problem sa motorom

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

finaldesign

Post by finaldesign »

rascho wrote:@finaldesign
U koji servis ti ideš? Onaj ovlašteni Ladin u Sesvetama ili negdje drugo?
ne oni su mi predaleko, idem u ovaj na Samoborskoj, Auto Šimunić.

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Ne brusi glavu ako nema potrebe,tačnije ako je ravna.
Ako ti mašina nije prokuvala,samo očistiti glavu od starog dihtunga.

Wolf66

Post by Wolf66 »

finaldesign wrote:Dijagnoza je sljedeća:
mjerenjem kompresije na svim cilndrima ustanovljeno je da pušta kompresiju između 2 i 3 cilindra, navodno je izgorio dihtung... Samim time motor na taj način radi kao na 2 i pol cilindra...

E sad sto se popravka tice to ce me doc ko svetog petra kajgana, jer treba otvorit motor, promijenit dihtung, pobrusit glavu, i jos usput mijenjam i zupcasti (spaneri itd...) jer mu je vrijeme... Ukupno posao sa rukama i dijelovima oko 300 eura. Ode pola place u lajku...
Da li auto mešao vodu i ulje? to te pitam zbog toga što ti je sud za izjednavanje tečnosti bio potamneo. Žao mi je što ti se deo ovaj peh sa autom. :cry: I ja bih bio u bedaku. Pozzz

finaldesign

Post by finaldesign »

Wolf66 wrote: Da li auto mešao vodu i ulje? to te pitam zbog toga što ti je sud za izjednavanje tečnosti bio potamneo. Žao mi je što ti se deo ovaj peh sa autom. :cry: I ja bih bio u bedaku. Pozzz
meni nije mijesao vodu sa uljem, e sad mozda bivsem vlasniku je, pa je to sredio valjda...
od kad sam promijenio oba hladnjaka, nisam primijetio da mi opada razina vode, niti da je sta ekstremno masno u vodi...

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Kad pukne između dva cilindra,ne meša tečnosti.
Samo nema dobro zaptivanje između cilindara.

Nadam se da si odabrao kvalitetan servis da bi dobio kvalitetan dihtung glave.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

finaldesign wrote:idem u ovaj na Samoborskoj, Auto Šimunić.
Kod njih sam i ja to radio. Došlo me je 2700kn sa promjenom zupčastog i vodene pumpe.

finaldesign

Post by finaldesign »

Stigla lajka danas sa popravka...

mijenjane su mnoge stvari... majstor mi je pokazao vrecu sa svim dijelovima unutra koji su skinuti i zamijenjeni. Od glavnih stvari promijenjeno je:

- brtve glave
- nosaci usisne grane
- gumice cijevi svjecica
- zupcasti remen
- spaner zupcastog remena
- lager zupcastog remena
- crijeva od antifriza koje ide na pocetak usisne grane kod gasa
- semering bregaste

osim toga jos je radjeno:
- brusenje glave

Uzorok svih problema je bio progoreni dihtung (brtva) glave, i to točno na sredini između 2 i 3 cilindra, tamo je onda puštalo kompresiju u susjedni cilindar, i na taj način motor radi na 2-i-po cilindra što se stvarno osjeti i u smanjenoj snazi, i vibracijama i zvuku...

Zupcasti sam mijenjao usput, kad je vec raskopan motor, a i vrijeme mu je (zadnji put mijenjan negdje oko 30.000km ako je za vjerovati bivsem vlasniku).

Ukupan trosak 1465kn + 1000kn za ruke, dakle ukupno oko 328 europljana.

Evo i popisa po stavkama:
Image

btw.
Svima vama koji imate 16v motore i imate zauljene svjecice sa vanjske strane, to je problem sa gumicama na cijevi svjecica. Dakle oko svjecice se nalazi tanka aluminijska stijenka odnosno cijev, koja ima na svojem donjem i gornjem kraju ima gumice, e te gumice odu pa zato ulje ide na svjecice...

A lajka sad radi kao svicarski sat. 8) :wink:

Post Reply