Problem sa startovanjem hladne masine

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
m.ico

Problem sa startovanjem hladne masine

Post by m.ico »

Odnedavno kad palim ujutro hladan motor zapali pa odma ugasi,zatim zapali pa dok ne digne negde 65-70 stepena trokira,ne bogzna kolko, ali na vece ubrzanje zatrse neprijatno. Kad postigne radnu temperaturu onda radi sasvim normalno. Posto je bilo vreme za promena svecica ,promenio sam pored svecica ,kablovi i filter vazduha. Problem ostao.Da napomenem da se isto desava i na benzin i na plin, pa sam eliminirao filter benzina i dizni. Ja sumnjam na modul palenja ali malo mi skupo da bi ekserimentirao.Pa interesuje me dali je neko imao slicno iskustvo ? Jos da kazem da je lada 1,5 16v ,presla 47000 km.

djape1977

Post by djape1977 »

pre ce biti da je problem u protokomeru ili step motoru nego u modulu paljenja. skini i ocisti detaljno oba pa probaj.
j***** auto bez kardana

m.ico

Post by m.ico »

djape1977 wrote:pre ce biti da je problem u protokomeru ili step motoru nego u modulu paljenja. skini i ocisti detaljno oba pa probaj.
Protokomer sam pregledao kad sam menjao filter vazduha,izgledao mi je sasvim cist ,a provericu step motor pa javljam

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

neodgovarajuća smeša na plinu verovatno prebogata ...
motor do 70 c radi po zadnjim zapamćenim parametrima (sa plina ) pa ne moze lepo raditi na benzinu ali da ne gatamo u pasulj bolje zakači auto na neku dijagnostiku... da vidimo šta kaže :lol:
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

djape1977

Post by djape1977 »

probaj kad upali da iskljucis konektor iz protokomera. ako se smiri motor - crko je.
slazem se za dijagnostiku, ali to nije dzabe
j***** auto bez kardana

jeronimo

Post by jeronimo »

pa bolje mu je nego da kupuje neki senzor džabe :lol:
ako ode u neki ovl. servis sa namerom da zameni neispravan deo dijagnostiku mu verovatno neće naplatiti barem je kod nas tako...

m.ico

Post by m.ico »

Juce sam ocistio step motorcic i leptir vazduha ali nista se nije desilo,i dalje ujutro muka.Tako da servis mi ne gine ! Izgleda da sam prvi sa foruma koji se susrece ovakvim problemom ,pa kad sredim stvar prenecu vam iskustvo.

Jumbo

Post by Jumbo »

Bice modul koji je rak rana ovih Lada.
http://www.hokej.co.yu/board/

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Al ne razumem što bi se rad modula nešto posebno promenio kad se mašina zagreje.
To je gomila namotaja,kad crknu verujem da bi ga zezalo i na zagrejanoj mašini.

Probaj da skineš minus klemu sa akumulatora da se resetuje kompjuter,upali na benzin,provozaj..provozaj i na plin,pa javi šta se desilo.

Ako bude radio na benzin,a na posle vožnje na plin počne da te zeza,onda pravac auto-gas servis.

jeronimo

Post by jeronimo »

bas tako modul ili radi ili ne radi u pitanju su dve spregnute bobine...

m.ico

Post by m.ico »

nemanya wrote:Al ne razumem što bi se rad modula nešto posebno promenio kad se mašina zagreje.
To je gomila namotaja,kad crknu verujem da bi ga zezalo i na zagrejanoj mašini.

Probaj da skineš minus klemu sa akumulatora da se resetuje kompjuter,upali na benzin,provozaj..provozaj i na plin,pa javi šta se desilo.

Ako bude radio na benzin,a na posle vožnje na plin počne da te zeza,onda pravac auto-gas servis.
to sam vec uradio,ali opet isto. Dijagnostika nije pokazala nista ,osim neka stara greska senzora koji registruje broj obrtaje bregaste osovine. sledeci test sam dogovorio da napravimo ujutro na prvo paljenje pa cemo da vidimo.inace za modul logika kaze da ako zeza hladan ,onda isto bi se desavalo i kad zagreje,ali..kad prestane logika onda pocne lada :roll:

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

A šta je bilo s tom greškom bregaste?
Menjao se senzor,a zaboravila se poništiti greška?

Da je protokomer neispravan,auto bi gubio snagu i radio loše i kad je zagrejan i kad nije.

Možda povlači negde vazduh u sistemu goriva,pa kad se zagreje ta mesta se zaptiju.
Recimo,taj step motor,možda mu je propala zaptivka.
Kad uvećaš obrtaje logično povlači i više vazduha,pa imaš knedlu u gorivu.

Možda bi trebao izmeriti pritisak goriva u sistemu kad radi na benzin.

Jumbo

Post by Jumbo »

m.ico wrote:.inace za modul logika kaze da ako zeza hladan ,onda isto bi se desavalo i kad zagreje,ali..kad prestane logika onda pocne lada :roll:
To je u potpunosti tacno. Ja sam da sada zamenio tri modula (jedan nov koji je reklamiran) i uvek su se razlicite stvari desavale, a na racunaru nije ostavljao nikakav podatakak o nekom kvaru.

1. (na 26.000 km) U sred voznje pocne da radi kao na tri cilindra i to traje jedno izvesno vreme i onda prestane. I tako stalno. U pocetku se to desavalo kod hladnog motora i kad je bio u toj fazi nije bilo sanse da upali bez dodatog gasa. Kasnije je pocelo da se desava i kod radne temperature.
2. (na 51.000 km) Samo odjednom pocne da stuca bez ikakvog razloga. Vremenom se stucanje desavalo sve cesce i trajalo je duze.
3. (na 51.000 km nov modul) Ili radi ili ne radi. Samo odjedanput ostane kao mrtav. Mozes da verglas koliko hoces on ni da primirise da upali. Posle izvesnog vremena upali bez problema. Ovaj modul je bio nov pa sam ga zamenio kod prodavca i sad imam jedan u rezervi za svaki slucaj.

Pored ovih licnih iskustava imam i jos jedan i to je bilo kad sam bio kod majstora pa dosao covek sa slicnim problemom kao kod tebe. Nikako nije hteo da upali hladan i imao problema sa radom motora kad je bio hladan, a kad postigne radnu temperatutru radio je kako treba.

Ako mozes nadji nekog majstora koji radi Lade pa ima neki ispravan stari modul da izvrsi probu.
http://www.hokej.co.yu/board/

jeronimo

Post by jeronimo »

to sve što opisuješ može da prouzrokuje :neispravan džek na konektoru dizne,neispravan/oksidirao kabal svećice,imobilizator i još dosta drugih delova od kojih neke skidaš i stavljaš ponovo kad menjaš modul,pa im tako popraviš spoj...
traženje greške je malo kompleksnija stvar :D

m.ico

Post by m.ico »

Evo nasao sam malo vremena da visim na netu,pa kako sam izlozio moj problem ,ostao sam duzan da kazem kako sam resio problem .Naime ta greska koja je bila sacuvana u kontroleru bila je "crankshaft position sensor" , sto je majstor procitao kao sensor bregaste???Nakon zamene tog senzora i kad se nista nije desilio, tek tada su u servisu pristupili malo ozbilnije pa su zamenile senzor radilice.Bilo je nesto bolje,nije gasila odma nakon paljenja ali i dalje loso radila neko vreme.I opet u servis , nakon nekoliko nagadjanja mozda je ovo ,mozda ono,zamenili modul paljenja i konacno uspeh! Tako sam ja bio nedelju dana bez auta ali vazno da sad pali i radi najnormalno.Pozdrav.

Post Reply