ruskih komutatora, nije ona ogromna djunta). JEdan prodavac delova mi rece da mi komutator verovatno baca jaku struju i zato pregoreva cesto. I naravno preporucio mi je BOSCH komutator. Vredi li zameniti? Zapravo ima li svrhe ako komutator radi dobro?